Assalamualaikum
Bismillah

Many people ask questions such as,
"Can you read my mind?" 
"What subjects you are actually studying?" 
"You are studying psychology, right? Then I am not supposed to look into your eyes." 
So I decided to tell you Facts About Psychology Students you may don't know about us.




1. Psychology is not a “common sense”
This is one of the most common myths about psychology. Psychology relies on scientific methods to investigate questions and arrive at conclusions. People cannot just make the statement that “They are doing that because of that..” That's the thing about common sense – just because something seems like it should be true does not necessarily mean that it is. In psychology, we learn about psychology research methods to discover relationships between different variables. 

2. APA Format Annoying Things To Do When Citing References
I admit it that this is the most annoying things to do when we are doing assignments or report. It makes us confused where to put the title, author or year of the journal published. And my lectures always rejected our assignment because of doing APA format mistakes.

3. Start To Analyse People Around You
It does not apply to psychology students only. Most of us like to analyze or observe people around us. The way people dressing, how human or animal communicate with each other, and much more. So, this is the things that we learn as psychology students. We learn to describe human thought and behavior, explain why this behavior occurs, predict how, why and when this behavior will occur again in the future and how we modify and improve behaviors to better the lives of individuals and society as a whole.

4. Psychology Is All Around You
Psychology is not just an academic subject that exists only in classrooms, research labs, and mental health offices. The principles of psychology can be seen all around you in everyday situations. For example, last semester we learned about Industrial and Organization Psychology where the television commercials and print ads you see every day rely on psychology to develop marketing messages that influence and persuade people to purchase the advertised products. 

Sometimes people look down at you, because of the courses you are taking and also your career. Sometimes we might feel discourage and demotivated, because of management issues and facilities problem. No matter what, I always tell myself, keep on fighting and pursue your dream! 

Ohh almost forgot, psychology does not read human mind at all hehe~

Assalamualaikum
Bismillah

Since I spent too much on blogging this few weeks, sometimes when I read other blogs most of them used English. Not all words I understand the meaning. But with this extensions, it's easier and less time for me to search in the google translate or dictionary.


Today I am going to share some tutorial how to see meaning of English words using double-click in (Exactly : English Dictionary and Learning List) as you can see at the pictures.
1. Go to Chrome Web Store and search for Exactly : English Dictionary and Learning List  
2. After that click ADD TO CHROME.  
3. Go to setting and click for extensions like the picture down below. So, the Exactly : English Dictionary and Learning List already been installed.






4. After that you can used by HIGHLIGHT the words you don't understand, RIGHT CLICK + LOOK UP IN EXACTLY.

5. The meaning of the words will appear. I used FATINA BLOG for example. Hehehe 😊




Tadaa... that's all.. fuh! πŸ˜…πŸ˜†

Assalamualaikum
Bismillah

These are the list of books on my bookshelf. Reading is part of my hobbies too. But I never have done a book review based on the books that I've been read. Insya'Allah, maybe after this I will start doing book review instead of reading for myself. πŸ˜ƒ

Image: Google

 These are only the list of the books that I bought and some as you can see below were a gift from my friends and family cause they know I like books so much! And a few of the books I got from NILAM Awards when I was in secondary school.

I had read more than these books, unfortunately, I can't afford to buy all of the books that I have been read since the first time I love reading. 😞

Malay Novel (Ramlee Awang Murshid)

1. “Penunggu Rimba” TOMBIRUO
2. Mandatori
3. Rahsia Perindu
4. 9 Nyawa
5. Aku Bercerita
6. Raudhah
7. Sunan Nanggroe Sang Kembara
8. MAGIS
Gift From Friends & Family

1. Untukmu Permata Hatiku (True story) -Norzailina Nordin
2. Impian Terindah - Norzailina Nordin
3. Cinta Lukisan Jiwa - Dina Najat
4. Kuseru Namamu Kekasih - Maya Iris
5. Jangan Jauhi Aku - Nuroll Shazlinda Hairul
6. Tuhan Masih Mencintaiku - Lily Halinda Nasir
7. Disisimu Aku - Fatin Nabila
8. Apa Yang Ku Mahu - Poonam Sharma
9. Wanita Yang Dirindui Syurga - Karya Bestari
10. Akulah Kekasihmu - Siti Zubaidah Haris
NILAM Awards 

