Assalamualaikum
Bismillah


Setiap tahun pasti muncul lagu-lagu raya baru. Namun, lagu-lagu raya klasik tetap segar menjadi pilihan dan boleh dikatakan terbaik sepanjang zaman. Jom kita terokai lagu-lagu raya Aidilfitri yang menjadi pilihan menjelang lebaran kali ini!

1. Satu Hari Di Hari Raya - M.Nasir
Satu hari di Hari Raya
Aku menangis tanda gembira
Aku menangis tanda ku cinta kepadaNya
Satu hari di Hari Raya
Ku lihat wajah suci ibuku
Ku lihat wajah kasih ayahku
Ku gembira
Mungkin inilah dia kebahagiaan
2. Suasana Hari Raya - Elina & Anuar Zain

Bertukar senyuman dan salam
Ziarah-menziarahi
Tutur dan kata yang sopan
Saling memaafi
Suasana Hari Raya
Walau di mana pun jua
Memberikan ketenangan
Dan mententeramkan jiwa

3. Seloka Hari Raya - Uji Rashid & Hail Amir

Katamu itu abang mengerti
Kusanjung budi puteri ibunda
Pada yang tua kita hormati
Barulah hidup saling bahagia
Miskin dan kaya sama sahaja
Hulurkan tangan berjabat mesra
Saling bermaaf kita bersama
Lupakan saja sengketa lama

4. Meriah Suasana Hari Raya - Siti Nurhalizah
Mana jauh kita dekat-dekatkan
Bertandang mesra bersembang tawa
Terkenang kisah yang lama
Mana dekat kita erat-eratkan
Terlanjur kata terlampau cara
Bermohon..Ampun dipinta..
Bersyukur pada tuhan
bersenda teman taulan
Hulurlah keinsafan
Salinglah bermaafan
5. Nazam Lebaran - Siti Nurhaliza

6. Air Mata Syawal - Siti Nurhalizah

7. Mamat Exist Ku Pohon Restu Ayah Bonda

8. Hari Raya Hari Bahagia - Ramlah Ram 

9. Indah Di Hari Raya - Ziana Zain

10. Selamat Berhari Raya - Rahimah Rahim

11. Bila Hari Raya Menjelma - Siti Nurhaliza

12. Suasana Riang Di Hari Raya - Junainah

13. Pulang Di Hari Raya - Noorkumalasari

14. Senandung Hari Raya Untukmu - Dayangku Intan

16. Hari Ini Hari Raya - Syura & Siti Nordiana

17. Indahnya Beraya Di Desa - Azlina Aziz

18. Menjelang Hari Raya - Dato DJ Dave

19.  Balik Kampung - Sudirman

20. Sesuci Lebaran - Siti Nurhaliza


Walaupun ratusan lagu raya membanjiri muzik tempatan, namun lagu-lagu Aidilfitri klasik ini masih menjadi pilihan masa kini dan sukar dilupakan walaupun sudah lama dirakamkan. Walaupun ramai artis muda kerap menyanyikan semula lagu ini dengan pelbagai versi, namun lagu dan irama asal tetap menjadi pilihan. Tidak hairanlah jika lagu-lagu ini menjadi lagu raya terbaik sepanjang zaman.
Assalamualaikum
Bismillah


Ramadan tidak lama lagi akan sampai ke penghujungnya. Sepanjang bulan yang mulia ini, cuba tanya kepada diri sendiri adakah kita sibuk untuk mempertingkatkan amal ibadah, atau sibuk melayan hawa nafsu. Bulan ini kita seharusnya berlumba-lumba untuk mendapatkan pahala dan keampunan daripada Allah SWT kerana di sini sajalah kita diberikan peluang untuk meraih Syurga Allah dengan amal ibadah serta keredhaan-Nya.

Assalamualaikum
Bismillah


Gangguan tidur adalah gangguan yang berlaku semasa tidur dan dialami oleh segelintir individu. Masalah tidur berlebihan atau hipersomnia merupakan tabiat seseorang yang tidur secara berlebihan dan bercanggah dengan pola waktu tidur yang normal iaitu lingkungan 6-8 jam sehari. Biasanya individu yang menghidap hipersomnia akan tidur melebihi 12 jam sehari

Faktor yang menjejaskan kualiti tidur seseorang adalah disebabkan oleh pelbagai jenis gangguan tidur seperti insomnia, narkolepsi, sleep apnea dan perubahan gaya hidup.

Insomnia.
Insomnia adalah gangguan tidur yang paling biasa berlaku yang merujuk kepada masalah kronik dalam mendapatkan tidur yang cukup. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan insomnia iaitu faktor psikologi dan fisiologi. Faktor psikologi seperti kebimbangan dan kerisauan tentang masalah akedemik, masalah hubungan dengan orang lain, atau kesukaran untuk mendapatkan pekerjaan. Manakala faktor fisologi pula merujuk kepada pengambilan bahan kafein seperti nescafe yang menyebabkan ketagihan atau rasa sakit.

