Assalamualaikum
Bismillah


Syarat-syarat untuk menyertai Segmen: Bloglist Haslina ❤ July 2017

1- Follow Blog: Haslina Kasbulah
Follow Google+: Haslina
Follow FB: Haslina Kasbulah
Follow Insta: PuanKuci

2- Buat satu di entri blog anda bertajuk 'Segmen: Bloglist Haslina : July 2017'
3- Tag 3 rakan blogger anda.
4- Copy banner diatas dan letak dalam blog dan backlink kepada blog ini
5- Jangan lupa comment entri penyertaan anda dibawah ini!

Segmen akan tamat pada 8.00 malam - 29 June 2017
Pemenang akan dipilih melalui random.org. Keputusan akan diumumkan pada 30 June 2017


Nurul tag 3 blogger famous ni :

1. Siqah Hussin
2. Shahida Dzulkafli
3. Mrs Fuzy sweetsourleyra


Selamat bersegmen!  
Assalamualaikum
Bismillah


Setiap tahun pasti muncul lagu-lagu raya baru. Namun, lagu-lagu raya klasik tetap segar menjadi pilihan dan boleh dikatakan terbaik sepanjang zaman. Jom kita terokai lagu-lagu raya Aidilfitri yang menjadi pilihan menjelang lebaran kali ini!

1. Satu Hari Di Hari Raya - M.Nasir
Satu hari di Hari Raya
Aku menangis tanda gembira
Aku menangis tanda ku cinta kepadaNya
Satu hari di Hari Raya
Ku lihat wajah suci ibuku
Ku lihat wajah kasih ayahku
Ku gembira
Mungkin inilah dia kebahagiaan
2. Suasana Hari Raya - Elina & Anuar Zain

Bertukar senyuman dan salam
Ziarah-menziarahi
Tutur dan kata yang sopan
Saling memaafi
Suasana Hari Raya
Walau di mana pun jua
Memberikan ketenangan
Dan mententeramkan jiwa

3. Seloka Hari Raya - Uji Rashid & Hail Amir

Katamu itu abang mengerti
Kusanjung budi puteri ibunda
Pada yang tua kita hormati
Barulah hidup saling bahagia
Miskin dan kaya sama sahaja
Hulurkan tangan berjabat mesra
Saling bermaaf kita bersama
Lupakan saja sengketa lama

4. Meriah Suasana Hari Raya - Siti Nurhalizah
Mana jauh kita dekat-dekatkan
Bertandang mesra bersembang tawa
Terkenang kisah yang lama
Mana dekat kita erat-eratkan
Terlanjur kata terlampau cara
Bermohon..Ampun dipinta..
Bersyukur pada tuhan
bersenda teman taulan
Hulurlah keinsafan
Salinglah bermaafan
5. Nazam Lebaran - Siti Nurhaliza

6. Air Mata Syawal - Siti Nurhalizah

7. Mamat Exist Ku Pohon Restu Ayah Bonda

8. Hari Raya Hari Bahagia - Ramlah Ram 

9. Indah Di Hari Raya - Ziana Zain

10. Selamat Berhari Raya - Rahimah Rahim

11. Bila Hari Raya Menjelma - Siti Nurhaliza

12. Suasana Riang Di Hari Raya - Junainah

13. Pulang Di Hari Raya - Noorkumalasari

14. Senandung Hari Raya Untukmu - Dayangku Intan

16. Hari Ini Hari Raya - Syura & Siti Nordiana

17. Indahnya Beraya Di Desa - Azlina Aziz

18. Menjelang Hari Raya - Dato DJ Dave

19.  Balik Kampung - Sudirman

20. Sesuci Lebaran - Siti Nurhaliza


Walaupun ratusan lagu raya membanjiri muzik tempatan, namun lagu-lagu Aidilfitri klasik ini masih menjadi pilihan masa kini dan sukar dilupakan walaupun sudah lama dirakamkan. Walaupun ramai artis muda kerap menyanyikan semula lagu ini dengan pelbagai versi, namun lagu dan irama asal tetap menjadi pilihan. Tidak hairanlah jika lagu-lagu ini menjadi lagu raya terbaik sepanjang zaman.
Assalamualaikum
Bismillah


Ramadan tidak lama lagi akan sampai ke penghujungnya. Sepanjang bulan yang mulia ini, cuba tanya kepada diri sendiri adakah kita sibuk untuk mempertingkatkan amal ibadah, atau sibuk melayan hawa nafsu. Bulan ini kita seharusnya berlumba-lumba untuk mendapatkan pahala dan keampunan daripada Allah SWT kerana di sini sajalah kita diberikan peluang untuk meraih Syurga Allah dengan amal ibadah serta keredhaan-Nya.