1. Sesuci Cintamu - Wijdan Shauqina
2. Kemelut Kasih- Manera Muhammad
3. Nota Adiana - Zaira Fitrah
4. Catatan Rahsia Gadis…shhh.. - Ainin Naufal
5. Sekiranya Aku Jadi Novelis - Noorfadzillah Omar
6. Sekalung Budi Sebutir Kasih - Opsye S.R
7. Apin - Ghazali Ngah Azia
8. Kumpulan Puisi Mistik & Kerohanian - As-Suhaimi
9. Semalam Kubermimpi 2 - Aina Emir

Motivation & Self Reminder Books 

1. Sultan Muhammad Al-Fateh, Penakluk Konstantinopel
2. Saya Cuma Posmen - Ebit Lew
3. Tinta 2 Asyraf - Hilal Asyraf & Imam Muda Asyraf
4. Jangan Bersedih Setelah Kesulitan Pasti Ada Kesenangan & Pesanan 5 Menuju Syurga Dr.’Aidh bin Abdullah Al-Qarni
5. Menyingkap Rahsia Hakikat Kehidupan Sejati - Imam Al-Ghazali
6. Merungkai Kebiadaban Bangsa Yahudi - Abu Marwan
7. Untuk Kita Pendosa - Hilal Asyraf
8. HAMAS dan Briged Al-Qassam - Maszlee Malik & Syarafuddin Sulaiman
9. Apa Itu Islam? - Engku Ahmad Zaki Engku Alwi
10. Penawar Duka Pengubat Sengsara - Prof. Madya Mohd Asri Zainul Abidin
11. Mungkinkah Ini Solat Terakhirmu? - Syed Alwi Alatas
12. Perang-Perang 4 Khalifah - Zul Aimran Omar
13. Ahmad Ammar‘Tarbiyah Sesudah Kematian’ - Mejar(B) mohammad Qayyum A.Baharuddin
14. Kisah Orang Menang - Saiful Nang
15. Catatan Matlutfi - Mat Lutfi
16. Moment2 MatLutfi - Mat Lutfi
17. Beduk Diketuk Lagi -Pahrol Mohd Juoi
18. 30 Panduan Meledakkan Kreativiti - Synergy Media

English Novels 

1. The Maze Runner - James Dasher
2. The Scorch Trials - James Dasher
3. The Death Cure - James Dasher
4. The Kill Order - James Dasher
5. Eleanor & Park - Rainbow Rowell
6. Chicken Soup for the soul ‘Preteens Talk’ -Jack Canfield & Mark Victor Hansen
7. Jasmine on the 4th Floor - Maclean Patrick
8. Fame, Glory & Other Things On My To-Do List - Rallison


I should thank my parents for encouraging me to read since I was a kid. 😘😍One fine day, I want to build my own personal library in the future hehe~



Assalamualaikum
Bismillah

Time tak cuti, mati-mati minta cuti. Tetapi bila dah cuti, aduhaiii~ bosan gila duduk rumah. Hahaha. πŸ˜†πŸ˜ͺ Cuti semester tanpa perancangan memang masa terbuang begitu sahaja. Takda hala tuju.



"Jangan dibiar masa kita itu tanpa agenda. Nanti pasti syaitan dan nafsu menyusun agenda untuk kita. Hati-hati." - unknown

Antara aktiviti yang boleh dibuat sepanjang cuti semester, cuti sekolah atau seangkatan dengannya adalah :

1. Kerja Part-Time
Kerja part-time merupakan perancangan awal aku bila cuti semester. Tetapi memandangkan parents aku sibuk kerja, adik-adik aku semuanya sekolah dan abang aku pula kerja, takda yang nak jaga adik bongsu kesayangan aku si Akim. Nak tak nak cancel plan yang no 1 nie. Jadi fulltime babysitter kat rumah hahaha πŸ˜†πŸ˜Š Manfaatnya bila ada kerja nie, selain tak buang masa, duit poket pun ada. Kalau tak dapat kerja tue tak apa, hikmahnya masa cuti nie lahr masa untuk berbakti kepada keluarga hehe 😘 kerja juga namanya tu. Ganjarannya dapat pahala dengan niat kerana ALLAH SWT. 