Sleep Apnea
Gangguan tidur yang lain yang jarang berlaku berbanding insomnia adalah sleep apnea dan merupakan gangguan tidur yang serius yang mengakibatkan pernafasan seseorang itu berhenti seketika kerana otak tidak menghantar isyarat yang bertul kepada otot yang mengawal pernafasan kita semasa tidur. Masalah tidur ini juga dialami apabila seseorang berdengkur dan mengalami kesukaran pernafasan semasa tidur dan sering terjaga daripada tidur. Salah satu faktor yang menyebabkan apnea ialah obesiti. Situasi ini juga boleh berlaku dalam kalangan bayi yang dikenali sebagai ‘Sudden Infant Death Syndrome” (SIDS). Kematian misteri yang berlaku pada bayi normal semasa mereka tidur.

Narkolepsi
Narkolepsi adalah tidur yang tidak boleh dikawal dan boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja dan pada masa yang singkat. Narkolepsi merupakan gangguan yang berlaku pada otak di mana seseorang individu itu gagal mengawal rasa mengantuk. Individu yang mengalami narkolepsi tertidur tidak kira dalam apa jua aktiviti yang dilakukan seperti membaca buku, memandu atau berbual dengan seseorang. Individu yang mengalami narkolepsi tidak akan melalui kitaran tidur dari tahap 1 hingga tahap 4 tetapi akan terus masuk kepada tahap Rapid Eye Movement (REM). Faktor penyebab narkolepsi masih tidak dapat dikenal pasti walau pun mungkin disebabkan oleh faktor genetik kerana narkolepsi diwarisi daripada keluarga.

Perubahan Gaya Hidup
Perubahan gaya hidup dalam masyarakat sekarang menyebabkan pola waktu tidur mereka menjadi tidak teratur. Biasanya kes yang dilaporkan adalah pelajar universiti atau kolej yang menghadapi hipersomnia kerana mereka lebih banyak berjaga pada waktu malam dan kesannya pola tidur mereka telah berubah. Individu berjaga pada waktu malam dan berasa letih pada waktu siang. Selain itu,  kanak-kanak yang terlalu obses dengan permainan komputer atau games juga menyebabkan kualiti tidur mereka terjejas. Kanak-kanak ini juga akan berhadapan dengan masalah sering bangun lewat sehingga menyebabkan mereka terpaksa ponteng sekolah kerana ketinggalan bas.

Menurut Pakar Psikiatri, Jabatan Psikiatri, Fakulti Perubatan Universiti Putra Malaysia, Prof Dr.Azhar Mohd Zain, gejala tidur berlebihan ini boleh diatasi samada melalui kaedah perubatan ataupun mengawalnya sendiri dengan mengubah sikap dan gaya hidup. Individu yang menghidap hipersomnia dinasihatkan untuk mementingkan soal pengambilan makanan dan minuman yang mengundang kepada masalah hipersomnia seperti mengambilan kafein sebelum jam 7 malam.

Selain itu, bagi individu yang merokok disarankan untuk tidak merokok selepas jam 7 kerana kandungan nikotin mengaktifkan otak dan membuatkan seseorang berasa segar dan kurang mengantuk. Tetapi adalah lebih baik jika terus berhenti merokok. hehe~~


Assalamualaikum
Bismillah

Setiap kali blogging ramai yang aku tengok blogger join Giveaway SGshop. Dalam group Whatsapp Sabahan Blogger pun bukan main rancak lagi yang terpilih sebagai pemenang. Dan aku pun semakin tekanan dengan Giveaway SGshop nie sebab aku tak boleh register SGshop. huhu T-T




Aku pun tak tahu apa masalahnya. Siapa juga yang tidak mahu join giveaway tu kan. Manalah tahu ada rezeki aku, mahu juga berbelanja untuk raya. Dahlah tekanan tak dapat balik kampung raya tahun ini. Haha ini mahu melepaskan tension tak dapat balik kampung lahr nie.


Setiap kali aku register SGshop, akan ada masalah bahagian "SEND CODE". Walaupun aku dah tukar nombor phone lain pun, tetap aku tak terima mesej untuk verification code tu. Lepas tu, aku cuba link sign up blogger lain bagi pun tetap sama juga. 

Aku cuba pula register dengan facebook masalah ini masih tidak dapat diselesaikan. Aku cuba guna second email dan ubah username pun, nasib tidak menyebelahi aku. Dan akhirnya aku give up ja dengan semua giveaway ini. huhu~~

Assalamualaikum
Bismillah


People say you don't know what you've got until it's gone. The truth is you knew what you had, you just thought you'd never lose it.

Pedihnya apabila berasa kehilangan, apatah lagi apabila melibatkan orang yang kita sayang. Walaupun sudah 5 tahun berlalu akan kehilangannya, namun rasa kehilangan itu seolah-olah baru semalam. Ramadan yang dinanti oleh kami sekeluarga agar dapat bersama dengan datuk tersayang dalam bulan yang mulia. Apakan daya, manusia tidak dapat melawan takdir yang sudah tertulis. "We Love Him A Lot But Allah Loved Him More". Setiap kali teringat akan arwah atuk, air mataku jatuh kerana rindu.