Assalamualaikum
Bismillah


Gangguan tidur adalah gangguan yang berlaku semasa tidur dan dialami oleh segelintir individu. Masalah tidur berlebihan atau hipersomnia merupakan tabiat seseorang yang tidur secara berlebihan dan bercanggah dengan pola waktu tidur yang normal iaitu lingkungan 6-8 jam sehari. Biasanya individu yang menghidap hipersomnia akan tidur melebihi 12 jam sehari

Faktor yang menjejaskan kualiti tidur seseorang adalah disebabkan oleh pelbagai jenis gangguan tidur seperti insomnia, narkolepsi, sleep apnea dan perubahan gaya hidup.

Insomnia.
Insomnia adalah gangguan tidur yang paling biasa berlaku yang merujuk kepada masalah kronik dalam mendapatkan tidur yang cukup. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan insomnia iaitu faktor psikologi dan fisiologi. Faktor psikologi seperti kebimbangan dan kerisauan tentang masalah akedemik, masalah hubungan dengan orang lain, atau kesukaran untuk mendapatkan pekerjaan. Manakala faktor fisologi pula merujuk kepada pengambilan bahan kafein seperti nescafe yang menyebabkan ketagihan atau rasa sakit.

Sleep Apnea
Gangguan tidur yang lain yang jarang berlaku berbanding insomnia adalah sleep apnea dan merupakan gangguan tidur yang serius yang mengakibatkan pernafasan seseorang itu berhenti seketika kerana otak tidak menghantar isyarat yang bertul kepada otot yang mengawal pernafasan kita semasa tidur. Masalah tidur ini juga dialami apabila seseorang berdengkur dan mengalami kesukaran pernafasan semasa tidur dan sering terjaga daripada tidur. Salah satu faktor yang menyebabkan apnea ialah obesiti. Situasi ini juga boleh berlaku dalam kalangan bayi yang dikenali sebagai ‘Sudden Infant Death Syndrome” (SIDS). Kematian misteri yang berlaku pada bayi normal semasa mereka tidur.

Narkolepsi
Narkolepsi adalah tidur yang tidak boleh dikawal dan boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja dan pada masa yang singkat. Narkolepsi merupakan gangguan yang berlaku pada otak di mana seseorang individu itu gagal mengawal rasa mengantuk. Individu yang mengalami narkolepsi tertidur tidak kira dalam apa jua aktiviti yang dilakukan seperti membaca buku, memandu atau berbual dengan seseorang. Individu yang mengalami narkolepsi tidak akan melalui kitaran tidur dari tahap 1 hingga tahap 4 tetapi akan terus masuk kepada tahap Rapid Eye Movement (REM). Faktor penyebab narkolepsi masih tidak dapat dikenal pasti walau pun mungkin disebabkan oleh faktor genetik kerana narkolepsi diwarisi daripada keluarga.

Perubahan Gaya Hidup
Perubahan gaya hidup dalam masyarakat sekarang menyebabkan pola waktu tidur mereka menjadi tidak teratur. Biasanya kes yang dilaporkan adalah pelajar universiti atau kolej yang menghadapi hipersomnia kerana mereka lebih banyak berjaga pada waktu malam dan kesannya pola tidur mereka telah berubah. Individu berjaga pada waktu malam dan berasa letih pada waktu siang. Selain itu,  kanak-kanak yang terlalu obses dengan permainan komputer atau games juga menyebabkan kualiti tidur mereka terjejas. Kanak-kanak ini juga akan berhadapan dengan masalah sering bangun lewat sehingga menyebabkan mereka terpaksa ponteng sekolah kerana ketinggalan bas.

Menurut Pakar Psikiatri, Jabatan Psikiatri, Fakulti Perubatan Universiti Putra Malaysia, Prof Dr.Azhar Mohd Zain, gejala tidur berlebihan ini boleh diatasi samada melalui kaedah perubatan ataupun mengawalnya sendiri dengan mengubah sikap dan gaya hidup. Individu yang menghidap hipersomnia dinasihatkan untuk mementingkan soal pengambilan makanan dan minuman yang mengundang kepada masalah hipersomnia seperti mengambilan kafein sebelum jam 7 malam.

Selain itu, bagi individu yang merokok disarankan untuk tidak merokok selepas jam 7 kerana kandungan nikotin mengaktifkan otak dan membuatkan seseorang berasa segar dan kurang mengantuk. Tetapi adalah lebih baik jika terus berhenti merokok. hehe~~


Assalamualaikum
Bismillah

Setiap kali blogging ramai yang aku tengok blogger join Giveaway SGshop. Dalam group Whatsapp Sabahan Blogger pun bukan main rancak lagi yang terpilih sebagai pemenang. Dan aku pun semakin tekanan dengan Giveaway SGshop nie sebab aku tak boleh register SGshop. huhu T-T




Aku pun tak tahu apa masalahnya. Siapa juga yang tidak mahu join giveaway tu kan. Manalah tahu ada rezeki aku, mahu juga berbelanja untuk raya. Dahlah tekanan tak dapat balik kampung raya tahun ini. Haha ini mahu melepaskan tension tak dapat balik kampung lahr nie.