2. Memasak
Masa cuti nie lahr kena rajin belajar memasak tak kira lelaki atau perempuan. Hahaha Kalau cakap bab memasak nie aku bukannya mahir sangat. Nak minta ajar mumy pula, "kau belajarlah sendiri". Ganas betul mumy aku kan. Tak apalah, Chef Google & Youtube kan ada. Lagi satu aku tak suka belajar memasak nie, bila bahan tak ada. Nak beli pula, duit pokai. Nie yang bikin hilang semangat mau belajar memasak. Peringatan *Jangan tiru tabiat buruk aku nie. Apapun memasak kemahiran yang sangat penting untuk mengisi perut kita juga hehe. Kalau tidak belajar sekarang, takkan nak ada suami baru nak belajar. 

3. Membaca Buku
Borong buku bukan main rajin, tetapi nak baca buku tue liat betul. Dah lahr membazir beli, tak baca lagi. Aduhaii~ So, sepanjang cuti semester nie Insya'Allah aku akan usahakan untuk baca buku-buku yang dah dibeli. Nanti bolehlah buat review buku kan. Selalu nampak orang buat ja, belum pernah cuba lagi. Cuba letakkan target nak baca buku berapa muka surat dalam sehari atau seminggu. Atau berapa buah buku dalam seminggu. At least, adalah sedikit pengetahuan yang kita dapat semasa membaca. Bagi blogger macam aku nie, kena perbaiki lagi pengetahuan kosa kata, frasa dan idea untuk menulis. Masih banyak lagi yang perlu dipelajari dalam kemahiran menulis nie. 

4. Melancong
Bagi yang suka melancong tue, bolehlah habiskan duit dan tenaga anda dengan melancong. Banyak faedah bila melancong nie, orang kata "Jauh perjalanan luas pengetahuan". Aku pun suka melancong, tapi kalah bab bajet ja hahaha. Insya'Allah, belum ada rezeki dan masanya lagi kot nak travel mana-mana.

5. Reunion With Best Friends
Masa cuti semester nie lah kawan-kawan rajin mengajak reunion. Kawan sekolah rendah, mengengah, dan STPM. Biasanya cuti macam nie lahr peluang untuk jumpa kawan-kawan lama. Ye lahr, masing-masing pun dah busy kan. Tetapi cuti nie, my best friends semuanya busy, ada yang tak balik cuti sebab nak siapkan FYP. Huhu tak lama lagi dorg nak grad dah. Lagipun kawan aku berapa ketul ja. Hahaha tue lahr, introvert sangat kan. 

6. Aktiviti Kemasyarakatan/Kerohanian
Hah! Yang nie kadang jeles juga dengan kawan-kawan yang join program macam ni time cuti. Program sukarelawan nie dapat melatih kita untuk menjaga hati kita, membuang ego kita dengan menolong orang yang lebih susah. UMS memang banyak menganjurkan program sukarelawan, tetapi nak buat macam mana kalau tak boleh join, mumy aku nie kalau dah namanya cuti, memang kena balik rumah juga. Hahaha ~~Kalau tak dapat buat aktiviti kemasyarakatan pun boleh join program kerohanian, macam kawan aku, dia selalu ikut aktiviti Church * bagi yang non-muslim Ada yang join kelab seperti PEMBINA, KRM (Kelab Rakan Masjid), Usrah. Sekurang-kurangnya kita dapat mengisi masa lapang dengan aktiviti yang mendekatkan kita kepada ALLAH. 

7. Bisnes
Ini merupakan salah satu plan masa cuti juga sebenarnya. Nak buat bisnes kecil-kecilan tetapi modal belum cukup hahaha. Barang dah ada kat rumah sewa, nak jual tue entah bila. Setakat nie buat duit dengan Nuffnang ja. Ada jugalah saving sikit. Selain itu korang boleh menjana pendapatan sampingan dengan SushiVid

8. Update Blog
Khas kepada blogger yang selama ni banyak alasan takda masa nak tulis blog. Masa inilah untuk update and improve our blog. Hehe belajar coding, HTML, atau buat tutorial untuk mantapkan blog.