No matter how heavy the pain, some drops of tears can remove it from your heart and make your heart feel lighter. Today is the last paper for us. I hope everything will be alright. Hanya tinggal beberapa hari saja lagi Ramadan akan pergi meninggalkan kita. Setiap kali menjelang aidilfitri, perasaan ini juga tidak pernah pudar daripada merinduinya.

Semoga engkau ditempatkan bersama orang yang beriman. Amin. Al-Fatihah.

Assalamualaikum
Bismillah


Ternyata AIS BATU bukan setakat menyejukkan minuman, tetapi boleh jadi petua kulit cantik! Sebenarnya ais batu, bukan sebagai salah satu petua kulit cantik yang dapat merawat kecantikan wajah. Ada banyak manfaat lain yang boleh digunakan untuk mengubati masalah jerawat yang muncul di wajah anda.

Berikut merupakan 8 Petua Wajah Kelihatan Cantik Dengan Ais Batu :

1. MENYEGARKAN KULIT WAJAH YANG PENAT
Apabila menekap ais di wajah, secara automatik tubuh akan mengirimkan peningkatan aliran darah panas ke kawasan tersebut, sehingga meningkatkan peredaran darah. Perkara ini akan menimbulkan kesan yang menyegarkan pada kulit yang kelihatan penat ataupun kusam. Caranya mudah sahaja, ambil beberapa ketulan ais dan letakkan dalam gelas kaca. Kemudian gunakan gelas kaca tersebut untuk menyejukkan wajah. Tetapi, ingat! jangan tekap ais tersebut secara langsung ke wajah kerana ia boleh merosakkan pembuluh darah kapiler.

2. MENGECILKAN RUANG PORI
Ais juga boleh digunakan sebagai ubat paling efektif untuk meminimumkan ruang pori-pori yang membesar. Caranya, hanya perlu tekap ketulan ais batu yang sudah dibalut dengan tuala kecil di wajah untuk mengurangi ukuran pori-pori sebelum memakai mekap.

3. MENGUBATI MATA SEMBAB
Kurang tidur, terlalu stress atau mata yang penat boleh menyebabkan mata kelihatan sembab atau bengkak. Korang boleh menggunakan mengunakan ais ini jika sedang mengalami kesedihan berlebihan, menangis tak berhenti. Tidak mustahil, mata akan menjadi bengkak. Untuk menguranginya, cuba memanfaatkan ais batu. Caranya, bungkus beberapa ketulan ais batu dengan tuala dan gosok perlahan-lahan di permukaan kulit di bahagian mata. Kesejukan ais akan memberikan efek yang menenangkan di mata anda.

4. MENGURANGKAN MASALAH JERAWAT
Ketika jerawat muncul di wajah cuba ambil beberapa ketulan ais dan gosokkan pada jerawat tersebut dengan lembut. Ia boleh mengurangi bengkak dan kemerahan tersebut. Selain itu, penggunaan ais batu ini juga sebagai penyeimbangan kadar minyak berlebihan serta mengempiskan dan menghilangkan jerawat.

5. MENGURANGKAN BULU-BULU HALUS
Jika korang memiliki bulu-bulu halus di sekitar wajah dan stress dengan pertumbuhannya, korang boleh cuba mengurangkannya dengan menggunakan ais batu. Penggunaan ais batu sangat membantu untuk menghilangkan semua akar-akar kecil pada kawasan wajah.

6. WAJAH LEBIH ANJAL & LEMBUT
Jika ingin memiliki wajah yang lebih anjal dan lembut, petua kulit cantik guna ais adalah jawapannya! Untuk mendapatkan hasil yang lebih sempurna, lakukannya tiga kali dalam seminggu.

7. MENINGKATKAN PEREDARAN DARAH 
Petua mendapatkan kulit cantik guna ais yang seterusnya, gosoklah ais batu yang sudah dibalut tuala kecil pada wajah selama seminit. Ia berfungsi untuk meningkatkan perjalanan darah, ia sangat efektif untuk mencegah tanda-tanda penuaan seperti kedutan dan bintik-bintik hitam. Lakukan secara rutin, tiga kali sehari untuk mendapat hasil yang lebih sempurna.

8. MEKAP MENJADI TAHAN LEBIH LAMA 
Disarankan untuk menekap wajah dengan ketulan ais batu yang dibaluti tuala kecil beberapa minit sebelum mengaplikasikan solekan di wajah. Setelah menekapnya dengan ais batu, biarkan selama lima hingga 10 saat supaya airnya mengering sebelum apilkasikan serum ataupun mekap. Ketulan ais batu akan membantu menjaga mekap menjadi tahan lebih lama serta membantu untuk menutup ruang pori-pori pada wajah.

Semoga bermanfaat~~
Assalamualaikum
Bismillah


Hari ini aku dengan sukacitanya ingin berkongsi "Tips Memilih Bilik/Rumah Sewa Untuk Pelajar Universiti". Setahu aku, pelajar universiti hanya tinggal di hostel selama setahun. Kalau kat UMS biasanya macam tu. tak tahulah kalau kat Universiti lain. Insya'Allah tips ini boleh juga diguna pakai selain daripada golongan pelajar.