Setiap kali aku register SGshop, akan ada masalah bahagian "SEND CODE". Walaupun aku dah tukar nombor phone lain pun, tetap aku tak terima mesej untuk verification code tu. Lepas tu, aku cuba link sign up blogger lain bagi pun tetap sama juga. 

Aku cuba pula register dengan facebook masalah ini masih tidak dapat diselesaikan. Aku cuba guna second email dan ubah username pun, nasib tidak menyebelahi aku. Dan akhirnya aku give up ja dengan semua giveaway ini. huhu~~

Assalamualaikum
Bismillah



Caranya sangat mudah "Printscreen" ja bukti korang telah menjadi pelawat ke 200,000 di side bar yang tertulis "Lucky Visitor" seperti gambar di bawah :


Assalamualaikum
Bismillah


People say you don't know what you've got until it's gone. The truth is you knew what you had, you just thought you'd never lose it.

Pedihnya apabila berasa kehilangan, apatah lagi apabila melibatkan orang yang kita sayang. Walaupun sudah 5 tahun berlalu akan kehilangannya, namun rasa kehilangan itu seolah-olah baru semalam. Ramadan yang dinanti oleh kami sekeluarga agar dapat bersama dengan datuk tersayang dalam bulan yang mulia. Apakan daya, manusia tidak dapat melawan takdir yang sudah tertulis. "We Love Him A Lot But Allah Loved Him More". Setiap kali teringat akan arwah atuk, air mataku jatuh kerana rindu.

No matter how heavy the pain, some drops of tears can remove it from your heart and make your heart feel lighter. Today is the last paper for us. I hope everything will be alright. Hanya tinggal beberapa hari saja lagi Ramadan akan pergi meninggalkan kita. Setiap kali menjelang aidilfitri, perasaan ini juga tidak pernah pudar daripada merinduinya.

Semoga engkau ditempatkan bersama orang yang beriman. Amin. Al-Fatihah.

Assalamualaikum
Bismillah


Ternyata AIS BATU bukan setakat menyejukkan minuman, tetapi boleh jadi petua kulit cantik! Sebenarnya ais batu, bukan sebagai salah satu petua kulit cantik yang dapat merawat kecantikan wajah. Ada banyak manfaat lain yang boleh digunakan untuk mengubati masalah jerawat yang muncul di wajah anda.

Berikut merupakan 8 Petua Wajah Kelihatan Cantik Dengan Ais Batu :

1. MENYEGARKAN KULIT WAJAH YANG PENAT
Apabila menekap ais di wajah, secara automatik tubuh akan mengirimkan peningkatan aliran darah panas ke kawasan tersebut, sehingga meningkatkan peredaran darah. Perkara ini akan menimbulkan kesan yang menyegarkan pada kulit yang kelihatan penat ataupun kusam. Caranya mudah sahaja, ambil beberapa ketulan ais dan letakkan dalam gelas kaca. Kemudian gunakan gelas kaca tersebut untuk menyejukkan wajah. Tetapi, ingat! jangan tekap ais tersebut secara langsung ke wajah kerana ia boleh merosakkan pembuluh darah kapiler.

2. MENGECILKAN RUANG PORI
Ais juga boleh digunakan sebagai ubat paling efektif untuk meminimumkan ruang pori-pori yang membesar. Caranya, hanya perlu tekap ketulan ais batu yang sudah dibalut dengan tuala kecil di wajah untuk mengurangi ukuran pori-pori sebelum memakai mekap.

3. MENGUBATI MATA SEMBAB
Kurang tidur, terlalu stress atau mata yang penat boleh menyebabkan mata kelihatan sembab atau bengkak. Korang boleh menggunakan mengunakan ais ini jika sedang mengalami kesedihan berlebihan, menangis tak berhenti. Tidak mustahil, mata akan menjadi bengkak. Untuk menguranginya, cuba memanfaatkan ais batu. Caranya, bungkus beberapa ketulan ais batu dengan tuala dan gosok perlahan-lahan di permukaan kulit di bahagian mata. Kesejukan ais akan memberikan efek yang menenangkan di mata anda.

4. MENGURANGKAN MASALAH JERAWAT
Ketika jerawat muncul di wajah cuba ambil beberapa ketulan ais dan gosokkan pada jerawat tersebut dengan lembut. Ia boleh mengurangi bengkak dan kemerahan tersebut. Selain itu, penggunaan ais batu ini juga sebagai penyeimbangan kadar minyak berlebihan serta mengempiskan dan menghilangkan jerawat.

