Assalamualaikum
Bismillah

Click Banner For Custom Button Badge


This is my own design button badge for our Expo APK that will be held on 3 & 4 May 2017, at Fakulti Sains & Sumber Alam.

Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Bahagia - Ruueza (cover)

Dengarkan bibirku berbicara
Tapi dari hatiku yang kini sepi
Kenapa pula perlu berpisah
bila semua punyai cinta di jiwa

Apa mungkin ini selamanya
Ataupun ini hanya seketika
Kenangan yang tersimpan di hati
Sampai mati ku janji pulangkan suatu hari nanti

Ohh ohh hari nanti , ohh ohh hari nanti ........~
Ku~~ ada kamu...uhhuhh~
Tapi ku perlukan jawapan jujur
Dari kamu...uhhuhh~
Biar dunia pun tahu....

Kau....Kau penipu uhhuhhu~
Setiap tutur kata kamu
Hanya permainan mu saja
Untuk aku..sedihnya hidup begini

Chorus ~

Setiap yang ku lakukan
Untuk dirimu...terasa bagaikan angin berlalu
Bila dirimu tiada
Hati ku rasa hiba

Kau tanda bahagia... kaulah dunia

Walaupun aku tau
Kau bukan Milikku !
kau perlu tahu
Sedihnya Novel cinta ku !
Biarlah yang fahami , 
Hanya diri ku saja !
Ku tetap berdoa..agar kau bahagia... 

Ohhohhhoo ~ 
Agar kau bahagia....Ahhahhh ~



Enjoy this cover! 

Assalamualaikum
Bismillah

Finally, anime of Attack on Titan Season Two has been released. It’s been a long time for me looking forward to this new season. All I will say it’s amazing, crazy, epic, suspends and full of tragic moments!


I only watched four episodes, however, there is a heap of questioning come out from my mind. each time I watched one episode, only a really deep breath came out. I feel alive! Hahahaha xD. 

I have waited four years since the release of Season one

I really wish next week's episode to clarify at least some of the questions I have, like why did the Beast Titan take Mike's maneuvering equipment? it isn't like he'd have any use for it. That episode was crazy! I wish they might simply sell the complete season. Therefore, I do not have to wait another week for twenty-five minutes for every episode.
Assalamualaikum
Bismillah


Today I would like to share with you guys about creative handmade books for your children. All credit to Google images and Pinterest! Muuaahh!


SHAPE & COLOR MATCHING

Shape and Color Matching page. Each shape has velcro on the back so they will stay attached when not in use. This page is great for learning to match colors and shapes. Can be made in any color scheme.



ABACUS BOOK ACTIVITY

It is a great way to teach counting, adding, subtracting and it helps with fine motor skills too! You have buried the twine inside the book to prevent the beads from coming off.


Rainbow Stick Pocket!






You can also make your own photo albums :D

.

Creative colorful alphabets 


That's all from me :). Enjoy your own quiet book activities with your children. 


Assalamualaikum
Bismillah

 Click Banner!


Syarat-syarat untuk sertai segmen "Seorang Syed Nak Bloglist!"

1. Anda haruslah mempunyai blog yang aktif

2. Follow blog  Seorang Syed 

3. Follow Google+ Seorang Syed 

4. Buat satu entry di blog anda bertajuk "Segmen : Seorang Syed Nak Bloglist!"

5. Nyatakan kenapa anda mahu berada di dalam bloglist Seorang Syed dan tulis short review tentang blog Seorang Syed (kalau nak tulis panjang pun no hal)

6. Jangan lupa letak banner segmen aku di atas dan back link kepada blog ini

7. Comment entry penyertaan di bawah 

Nyatakan kenapa anda mahu berada di dalam bloglist Seorang Syed?