Memandangkan aku merupakan pelajar yang tinggal menyewa di luar universiti dan berkemungkinan untuk tidak dapat kediaman dalam UMS pada semester akan datang, aku dengan senang hati ingin berkongsi tips. Bagi pelajar yang tidak pernah menyewa dan tidak tahu cara untuk memilih kediaman yang mana sesuai dan berdekatan dengan universiti korang. 

Untuk menjimatkan masa, tenaga dan minyak kereta, korang boleh search di http://www.mudah.my/ Laman web ini sangat membantu pencarian korang mencari bilik atau rumah sewa. Namun sebelum korang memutuskan untuk memilih bilik/rumah tersebut. 

Amatlah penting untuk korang mengetahui apakah perkara yang perlu diambil kira apabila memilih bilik atau rumah sewa?

1. Kenal Pasti Lokasi 
Lokasi kediaman bilik atau rumah yang mahu disewa itu sangat penting. Pastikan lokasi kediaman kita berdekatan dengan Universiti/Kolej untuk memudahkan kita ke kelas. Lagi dekat lagi bagus. Jimat tambang, hanya perlu berjalan kaki sahaja. Sekiranya korang tidak familiar dengan tempat tersebut, misalnya pelajar yang bukan berasal daripada Semenanjung yang belajar di Sabah, boleh bertanya dengan senior, Insya'Allah dorang akan banyak membantu. 

Bagi pelajar daripada Universiti Malaysia Sabah, lokasi yang sesuai untuk korang menyewa adalah di Alamesra, 1Borneo (Tower A & B ), Universiti Apartment (UA), Universiti Condo Apartment (UCA), Angkasa Apartment dan Kingfisher. Namun aku lebih prefer alamesra dan angkasa apartment sebab kalau di Angkasa Apartment ada kemudahan seperti bas UMS sebab dekat dengan kediaman Kolej Sri Angkasa UMS. Manakala kalau di alamesra pula dekat untuk ke Shopping Mall dan boleh berjalan kaki ke UMS.

2. Kemudahan Asas
Pastikan lokasi bilik atau rumah sewa yang dipilih mempunyai kemudahan asas seperti:
  • Shopping Mall, 
  • Kedai runcit
  • Kedai makan
  • Bank/Mesin ATM
  • Pengangkutan awam
  • Parking lot (sekiranya ada kenderaan/motor)
  • Dobi/Laundry
3. Harga Sewa Yang Berpatutan
Sekiranya korang telah kenal pasti lokasi dan kemudahan asas tersebut, pastikan harga bilik/rumah yang disewa itu berpatutan dan mengikut kadar kemampuan kita untuk menyewa. Harga yang berpatutan seperti memastikan apa kemudahan di dalam rumah tersebut sama ada fully furnished, partially furnished ataupun not furnished. Biasanya bilik/rumah yang not furnished lebih murah, tetapi adakalanya leceh jugalah kena beli tilam dan meja belajar lagi, 

Di kawasan Kota Kinabalu, harga bilik sewa sahaja anggaran dalam RM250-RM400 sebulan bergantung dengan keluasan bilik dan kemudahan seperti tempat memasak, bil elektrik/air, mesin basuh, katil/tilam, kipas atau almari. Semakin lengkap kemudahan semakin mahallah sewanya.

Manakala kalau menyewa rumah atau apartment, anggaran sewa dalam RM800-RM1500 sebulan. Biasanya kalau sewa rumah atau apartment ini pelajar yang mahu sewa beramai-ramai, so jimat sikitlah. Cuma nak cari kawan untuk menyewa pun payah juga. Ada yang cerewet mahu fully furnished/partially furnished. Dan ada juga yang tak kisah sewa yang kosong saja, asalkan ada tempat untuk tinggal.

4. Hubungi Tuan Bilik/Ruma Sewa
Seterusnya, kalau dah berpuas hati dengan 3 tips di atas. Korang save contact tuan rumah untuk berunding tentang sewa. 3 tips di atas itu hanyalah pencarian melalui online dan kalau rajin survey pun okay juga boleh terus check bilik/rumah sewa tersebut. Whatsapp/call tuan sewa untuk berunding tentang harga dan pastikan juga double confirm kemudahan yang ada. Kalau korang rasa okay dah, ajak tuan rumah untuk berjumpa. Kalau tuan rumah tersebut seorang lelaki, bagi yang perempuan jangan pergi jumpa sorang, ajak kawan untuk berjumpa untuk lihat persekitaran bilik/rumah tersebut.

5. Periksa Kediaman & Keselamatan
Apabila korang jumpa tuan sewa jangan terus bayar deposit. Periksa dulu kediaman tersebut. Jangan terpedaya dengan iklan di dalam gambar. Ada tuan rumah/bilik yang letak gambar nampak macam cantik (tetapi gambar itu 10 tahun kemudian yang kediaman masih baru dibuka). So, korang kena survey sendiri, kalau tuan rumah tak benarkan survey baik cari sewa tempat lain.