5. MENGURANGKAN BULU-BULU HALUS
Jika korang memiliki bulu-bulu halus di sekitar wajah dan stress dengan pertumbuhannya, korang boleh cuba mengurangkannya dengan menggunakan ais batu. Penggunaan ais batu sangat membantu untuk menghilangkan semua akar-akar kecil pada kawasan wajah.

6. WAJAH LEBIH ANJAL & LEMBUT
Jika ingin memiliki wajah yang lebih anjal dan lembut, petua kulit cantik guna ais adalah jawapannya! Untuk mendapatkan hasil yang lebih sempurna, lakukannya tiga kali dalam seminggu.

7. MENINGKATKAN PEREDARAN DARAH 
Petua mendapatkan kulit cantik guna ais yang seterusnya, gosoklah ais batu yang sudah dibalut tuala kecil pada wajah selama seminit. Ia berfungsi untuk meningkatkan perjalanan darah, ia sangat efektif untuk mencegah tanda-tanda penuaan seperti kedutan dan bintik-bintik hitam. Lakukan secara rutin, tiga kali sehari untuk mendapat hasil yang lebih sempurna.

8. MEKAP MENJADI TAHAN LEBIH LAMA 
Disarankan untuk menekap wajah dengan ketulan ais batu yang dibaluti tuala kecil beberapa minit sebelum mengaplikasikan solekan di wajah. Setelah menekapnya dengan ais batu, biarkan selama lima hingga 10 saat supaya airnya mengering sebelum apilkasikan serum ataupun mekap. Ketulan ais batu akan membantu menjaga mekap menjadi tahan lebih lama serta membantu untuk menutup ruang pori-pori pada wajah.

Semoga bermanfaat~~
Assalamualaiku
Bismillah

Sempena Ramadhan dan Syawal yang sememangnya dekat sangat dengan kita, Mya dengan usahasama rakan-rakan AFB (Auto Feed Blog) membawakan Giveaway Raya, istimewa untuk anda. Ada RM 240 untuk awak cuba rebut dan menang. Syarat-syarat pun mudah sahaja. Tak mahu borak panjang, kita usha syarat dan hadiah kat bawah.

Syarat :
↳ Malaysian Blogger
↳ Follow Instagram kami : Mya | Ain | PapaG | KG | Unni | Farah↳ Follow / Add FB kami : Mya | Ain | PapaG | KG | Unni | Farah↳ Follow Google+ kami : Mya | Ain | PapaG | KG | Unni | Farah↳ Follow blog kami : Mya | Ain | PapaG | KG | Unni | Farah↳ Buat satu entri bertajuk : GIVEAWAY RAYA BY MYA & FRIENDS
↳ Copy and Paste code di bawah dalam HTML and Publish.
↳ Tinggalkan link entri dalam bahagian komen
↳ Selesai
*kalau awak tak ada Instagram atau FB, please do mention it dalam entry*

Hadiah :

💕 Tempat pertama : RM 100
💕 Tempat kedua : RM 70
💕 Tempat ketiga : RM 50
💕 Tempat keempat : RM 20

So, jangan tunggu lama-lama. Bermula hari ni sehingga 19 Jun nanti.

Cepat-cepat join sekarang. Klik je banner kat atas tu. Muah cikitt.
Assalamualaikum
Bismillah


Memandangkan beberapa minggu ini agak sibuk dengan final exam sehingga tiada masa nak terjah peserta segmen dan juga giveaway yang aku ikut. So, aku dah compilekan semua segmen dan giveaway yang mahu diterjah. Lepas ini, bolehlah blogwalking sampai pengsan hehe~~ 

Senarai Peserta Segmen 24 Jam Bloglist #26
  1. http://www.ceriteraibu.com/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  2. https://ape-kinah.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  3. http://www.bahejabella.com/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  4. https://belogsjm.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  5. http://maszull.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  6. http://mama3danish.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  7. http://akhalilah.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  8. http://www.kisahsidairy.com/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  9. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  10. http://sfilzahtulhr.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  11. http://diarikuwaniesyazwani.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  12. http://diarialialiyana.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  13. http://nonasani.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  14. http://ciknurul23.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  15. http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  16. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  17. https://kisahceritahuda.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  18. http://missaziemah.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  19. http://sukasukasurirumah.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  20. http://herneenazir.com/2017/06/12/segmen-24-jam-bloglist-26-mialiana-com/
  21. http://faizzahamir.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  22. http://msvelentine.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  23. https://nam-comel.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  24. http://cikcappuccinolatte.blogspot.my/2017/06/segmen-24jam-bloglist-26-mialianacom.html
  25. http://puankuci.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  26. https://lovelysunshine93.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  27. http://www.kasihjuju.com/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  28. http://jnjikita.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  29. http://www.sayidahnapisah.com/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  30. http://starlavenderluna.blogspot.com/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  31. http://www.suriaamanda.com/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  32. http://hanimsain-delimasari.blogspot.com/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html
  33. http://happinessin-me.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist.html
  34. http://dhiyadahlia.blogspot.my/2017/06/segmen-24-jam-bloglist-26-mialianacom.html