Salah satu sebab aku mahu berada dalam bloglist Seorang Syed adalah... hehehe skema pula. Tiada sebab yang specifik sangat. Cuma nak support member. Di samping tue juga, daripada segmen ini juga mungkin aku akan jumpa blogger-blogger yang baru dan terkenal. Nak harapkan orang datang baca blog kita tue rasanya dalam 10% ja kot sebab ramai sangat persaingan dalam dunia blogger ini. huhu. Entry kena mantap & memberi infomasi kepada pembaca

Short Review tentang blog Seorang Syed
Overall, setiap kali aku datang ke Blog Syed ini mesti aku akan dapat input yang berguna, tips dan pengalaman yang menarik. Dari segi penyampaian pun sangat santai, kadang-kadang tue seoalah-olah owner blogger tue kat depan bercerita dengan kita. Hahaha Agaknya Syed nie banyak cakap kali. Dengan bombastik ayat dia yang super duper awesome. Hahaha

Tapi honestly memang aku suka sangat dengan blog nie. Dan palinglah aku jelouse apabila tengok gambar dalam entry dia. Kreatif sangat dan simple. Tapi cukup menarik orang untuk datang melawat. Dan aku paling suka baca TIPS MENGHASILKAN DESIGN YANG MENARIK. Mungkin akulah tue penyumbang kepada trafiik syed hohoho. Gurau ja.

Walaupun Blog ini agak baru, tetapi dah macam veteran tentang blog. Hahaha. Kesimpulannya, aku memang suka sangat blog ini & suggestkan blogger yang lain letak Blog Seorang Syed ini di dalam bloglist korang. Macam aku hehehe


Good luck!



Assalamualaikum
Bismillah


In most cases feeding typically begins once four months older. It's once the infant’s gastrointestinal (digestive) system is mature enough to digest differing kinds of semi-solid or solid food. There are signs to indicates that kid is currently able to consume food (other than breast milk).


Assalamualaikum 
Bismillah



Bagi pelajar yang layak, bantuan RM250 BB1M akan dikreditkan ke akaun bank melalui KADS1M. Pelajar perlu mendaftar dengan Bank Rakyat untuk melayakkan mereka menerima kad ini. Pelajar juga akan menerima diskaun daripada premis-premis yang mengambil bahagian. 

Kad Diskaun Siswa 1Malaysia (KADS1M) ini menggantikan Bantuan Buku 1Malaysia (BB1M). Namun, apa yang aku mahu nyatakan di sini adalah berkenaan dengan pendaftaran KADS1M. Seperti yang kita sedia maklum sebelum ini, tempoh tarikh pengisian borang secara online telah berakhir pada 31 Mac 2017. Dan pendaftaran yang telah berjaya akan dimaklumkan melalui email.

Apa yang mengecewakan aku apabila terpaksa mendaftar sekali lagi kerana permohonan sebelum ini tiada dalam sistem.

Salam semua untuk kad debit RM250 bank rakyat, minta semua pelajar buat semakan sekali lagi ye. Buka balik website bank rakyat yang awak daftar dulu, then msukkan no ic sekali lagi, tengok boleh daftar lagi ke tak. Kalau boleh maksudnya pendaftaran awak yang lama tu telah didaftarkan. Hari ini last ya https://bppt.bankrakyat.com.my

Bayangkan aku dapat mesej ini pada 1 April 2017 dan pendaftaran pula last 31 Mac 2017! Confirmlah tak dapat isi. Panas hati jugalah. Dan seperti yang tertera kat gambar di atas, aku kena daftar sekali lagi. Dan terbukti NAMA TIADA DALAM SISTEM LAGI. Patutlah tengok kat email tak sampai-sampai lagi. Saboo je lahr...

Kalau nak tahu sama ada pendaftaran korang dah diproses atau tida, korang boleh SEMAK STATUS KAD SISWA.

Assalamualaikum
Bismillah

Berhubung dengan Kad Siswa1Malaysia RM250.00 :-
Pihak Bank Rakyat / KPT akan menghantar email kpd kalian bermula hari ini secara berperingkat kepada seluruh pelajar yg TERPILIH . Justeru itu, kepada yg menerima email berkenaan, sila hadir ke Cawangan Bank Rakyat yg telah dipilih semasa mengisi hari tu bermula 31/3 onwards utk mengambil kad berkenaan. Pengkreditan wang ke akaun kalian akan dilaksankan secara batch bermula 31/3 onwards.