Apa yang korang perlu periksa adalah seperti:
  • Lampu semua menyala, lampu bilik, ruang tamu, tandas
  • Kipas dan plug berfungsi dan tidak rosak
  • Bekalan air yang okay
  • Kawasan rumah/bilik yang selesa
  • Kemudahan yang dinyatakan di dalam iklan semuanya ada (peti sejuk, mesin basuh, tempat memasak, katil/tilam
  • Mempunyai ciri-ciri keselamatan yang terjamin (ada sekuriti atau CCTV, dan pagar rumah/bilik) jangan harapkan kunci bilik sahaja


Setelah berpuas hati, bolehlah bagi deposit sewa bilik atau rumah. TETAPI sebelum bagi deposit sewa pastikan 

  • tuan rumah sediakan kontrak sewa atau perjanjian sewa. Biasanya dalam perjanjian antara penyewa dengan tuan rumah ada dinyatakan berapa sewa bulanan, peraturan sepanjang menyewa, tempoh sewa, dan lain-lain
  • berikan deposit "by hand" serta pada masa yang sama dapatkan kunci rumah / bilik yang dijanjikan
  • Jangan TERPEDAYA dengan janji manis melalui telefon dan penyewa diminta "bank-in" duit ke dalam akaun berserta agreemet di alam maya, gambar bilik (yang di copy-paste sebenarnya) kerana berkemungkinan anda menjadi mangsa PENIPUAN. 


TIPS TAMBAHAN
  • Kalau menyewa bilik biasanya 1 bilik hanya 2-3 orang sahaja boleh kongsi.
  • Kalau korang mahu sewa rumah/apartment pastikan dapat persetujuan daripada kawan-kawan dengan sebulat suara. Kalau tidak akan ada masalah dari segi bayaran sewa
  • Dapatkan nasihat daripada keluarga sekiranya ingin menyewa di luar universiti
  • Jangan menyewa sorang! Bahaya dari segi keselamatan kalau nak balik dari kelas. 
  • Kalau tak nak menyewa, cubalah aktif dengan aktiviti dalam universiti supaya dapat kediaman dalam
  • Last option, tumpang kawan yang ada dalam universiti dan buat rayuan kediaman 
Itu sahaja tips daripada pelajar yang menyewa T-T huhu~~ Untuk entry yang akan datang mungkin aku akan kongsikan apa Kebaikan atau Keburukan Pelajar Yang Menyewa Luar Universiti. Insya'Allah. 


Assalamualaikum
Bismillah


Hari ini terdetik dihati mahu menulis tentang “Traveling”. Memandangkan aku tak pernah travel mana-mana even di negeri sendiri kat Sabah pun tak berpeluang untuk berjalan jauh but still aku ada keinginan juga nak berkunjung ke tempat selain Sabah. Sekali-sekala mahu juga travel ke negeri orang kan? Last sekali aku menjejakkan kaki di Semenanjung iaitu di Negeri Sembilan. Hahaha itupun tak sempat nak berjalan-jalan sebab padat dengan jadual dan aktiviti program.

Tak lama lagi cuti semester. Mungkin ada yang sudah plan nak buat apa semasa cuti. Mungkin ada yang belum ada perancangan lagi. Orang kata percutian itu salah satu terapi sebab bukan badan saja yang perlu direhatkan tetapi otak dan minda kita juga memerlukan ketenangan yang sangat minima. Tak payah bercuti jauh-jauh pun tak apa. 

Sekiranya berpeluang untuk bercuti, aku akan memilih Kuantan, Pahang sebagai destinasi percutian. Mengapa pula perlu memilih Kuantan sebagai destinasi percutian? Siapa orang Kuantan kat sini? Hmm… Apa yang menarik di Kuantan? Aishh, banyak sangat bha yang menarik dan diantaranya ialah pantai. Hehe sebab aku memang berminat sangat dengan laut dan pantai. Tetapi kenapa mesti Kuantan? Banyak lagi tempat yang menarik kot. Suka hatilah, dah aku nak pilih kat sana. Hohoho Takda lah, aku ada member yang asal daripada Kuantan. So, adalah sedikit dia cerita tempat kelahiran dia. Insya’Allah, kalau ada rezeki mahu juga ke sana. Yang bestnya apabila memilih tempat percutian itu jauh dari pusat Bandar dan dekat dengan alam semulajadi.
Assalamualaikum
Bismillah

Lirik Lagu Despacito [Versi Ramadan] by Mr Bie

Kini, tiba lagi BULAN yang dinanti-nanti
Jangan persiakannya lagi
RUGI, 14 jam puasa menahan diri
Namun solatnya hanya tarawih

ALLAHU!

Ada pula yang ibadah untuk PETUNJUKAN
Hanya mencari PAHALA dari insan
Tahiyat akhir SELFIE
Upload MENTION kawan

ALLAHU!