Senarai Peserta GA Raya by Mrs Pip
  1. http://msvelentine.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  2. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/06/klik-banner-untuk-join-sekaki-kenangan.html
  3. http://makbapakkauhijau.blogspot.my/2017/05/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  4. http://starlavenderluna.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  5. http://messarah.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  6. https://farhannajafri.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  7. https://belogsjm.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip-24jun2017.html
  8. http://kasihkuamani.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  9. http://www.anasuhana.com/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  10. http://razanahanis.blogspot.my/2017/06/random-giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  11. http://farah-atiqah98.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  12. http://shumie-dz.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  13. http://aryanazra.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  14. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  15. http://puankuci.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  16. https://kanvasdakwat.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  17. http://happinessin-me.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  18. http://jombercontest.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  19. http://sfilzahtulhr.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  20. https://aninashyqinlife.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  21. http://ciknurul23.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  22. https://umifuzy.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  23. http://www.kakgojes.com/2017/06/giveaway-raya-by-mrspip.html
  24. http://www.opzzpinky.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html
  25. http://blogashalya.blogspot.my/2017/06/sedang-berlangsung-giveaway-raya-by-mrs.html
  26. https://smoochiemallow.blogspot.my/2017/06/giveaway-raya-by-mrs-pip.html

Senarai Peserta Segmen: Bloglist kisahsidairy.com June 2017
  1. http://www.mialiana.com/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  2. http://herneenazir.com/2017/05/30/segmen-bloglist-kisahsidairy-com-june-2017/
  3. http://kasihkuamani.blogspot.my/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  4. http://www.pokcikblogger.com/2017/05/assalamualaikum-segmen-bloglist.html
  5. http://www.kasihjuju.com/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  6. https://lovelysunshine93.blogspot.my/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  7. http://sweetepalhijau.blogspot.my/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  8. http://atiqahamelya.blogspot.my/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  9. http://maszull.blogspot.my/2017/05/segmen-bloglist-kisahdiarycom-june-2017.html
  10. http://www.syuhadasalleh.my/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  11. http://jombercontest.blogspot.my/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  12. http://www.ceriteraibu.com/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  13. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html 
  14. http://messarah.blogspot.my/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  15. https://ombakbergigis.blogspot.my/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  16. http://diarikuwaniesyazwani.blogspot.my/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  17. http://www.aimisyahirah.com/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  18. https://inibelogantynid.blogspot.my/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  19. http://chasserdedroom.blogspot.my/2017/05/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  20. http://jnjikita.blogspot.com/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  21. http://fairytalebyhusna.blogspot.my/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  22. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  23. http://sfilzahtulhr.blogspot.my/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  24. http://www.sayidahnapisah.com/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  25. https://farhannajafri.blogspot.my/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  26. http://puankuci.blogspot.my/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  27. http://elsaalicious.blogspot.my/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  28. http://msvelentine.blogspot.my/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  29. https://ciknurul23.blogspot.my/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  30. http://budakbuzy.blogspot.my/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  31. https://cikash.blogspot.com/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html
  32. http://happinessin-me.blogspot.my/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidiarycom-june.html
  33. http://faizzahamir.blogspot.my/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june_8.html
  34. http://honeyoyeke.blogspot.my/2017/06/segmen-bloglist-kisahsidairycom-june.html

Senarai Peserta GIVEAWAY BUSYRA TAKIYUDIN: SAYA NAK SHOPPING CREDIT RM1000!!
  1. http://mama3danish.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  2. http://irismyra.blogspot.my/2017/05/syarat-syarat-1.html
  3. http://ape-kinah.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  4. http://sunflowergvawy.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  5. https://missobsesi.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  6. http://www.syuhadasalleh.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  7. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  8. http://www.tengkubutang.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  9. http://honeyoyeke.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  10. http://www.mohdnoorshawals.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  11. http://nasuha-itsmyessay.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  12. http://queensyanis.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  13. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  14. https://intansaffyna.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  15. http://dorayakino.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  16. http://cintahawaa.blogspot.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  17. http://inikisahtia.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html?m=1
  18. http://makbapakkauhijau.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  19. http://www.aswaleyla.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  20. http://www.leaazleeya.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  21. http://fatinun.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  22. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  23. http://messarah.blogspot.my/2017/05/barang-best-dari-sg-shop.html
  24. http://airahsyahirah.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  25. http://kasihkuamani.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  26. http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  27. https://ladyinredplanner.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  28. http://renex89.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  29. http://ciknurul23.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  30. https://cikash.blogspot.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  31. https://lovelysunshine93.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  32. http://sukasukasurirumah.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  33. http://www.sinashaari.com/2017/04/aktiviti-yang-boleh-tingkatkan-fine.html
  34. https://kisahceritahuda.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  35. https://elsaalicious.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  36. http://penselduabee.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  37. http://www.unnianje.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  38. http://www.kasihjuju.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  39. http://www.ceriteraibu.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  40. http://nonasani.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  41. http://www.mialiana.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  42. http://www.kisahsidairy.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  43. http://hilmirdadaud.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  44. http://jnjikita.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  45. http://denhanda.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  46. http://www.sayidahnapisah.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  47. http://nayfatimahrasyid.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  48. http://www.helloaiman.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  49. http://herneenazir.com/2017/05/25/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak-shopping-credit-rm1000/
  50. https://alyamaisarahxo.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  51. http://www.mommyfiqa.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  52. http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  53. https://aunilieyana.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  54. http://chanchueshahida.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  55. http://meinnameisthazrina.blogspot.my/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  56. http://ftndiana.blogspot.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html
  57. http://darlinalife.blogspot.com/2017/05/giveaway-busyra-takiyudin-saya-nak.html