Setakat itu sahaja perkongsian aktiviti sepanjangan cuti semester ini. Yang mana rasa bermanfaat tue bolehlah dibuat masa lapang. Apapun yang korang buat masa nie just enjoy your time with your beloved one. Take care of your health and safety! 

Happy holiday minna-san! 😍😘


Assalamualaikum
Bismillah

Bercerita tentang pengalaman masa kecil, aku selalu dibandingkan dengan abang aku dulu. Yes, I admire him so much since I was child. Bersaing dalam diamlah katakan. Aku tidak pernah jadikan orang lain sebagai rival aku selain abang aku sendiri. Dan aku sentiasa di bawah dia apabila melibatkan hal-hal akademik. Dari UPSR, PMR sehinggalah SPM aku tidak pernah dapat kalahkan dia. Hahaha.


Tapi aku sedar, walaupun aku bersaing dengan dia, aku tidaklah jadi anak itik ja kan ikut ibu itik di belakang hahaha. Aku sedar yang aku ada kemampuan dan kebolehan aku sendiri. Habis SPM aku lawan arus daripada abang aku. Hehe abang aku kat Matrikulasi, manakala aku pula sahut cabaran ambil STPM yang orang kata susah tue. Alhamdulillah, aku bersyukur dengan jalan yang aku pilih. Aku bersyukur kerana ALLAH masih berikan kesempatan kepada aku untuk menuntut ilmu.

Alhamdulillah, kami sama-sama dapat masuk di universiti yang sama cuma berlainan course. Abang aku ambik bidang “Sivil Engineering”, aku pula dengan cita-cita aku sebagai “Child and Family Psychology”. Walaupun begitu, abang aku tidak dapat menghabiskan pengajiannya dalam erti kata lain, tidak dapat memiliki Ijazahnya. Berhenti begitu sahaja. Tiba-tiba aku rasa mahu menangis pula. Tak adalah cuma aku rindu mahu bercerita dengan abang aku pasal sekolah, cerita tentang aku penat dengan assignment aku, dia pula stress dengan projek dia. Rindu masa kami masih sama-sama sekolah. Tapi apakan daya, mungkin rezeki dia sampai di situ sahaja. Ya Allah, kenapa aku menangis nie? 

Abang aku sekarang bekerja part-time di bahagian pelancongan. Katanya mahu kumpul duit. Mungkin mahu kahwin, mungkin juga mahu bayar hutang yuran pengajian yang tertunggak dan hutang PTPTN. Dan aku masih di UMS Sekarang cuti semester Aku jarang dah lepak dan cerita dengan dia, sebab kasihan dia penat kerja kan. However, I still admire him more. Kadang tue terharu juga bila dia prihatin tentang pelajaran aku, kirim duit belanja, nasihat mumy aku jangan ganggu aku masa exam, bagi nasihat supaya aku belajar bagus-bagus. Allahu, napa air mata nie terus jatuh. Aku kagum sebab dialah orang pertama yang masuk universiti dulu memandangkan abang aku merupakan anak sulung. Bayangkan tiada tunjuk ajar daripada sesiapa, semuanya dia terpaksa hadapi sendiri.

Dia pernah cakap, banyak kesilapan yang dia pernah buat, so dia tidak mahu aku ulang kesilapan dia. That’s why he help me a lot. He gives me an advice and tips about how to survive in university, how to spend money wisely, how to handle group discussions and much more. But people labelled him as a failure because he didn’t get his degree.

Abang aku dipandang serong sebab hanya menyusahkan orang tua aku. Menghabiskan masa dan duit di universiti. Tapi apa yang orang tahu dia hidup di universiti nie macam mana? Apa yang kau tahu dia makan atau tidak masa tue? Dan sekarang aku dijadikan sebagai anak harapan keluarga. “Kau sajalah yang dapat ubah nasib keluarga sekarang, jangan jadi macam abang kau, belajar pun tak habis”. Aku rasa mahu muntah semuanya hahaha. 

Tolong hentikan semua ini. Bukan kamu yang tentukan masa depan aku, masa depan abang aku, masa depan keluarga aku. Aku cuma benci orang yang merendahkan usaha orang lain. Dan aku benci orang yang cakap "sia-sia saja dia belajar tinggi tapi pulang dengan tangan kosong takda dapat apa-apa". Sebab aku percaya semua yang jadi itu ada hikmahnya. ALLAH tidak pernah jadikan sesuatu itu secara sia-sia.