Nafsu katakan ibadah biar VIRAL
Laman sosial untuk TAYANG amal
Muncullah fenomena DONE buka puasa

AIS CORNETTO

Sepertiga malam update DONE tahajjod
DONE bersolat khusyuk update lepas Subuh
Pagi hari DONE tilawah muqaddam

Lepas itu,
Sedekah tabung TERMASUK RM50
Minta balance RM49.50
Pigi tarawih cari masjid paling laju

Imam toretto

Oh andainya RAMADAN kau tahu ganjaran
Sudah pasti kau harapkan
Sepanjang tahun berterusan
Tetapi TAMU RAMADAN hanyalah sebulan
Jangan kita persiakan 
SEBELUM KITA DIMATIKAN

Kuberjalan ke BAZIR ramadan
Akanku pun naik hairan
Yang BERTUDUNG KUIH, bukan orang
Balance tadi kubelanjakan
Namun KARIPAP ANGIN pula yang kudapatkan
Juga kuih tidak laku jualan semalam

Kawan ajak iftar, kau paling awal yang datang
3PM menghadap makanan
Yang fardhu kau lengahkan
Ingatlah ramadan BULAN TAUBAT KEINSAFAN
Kenapa dah siap tempah BAJU SEKSI di lebaran?

Tarawih BERKELUH
Imam SLOW mengeluh
Beratnya menghulur
Ndak pandai bersyukur

Cuba kau fikirkan saudara di bumi Syam
Yang hanya MAKAN RUMPUT
Yaman MATI KEBULURAN

Ramadan bacakan
Surat cinta Tuhan
Novel boleh khatam
Kenapa tidak QURAN?
Mari cari KEAMPUNAN
Raih KETAQWAAN
Moga hati tulus kuat ibadah

di RAMA"DONE"
Iftar AIS CORNETTO

Sepertiga malam update DONE tahajjod
DONE bersolat khusyuk update lepas Subuh
Pagi hari DONE tilawah muqaddam

Lepas itu,
Sedekah tabung TERMASUK RM50
Minta balance RM49.50
Pigi tarawih cari masjid paling laju

HABIS #CONECORNETTO



"Celakalah seseorang, bulan ramadan menemuinya.. kemudian keluar sebelum ia mendapatkan ampunan" - HR Tirmidzi
Assalamualaikum
Bismillah


Sumber Image: https://eduadvisor.my/psychology/

1. Psikologi Adalah Ilmu Tentang Pemikiran & Tingkahlaku Manusia
Apa yang aku maksudkan adalah bidang psikologi ini merupakan kajian saintifik tentang pemikiran dan tingkahlaku manusia. Ilmu psikologi ini ada banyak dan tidak tertumpu kepada satu aspek sahaja. Ada psikologi kognitif, psikologi neurosains, psikologi behaviourisme, psikologi abnormal, psikologi perkembangan & psikologi industri & organisasi. 
Untuk info lebih lanjut tentang psikologi. Boleh singgah ke laman Apakah Itu Bidang Psikologi?
Di Universiti Malaysia Sabah (UMS) ada menawarkan 4 bidang Psikologi iaitu :
  • Ijazah Sarjana Muda Psikologi Dengan Kepujian (Psikologi Industri Dan Organisasi)
  • Ijazah Sarjana Muda Psikologi Dengan Kepujian (Pembangunan Belia Dan Komuniti)
  • Ijazah Sarjana Muda Psikologi Dengan Kepujian (Psikologi Kaunseling)
  • Ijazah Sarjana Muda Psikologi Dengan Kepujian (Psikologi Kanak-Kanak Dan Keluarga)

Sumber Image: https://eduadvisor.my/psychology/ 

2. Psikologi Menggunakan Kaedah Saintifik
Salah satu mitos terbesar apabila ada yang menganggap bahawa PSIKOLOGI ADALAH COMMON SENSE. Dalam mempelajari ilmu psikologi, kami belajar tentang kaedah saintifik dalam mengkaji tentang tingkahlaku manusia. Psikologi banyak bermain dengan Teori. Apabila kami ingin mengaitkan sesuatu tingkahlaku tersebut tidak boleh main sedap mulut sahaja buat rumusan yang manusia berkelakuan begini disebabkan oleh ini. 

And believe me or not. Dalam mempelajari ilmu psikologi anda akan juling mata menghadap jurnal-jurnal terbitan daripada luar negara mahupun dalam negara, membuat banyak kajian dan eksperimen, sentiasa berhadapan dengan kajian pemerhatian, soal selidik dan temu bual. Kalau adik-adik semua mengambil aliran sains semasa SPM, dulu pernah belajar tentang apa itu hipotesis, pembolehubah, procedure dalam membuat kajian eksperimen. Dan dalam psikologi pun, benda ini yang kalian akan hadap sepanjang semester. Psikologi bergantung dengan kajian saintifik untuk menjawab sesuatu persoalan kajian. 

3. Psikologi Melihat Kepada Pelbagai Perspektif
Dalam menjawab sesuatu topik atau persoalan, psikologi akan melihat kepada pelbagai sudut pandangan. Sebagai contoh, Pengaruh Media Dalam Kalangan Kanak-Kanak Terhadap Tingkahlaku Agresif. Dalam mengkaji pengaruh media dalam kalangan kanak-kanak, sebahagian akan melihat daripada aspek biologi seperti kanak-kanak yang mewarisi sifat agresif atau panas baran daripada ibu bapa. Dalam perspektif behaviorisme pula, kanak-kanak cenderung untuk meniru perbuatan atau kelakuan seseorang yang dilihatnya. Dan ada banyak lagi perspektif yang harus diambil kira dalam psikologi.