Senarai Peserta THE AMERZING BLOGLIST
  1. http://fazroliqbal.blogspot.my/2017/04/the-amerzing-blogslist-why-i-cant-count.html
  2. http://amira14197.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-bloglist-work-hard-be-kind.html
  3. http://missanisnabilah.blogspot.com/2017/05/the-amerzing-blogslist-everybody-can-be.html
  4. http://penggaliilmudunia.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-bloglist-be-amazing.html?m=1
  5. http://missobsesi.blogspot.com/2017/05/the-amerzing-blogslist-second-chance.html
  6. http://kanvasdakwat.blogspot.com/2017/05/the-amerzing-blogslist.html
  7. http://messarah.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-blogslist-nak-jadi-amazing.html
  8. http://themaiman.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-bloglist-my-life-path-is.html
  9. http://masturanasarudin.blogspot.com/2017/05/amerzing-blogslist-my-amazing-story-18.html
  10. https://belogsjm.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-blogslist-lakukan-yang.html
  11. http://kasihkuamani.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-bloglist.html
  12. http://www.theamazingjasmi.com/2017/05/the-amerzing-bloglist-me-living-abroad.html
  13. http://cikilamenari.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-bloglist-being-mother.html
  14. http://www.sofieadie.com/2017/05/the-amerzing-blogslist-rainbow-bridge.html
  15. http://sukasukasurirumah.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-blogslist-being-me-as-stay.html
  16. https://lovelysunshine93.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-bloglist-believe-in-myself.html
  17. http://fairuzaqilah-official.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-bloglist-beribu-batu.html
  18. https://thisisme-38.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-bloglist-unique-nickname.html
  19. http://razanahanis.blogspot.my/2017/05/random-amerzing-blogslist-one-day.html
  20. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2017/05/the-amerzing-bloglist-true-horror-story.html
  21. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-blogslist-tokwan.html
  22. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-blogslist-all-about-my.html
  23. http://www.helloaiman.com/2017/05/the-amerzing-blogslist-daku-sampai-di.html
  24. http://myownlifemyself.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-blogslist-my-turning-point.html
  25. http://mrsteddybearlover.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-blogslist-memories-last.html
  26. http://www.myideakini.com/2017/05/the-amerzing-blogslist-power-of-blog.html
  27. http://www.sayidahnapisah.com/2017/05/the-amerzing-bloglist-aku-tak-layak.html
  28. http://ciknurul23.blogspot.my/2017/05/the-amerzing-bloglist-im-glad-i-still.html