He will always be my sibling rivalry. The one and only 😊 No matter what people are going to say. We know ourselves much better than you.
Assalamualaikum
Bismillah

A family is important in our life where we get the basic skills for social integration. Our parent teaches us language, hygiene, religion, and so on. A family also teach us about rules at home, how to respect each other as well.

A family is a group consisting of parents and children living together in a household. 
For me, it means to feel secure, to have someone who you can count on, who shares your problems. But it also means to have respect for each other and responsibility. The family is a really important word. I think it is a word we use to people we love.

Siblings are one of the best things our parents bring in our life. 

They are our first friends. We are raised together with them and so siblings better understand each other better even without a brief explanation. Although the sometimes relationship between siblings is a bit complicated especially in childhood. They fight and argue with each other every now and then but at the end of the day, they can’t live without each other. 

At some point, you believe them to be our biggest rival and at other moment feel immense love for them. With time as they mature, they understand each other much better and learn to respect more.

It’s all about being thankful for what you have, live it, and be happy while living it!

Cheer up, baby!

Assalamualaikum
Bismillah

Thankful to Allah for this blessed Friday♥ 

I am so excited because I only have two papers left before final break! Alhamdulillah for the previous paper I had answered with the best I could even though there are a few of questions actually kill me a bit! huhu.. 


"Why must we continue to bring up the past? What’s done is done"
The meaning for me exactly for this afternoon paper which is "Organizational Psychology". For last semester, a topic for the final year does not include the one that already came out in Mid-exam. But this semester, lectures have to include all topics in a final exam. 😭😭😭 14 chapter altogether and only 4 questions that we have to answer in an essay. Hahaha
You know it's hard to concentrate on a final exam when another course already finished their exam while you still stuck here with two more papers.
The gap between this two papers really killed me because I have to wait nearly a weeks before my final paper. When this kind of things happens you will feel boring to wait because it's hard to keep studying for a long time. 

So, how to stay motivated during your final exam?

1. Exercise

Sometimes it is good to take a quick walk than spending your time with books all the time. Studying requires a lot of sitting. It's exhausting! Taking a light exercise can also boost your memory and brain power. Your brain also needs to take a rest same as your physical. And don't forget to drinks lots of water to stay hydrated.

2. Listen To Music

Listening to your favorite playlist can also brighten your mood, especially listening to classical music. Here is the list of Classical music and studying: The top 10 pieces to listen to for exam success. Listening to music before studying or performing a task can be beneficial as it improves attention and memory. 

3. Get Enough Sleep

Many students stay until midnight to study *Dalam erti kata lain "Fullblast study". It's important to get enough sleep. Most importantly, sleep plays an important role in memory and helps your brain to assimilate new knowledge into your long-term memory so that you can recall it when it comes to testing day. Lack of adequate sleep affects mood and motivation.

That's all from me. Anyway.. Wish me all the best! πŸ’ͺ
😊 Salam Jumuah. Don't forget to read Surah Al-Kahf.

Assalamualaikum
Bismillah

This year, I'm going to start with a new chapter. I have deleted all my previous post in this blog. 

As Nurul Rasya said ...
So, I ask my heart and my heart wants to change. She doesn’t want to write without a purpose anymore. She wants to change all of these scraps into something better. Something that will make her proud and say ‘Yeah, I wrote these’


But I don't have to delete all my post right? It's okay.. because I want to.

I also delete my past history on my social media. So, now I'm ready to put all my social media to the public so that they can see what I wrote. I'm doing this so that I will always remind myself to write something that useful to others, and I don't want to write some useless feelings anymore. I am not a beginner in this blog world but when I remember my old post, it's really annoying me hahaha. 



Today, if you want your blog to get noticed, you need to create remarkable content. Quality beats quantity on every level. It’s better to create ONE remarkable piece in a month than to publish numerous boring articles every week. It is true in the short-term and in the long-term.

Of course, I'm struggling to write a high-quality content in my blog. But it's not easy as ABC. The quality of your writing should go up. So I just tried to write as often as I able to write. Write with whatever frequency allows me to produce great content. I hope one day, when my blog gets big and successful, then I just sit down and see what makes sense for me going forward.

But until then… Write!