4. Psikologi Mempunyai Peluang Kerjaya Yang Luas
Sebenarnya agak meyinggung perasaan juga apabila ada segelintir individu yang berkata "Psikologi tidak mempunyai banyak peluang pekerjaan" Hahaha. Tak belajar maka anda takkan tahu. Aku memohon kerana minat. Aku tidak kisah pun sama ada bidang itu mempunyai permintaan kerja atau tidak. Aku tidak pernah belajar kerana untuk kerja. Insya'Allah rezeki pekerjaan itu akan datang yang penting kita berusaha. 

Psikologi merupakan satu bidang yang luas serta boleh dipecahkan kepada beberapa pengkhususan. Bagi mereka yang khusus kepada psikologi kaunseling, biasanya kaunselor membantu klien membuat tafsiran terhadap fakta yang berkaitan sama ada dengan membuat pemilihan keputusan, perancangan ataupun pelarasan yang lebih baik perlu dilakukannya. 

Bagi mereka yang melibatkan diri dalam bidang psikologi klinikal pula, mereka perlu menilai dan merawat pesakit yang mengalami masalah psikologi. Mereka menggunakan pelbagai kaedah berkaitan ilmu psikologi dengan memberi kaunseling dan terapi. Selain itu, ahli psikologi sentiasa bekerjasama dengan doktor, ahli psikiatri dan kakitangan perubatan dalam menangani masalah pesakit. 

Bidang psikologi pendidikan pula menawarkan kaunseling dan bantuan kepada pelajar remaja bermasalah di bidang pelajaran dan perkembangan tingkah laku. Mereka ini sentiasa memberi kerjasama kepada klien iaitu pelajar, guru dan ibu bapa. 

Sementara bidang psikologi industri dan organisasi melibatkan permasalahan berhubung perlakuan organisasi dan pekerja. Bidang ini menyentuh hal berkaitan antaranya, kepuasan dan tekanan bekerja, dinamika kumpulan, masalah kesatuan sekerja, kepemimpinan dan pengaruh, prejudis dan diskriminasi dalam organisasi, perkembangan organisasi, latihan dan pembangunan kerjaya. 

Bidang psikologi menjanjikan peluang kerjaya yang cukup baik sama ada di sektor awam, swasta atau menjalankan perkhidmatan perundingan. Bukan itu sahaja, anda boleh berkhidmat sebagai pensyarah, kaunselor, pakar pemulihan, pembangunan sosial, pembantu sosial, penyelidik, pentadbir, pegawai perjawatan, eksekutif sumber manusia, eksekutif latihan dan perunding. 

Sumber Image: https://eduadvisor.my/psychology/ 

5. Psikologi Ada Di Sekeliling
Salah satu yang menarik minat aku untuk mempelajari psikologi adalah kerana ilmu psikologi itu ada disekeliling. Tidak terhad di dalam makmal, kelas ataupun kuliah. Prinsip psikologi dapat dilihat dalam kehidupan seharian kita. Dalam bidang yang aku ambil sendiri iaitu Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga, ada banyak perkara yang dapat dilihat. Bermula daripada perkembangan bayi sehinggalah tua. Salah satu entry tentang Psikologi Kanak-Kanak WHEN TO START INTRODUCING SEMI-SOLID & SOLID FOOD TO AN INFANT?.



Apabila belajar tentang Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga, maka anda akan berfikir 10 kali untuk bekahwin awal. Hahaha Sebab untuk membina sebuah keluarga itu bukan senang, nak jadi parents pun bukan senang. Banyak tanggungjawab yang perlu digalas. Persiapkan diri dengan ilmu sebelum berkahwin. Ilmu parenting itu penting. Dah banyak kes kita dengar tentang perceraian, penderaan kanak-kanak & warga emas, pembuangan bayi, Kanak-Kanak HIV & AIDS, stres di tempat kerja, peningkatan dalam kes jenayah rogol. Semua ini ada kaitan dengan psikologi. 

6. Psikologi Dengan Teori Berpisah Tiada
Apabila anda mula mempelajari bidang psikologi, maka bersiap sedialah untuk mengenali semua tokoh-tokoh dalam psikologi. Dengan mengenali tokoh psikologi, anda akan memahami konsep serta teori yang diperkenalkanoleh tokoh tersebut. Sebagai contoh, Albert Bandura terkenal dengan Social Learning Theory dimana seseorang itu belajar daripada pengalaman, pemerhatian, peniruan dan modeling. 

Manakala Jean Piaget terkenal dalam perkembangan kognitif, dimana beliau menyatakan bahawa seseorang individu itu akan melalui 4 peringkat dalam perkembangan kognitif iaitu sensorimotor, preoperational, concrete operational and formal operational. 

Mungkin ada yang berpendapat bahawa teori dalam psikologi itu hanya sekadar teori dan tidak diaplikasikan dalam kehidupan. Di sini aku akan tekankan bahawa psikologi dengan teori itu tidak dapat dipisahkan. Apa jadi sekiranya kita pisahkan? Maka, anda akan digelar sebagai seorang yang hanya bercakap kosong tanpa bukti & fakta. 