Senarai peserta Segmen "Seorang Syed Nak Bloglist!"
  1. https://airahsyahirah.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  2. https://sukasukasurirumah.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  3. https://frrnxh.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  4. https://loveneddy.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  5. https://razanahanis.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  6. https://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  7. https://www.aimisyahirah.com/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  8. https://www.kasihjuju.com/2017/04/seorang-syed-nak-bloglist.html
  9. https://www.leaazleeya.com/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  10. https://ciknurul23.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  11. https://dorsettpink.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist-dorsettpink.html
  12. https://lovelysunshine93.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  13. https://fairuzaqilah-official.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  14. https://kebaikankeindahan.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  15. https://missobsesi.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  16. https://www.ceriteraibu.com/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  17. https://nurfaezahabdullah1712.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  18. https://mrsteddybearlover.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  19. https://fazroliqbal.blogspot.com/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  20. https://www.thehundredpages.com/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  21. https://sweetsourleyra.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  22. https://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  23. https://karyaku-paridahishak.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  24. https://unnianje.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  25. https://www.nanyfadhly.com/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  26. https://izyan5025.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  27. https://penggaliilmudunia.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  28. https://makbapakkauhijau.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  29. https://tarotthefool.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  30. https://www.farahsanusi.com/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  31. https://galeriduniaku.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  32. https://www.blogeyja.com/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  33. https://mama3danish.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  34. https://aryanazra.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-bak-bloglist.html
  35. https://thatsomine.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  36. https://kasihkuamani.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  37. https://zahirahfarhani.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  38. https://seindahcerita.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  39. https://cikilamenari.blogspot.my/2017/04/seorang-syed-nak-bloglist.html
  40. https://elsaalicious.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html 
  41. https://colouroflifek.blogspot.my/2017/04/seorang-syed-nak-bloglist.html
  42. https://www.adianiez.com/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  43. https://kanvasdakwat.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  44. https://najmi-faiq.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  45. https://nadhiewueen.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  46. https://realsviors.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  47. https://mrsablogstori.blogspot.com/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  48. https://masturanasarudin.blogspot.com/2017/04/seorang-syed-nak-bloglist-30-apr-17.html
  49. https://cikcappuccinolatte.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  50. https://bajetciputselerabesar.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  51. https://herneenazir.com/2017/04/30/segmen-seorang-syed-nak-bloglist/
  52. https://diarikuwaniesyazwani.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  53. https://cikash.blogspot.com/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  54. https://www.zuraini.com/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  55. https://nonasani.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  56. https://www.sayidahnapisah.com/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html
  57. https://srikandiofficialblog.blogspot.my/2017/04/syarat-syarat-untuk-sertai-segmen.html

Selamat ber'blogwalking!
Assalamualaikum
Bismillah


Hari ini aku dengan sukacitanya ingin berkongsi "Tips Memilih Bilik/Rumah Sewa Untuk Pelajar Universiti". Setahu aku, pelajar universiti hanya tinggal di hostel selama setahun. Kalau kat UMS biasanya macam tu. tak tahulah kalau kat Universiti lain. Insya'Allah tips ini boleh juga diguna pakai selain daripada golongan pelajar.

Memandangkan aku merupakan pelajar yang tinggal menyewa di luar universiti dan berkemungkinan untuk tidak dapat kediaman dalam UMS pada semester akan datang, aku dengan senang hati ingin berkongsi tips. Bagi pelajar yang tidak pernah menyewa dan tidak tahu cara untuk memilih kediaman yang mana sesuai dan berdekatan dengan universiti korang. 

Untuk menjimatkan masa, tenaga dan minyak kereta, korang boleh search di http://www.mudah.my/ Laman web ini sangat membantu pencarian korang mencari bilik atau rumah sewa. Namun sebelum korang memutuskan untuk memilih bilik/rumah tersebut. 

Amatlah penting untuk korang mengetahui apakah perkara yang perlu diambil kira apabila memilih bilik atau rumah sewa?

1. Kenal Pasti Lokasi 
Lokasi kediaman bilik atau rumah yang mahu disewa itu sangat penting. Pastikan lokasi kediaman kita berdekatan dengan Universiti/Kolej untuk memudahkan kita ke kelas. Lagi dekat lagi bagus. Jimat tambang, hanya perlu berjalan kaki sahaja. Sekiranya korang tidak familiar dengan tempat tersebut, misalnya pelajar yang bukan berasal daripada Semenanjung yang belajar di Sabah, boleh bertanya dengan senior, Insya'Allah dorang akan banyak membantu. 

Bagi pelajar daripada Universiti Malaysia Sabah, lokasi yang sesuai untuk korang menyewa adalah di Alamesra, 1Borneo (Tower A & B ), Universiti Apartment (UA), Universiti Condo Apartment (UCA), Angkasa Apartment dan Kingfisher. Namun aku lebih prefer alamesra dan angkasa apartment sebab kalau di Angkasa Apartment ada kemudahan seperti bas UMS sebab dekat dengan kediaman Kolej Sri Angkasa UMS. Manakala kalau di alamesra pula dekat untuk ke Shopping Mall dan boleh berjalan kaki ke UMS.

2. Kemudahan Asas
Pastikan lokasi bilik atau rumah sewa yang dipilih mempunyai kemudahan asas seperti:
  • Shopping Mall, 
  • Kedai runcit
  • Kedai makan
  • Bank/Mesin ATM
  • Pengangkutan awam
  • Parking lot (sekiranya ada kenderaan/motor)
  • Dobi/Laundry
3. Harga Sewa Yang Berpatutan
Sekiranya korang telah kenal pasti lokasi dan kemudahan asas tersebut, pastikan harga bilik/rumah yang disewa itu berpatutan dan mengikut kadar kemampuan kita untuk menyewa. Harga yang berpatutan seperti memastikan apa kemudahan di dalam rumah tersebut sama ada fully furnished, partially furnished ataupun not furnished. Biasanya bilik/rumah yang not furnished lebih murah, tetapi adakalanya leceh jugalah kena beli tilam dan meja belajar lagi, 

Di kawasan Kota Kinabalu, harga bilik sewa sahaja anggaran dalam RM250-RM400 sebulan bergantung dengan keluasan bilik dan kemudahan seperti tempat memasak, bil elektrik/air, mesin basuh, katil/tilam, kipas atau almari. Semakin lengkap kemudahan semakin mahallah sewanya.