Dokumen yang diperlukan semasa pengambilan KADS1M Debit
  • MyKad dan satu (1) salinan 
  • Kad pelajar dan satu (1) salinan 
  • Salinan Email (1) salinan 
 Korang boleh call No Hotline Bank Rakyat : 1300805454


1. Pilih bahasa
2. Then pilih 1 utk status anda
3. Kena masuk kan no IC
4. Tunggu smpai ada kakak cantik / abang hensem yang angkat call korang.
5. Then bila dia dah angkat. Korang cakap nak tanya pasal status kad siswa.
6. So dia org akan proceed dan bagi tahu tentang status Kad siswa korang.



Semoga dapat membantu :D
P/S : Aku hanya berkongsi cara untuk menyemak status kad siswa itu sahaja. Sekiranya ada sebarang pertanyaan berkenaan tentang proses kad tersebut, sila berhubung terus kepada PIHAK BANK RAKYAT sayang-sayang sekalian. Aku pun student seperti korang juga. huhuhuh T-T
UPDATE STATUS 


Bagi mana-mana pelajar yang mempunyai masalah Permohonan KADS1M Telah Diluluskan Tetapi Email Tak Dapat Lagi boleh pergi ke link → http://ciknurul23.blogspot.my/2017/07/permohonan-kads1m-telah-diluluskan.html


RahsiaTemuduga Sudah Bersedia Untuk Menjawab "SOALAN-SOALAN MAUT" Dari Panel Penemuduga?
New update !! Pada 14 Sept 2017 (Khamis). Alhamdulillah~ KadS1M akhirnya dalam tangan. 


Terima kasih kerana sudi baca perkembangan KADS1M dari mula aku menulis sehinggalah sekarang. Yang dah dapat tu pandai-pandailah korang berjimat. 

Korang boleh baca entry tentang KADS1M di bawah :
Hastag #semakstatuskadsiswa #kadsiswa

Assalamualaikum
Bismiilah

Tadaa.. Hohoho ada orang dalam rumah nie mengidam mahu makan kek. So, dengan baik hatinya aku buatkan dorang budak-budak nie Cheesekut. Thanks to my beloved! Sebab belikan bahan-bahannya. Huhuhu T^T (Ada hutang bubur ayam lagi dgn dia). Resepinya amat mudah sebab tak perlu baking and masuk oven. Nanti tak jadi pula hehehe. Dapat resepi nie pun kat Facebook.


Bahan-Bahan
1. 250 gram cream cheese (brand Tartura)
2. 1 paket biskut cream crackers Hup Seng
3. 2 sudu besar susu pekat manis
4. 1 kotak susu segar (any brand)
5. Nestum

P/S : Susu segar kotak kecil pun boleh. Hehehe




Cara Membuatnya:
1. Masukkan cream cheese, susu pekat manis, dan 2 sudu susu segar ke dalam mixer. Putar sehingga sebati.
2. Lapik loyang dengan plastik. Celup biskut dalam susu segar. Susun kepingan biskut dalam bekas untuk lapisan pertama. (celup kejap ja ya, lau lama sangat nanti lembik)
3. Tuang adunan cheese ke atas biskut dan ratakan. Tabur nestum (optional)
4. Ulang langkah yang sama sampai biskut habis atau hingga lapisan yang atas
5. Pastikan lapisan atas sekali ialah adunan cream cheese. Tabur nestum.
6. Dah siap, masukkan dalam peti sejuk sebelah bawah.Tunggu sejuk dan makan hehehe




Enjoy with your family !

Untuk lebih sedap, taburkan nestum kat lapisan yang paling atas sahaja. Sebab seriously MANIS SANGAT! Hahaha~