7. Psikologi Belajar Tentang Tingkahlaku Normal & Abnormal
Apabila menyebut tentang psikologi, ramai yang kaitkan dengan psikologi abnormal seperti Obsessive Compulsive Disorder (OCD), Personality Disorder, Narcissistic Personality Disorder, Phobias, dan lain-lain. Memang betul dalam psikologi ada belajar tentang psikologi abnormal tetapi kami juga banyak mempelajari tentang tingkahlaku normal. Apa yang menarik tentang Semester 4 ini, apabila kami belajar tentang Asas Perubahan Tingkah Laku, di mana kami mempelajari tentang tingkah laku berlebihan, defisit dan juga normal. 

Tugasan kumpulan kami iaitu melakukan pemerhatian terhadap subjek yang korang pilih serta kenal pasti tingkahlaku tersebut. Contohnya, tingkahlaku berlebihan subjek iaitu suka menonton Running Man sambil ketawa terbahak-bahak. Tingkahlaku ini dikenali sebagai berlebihan sebab ia melebih-lebih sehingga mengganggu orang sekeliling yang mahu belajar misalnya. So, kami diminta untuk memilih teknik untuk mengurangkan tingkahlaku tersebut supaya subjek kurang atau memperlahankan volume suaranya apabila menonton movie. 

Contoh bagi tingkahlaku defisit pula, subjek malas mencuci pinggan selepas makan. Tingkahlaku ini disebut sebagai defisit kerana tingkahlaku mencuci pinggan itu tidak kerap dilakukan. Maka, kami diminta untuk mencari teknik modifikasi yang sesuai untuk meningkatkan tingkahlaku subjek supaya kerap mencuci pinggan selepas makan. 

Sumber Image: https://eduadvisor.my/psychology/ 

"We Share, We Care"- Child & Family Psychology. 
Semoga dengan ilmu yang sedikit ini dapat memberi manfaat kepada semua orang



Assalamualaikum
Bismillah


First time aku kenal penyanyi baru ini apabila terdengar lagu "Tergantung Sepi". Maigad! Terus jatuh cinta pandang kedua hahaha xD Aku jatuh hati dengan suaranya. Susah nak move on hahaha. Aku jarang dengar lagu Melayu, but once aku dah minat memang minat sangatlah! 

So di sini ada 2 lirik lagu nyayian Haqiem Rusli yang aku compilekan sekali dalam satu entry. Hope you enjoy and support his songs! Hehe~~

Lirik Lagu "Tergantung Sepi"

Cukup Disini perjalanan kita
Menghukum Diri mendera hati ini
Terhimpit Dengan suasana

Berat Rasanya sukar diluahkan
Bernafas Ragu menghembus pilu
Perasaan Ini tergantung sepi 

Dibiarkan begitu saja 
Terikat namun tak bertali 
Mencuba menyimpulkan mati 
Namun Terputus jua 

Berat Rasanya sukar diluahkan 
Bernafas Ragu menghembus pilu 
Perasaan Ini tergantung sepi 

Dibiarkan Begitu saja 
Terikat Namun tak bertali 
Mencuba Menyimpulkan mati 
Namun Terputus jua 

Disiksa Hati yang menagih 
Harapan Kasih yang menjauh 
Terpisah Dalam kekalutan 
Jiwa Yang digantung sepi 

Dibiarkan Begitu saja 
Terikat Namun tak bertali 
Mencuba Menyimpulkan mati 
Namun Terputus jua 

Mencuba Mencuba menyimpulkan mati 
Dibiarkan Begitu saja 
Terikat Namun tak bertali 
Mencuba Menyimpulkan mati 

Namun Terputus jua 
Disiksa Hati yang menagih 
Harapan kasih yang menjauh 
Terpisah dalam kekalutan 
Jiwa yang digantung sepi






Lirik Lagu "Segalanya" OST Lara Cinta Ameena

Hampir pernah ku cuba sesali
Kerna telah memberikan segalanya
Siapakah diriku sebenarnya di hatimu
Atau sekadar sandaranmu

Saat ku mulai menyedari
Perasaan ku tak pernah dipeduli
Salahkah diriku mengemis cinta darimu
Apa ku tak punya harga

Segala apa yang telah ku berikan
Masih lagi tak memadai
Hampir ku tersungkur menuntut janji
Dari mu

Saat ku mulai menyedari
Perasaan ku tak pernah dipeduli
Salahkah diriku mengemis cinta darimu
Apa ku tak punya harga

Segala apa yang telah ku berikan
Masih lagi tak memadai
Hampir ku tersungkur menuntut janji
Dari mu

Segala rasa yang telah kau berikan
Masih tak mampu mengubati
Perasaan yang telah kau nodai
Padaku

Hampir pernah ku cuba sesali



Hopefully, he will be successful in music industry and produce more music in future :D

Haqiem Rusli ganti Faizal Tahir???

Nahh! Special for Hakiem Fans hehe~~






Assalamualaikum
Bismillah


As a sister who's only slightly older
I'm constantly worried...
Perhaps a little too much...
That my brothers and sisters
Will lose
Break or hurt...
The things they love :(





Assalamualaikum
Bismillah



I'm so happy
I could cry...
So happy
I could smile...
I'm happy that I love you

Thank you!