Manakala kalau menyewa rumah atau apartment, anggaran sewa dalam RM800-RM1500 sebulan. Biasanya kalau sewa rumah atau apartment ini pelajar yang mahu sewa beramai-ramai, so jimat sikitlah. Cuma nak cari kawan untuk menyewa pun payah juga. Ada yang cerewet mahu fully furnished/partially furnished. Dan ada juga yang tak kisah sewa yang kosong saja, asalkan ada tempat untuk tinggal.

4. Hubungi Tuan Bilik/Ruma Sewa
Seterusnya, kalau dah berpuas hati dengan 3 tips di atas. Korang save contact tuan rumah untuk berunding tentang sewa. 3 tips di atas itu hanyalah pencarian melalui online dan kalau rajin survey pun okay juga boleh terus check bilik/rumah sewa tersebut. Whatsapp/call tuan sewa untuk berunding tentang harga dan pastikan juga double confirm kemudahan yang ada. Kalau korang rasa okay dah, ajak tuan rumah untuk berjumpa. Kalau tuan rumah tersebut seorang lelaki, bagi yang perempuan jangan pergi jumpa sorang, ajak kawan untuk berjumpa untuk lihat persekitaran bilik/rumah tersebut.

5. Periksa Kediaman & Keselamatan
Apabila korang jumpa tuan sewa jangan terus bayar deposit. Periksa dulu kediaman tersebut. Jangan terpedaya dengan iklan di dalam gambar. Ada tuan rumah/bilik yang letak gambar nampak macam cantik (tetapi gambar itu 10 tahun kemudian yang kediaman masih baru dibuka). So, korang kena survey sendiri, kalau tuan rumah tak benarkan survey baik cari sewa tempat lain.

Apa yang korang perlu periksa adalah seperti:
  • Lampu semua menyala, lampu bilik, ruang tamu, tandas
  • Kipas dan plug berfungsi dan tidak rosak
  • Bekalan air yang okay
  • Kawasan rumah/bilik yang selesa
  • Kemudahan yang dinyatakan di dalam iklan semuanya ada (peti sejuk, mesin basuh, tempat memasak, katil/tilam
  • Mempunyai ciri-ciri keselamatan yang terjamin (ada sekuriti atau CCTV, dan pagar rumah/bilik) jangan harapkan kunci bilik sahaja


Setelah berpuas hati, bolehlah bagi deposit sewa bilik atau rumah. TETAPI sebelum bagi deposit sewa pastikan 

  • tuan rumah sediakan kontrak sewa atau perjanjian sewa. Biasanya dalam perjanjian antara penyewa dengan tuan rumah ada dinyatakan berapa sewa bulanan, peraturan sepanjang menyewa, tempoh sewa, dan lain-lain
  • berikan deposit "by hand" serta pada masa yang sama dapatkan kunci rumah / bilik yang dijanjikan
  • Jangan TERPEDAYA dengan janji manis melalui telefon dan penyewa diminta "bank-in" duit ke dalam akaun berserta agreemet di alam maya, gambar bilik (yang di copy-paste sebenarnya) kerana berkemungkinan anda menjadi mangsa PENIPUAN. 


TIPS TAMBAHAN
  • Kalau menyewa bilik biasanya 1 bilik hanya 2-3 orang sahaja boleh kongsi.
  • Kalau korang mahu sewa rumah/apartment pastikan dapat persetujuan daripada kawan-kawan dengan sebulat suara. Kalau tidak akan ada masalah dari segi bayaran sewa
  • Dapatkan nasihat daripada keluarga sekiranya ingin menyewa di luar universiti
  • Jangan menyewa sorang! Bahaya dari segi keselamatan kalau nak balik dari kelas. 
  • Kalau tak nak menyewa, cubalah aktif dengan aktiviti dalam universiti supaya dapat kediaman dalam
  • Last option, tumpang kawan yang ada dalam universiti dan buat rayuan kediaman 
Itu sahaja tips daripada pelajar yang menyewa T-T huhu~~ Untuk entry yang akan datang mungkin aku akan kongsikan apa Kebaikan atau Keburukan Pelajar Yang Menyewa Luar Universiti. Insya'Allah. 


Assalamualaikum
Bismillah



Pencarian bloglist bagi bulan Julai, Ogos dan September 2017 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 12 Jun 2017, iaitu tepat jam 4.30 petang sehingga hari esok, 4.30 petang 13 Jun 2017. Semua dijemput join.