Assalamualaikum 
Bismillah

Sebenarnya, aku tidak tahan dah menahan sakit setiap hari. Aku bukan sahaja tidak tahan dengan sakit aku. Tetapi dengan orang sekeliling juga. Tuhan saja tahu perasaan aku. Aku menulis bukan mahu meminta simpati sesiapa. Aku menulis sebab inilah salah satu cara untuk aku cerita apa yang selama ini aku pendam seorang diri. 


Beberapa hari aku akui sedikit tertekan sebab sakit belakang yang aku alami semakin hari semakin sakit lebih dari kebiasaan. Aku sudah pergi ke hospital, aku dah beberapa kali jalani rawatan Fisioterapi selama 6 bulan. Tetapi tiada perubahan yang aku rasakan. Fisiotetapi aku terpaksa tangguhkan kerana aku menjalankan latihan praktikal selama 3 bulan lebih. 

Alhamdulillah, Allah permudahkan semuanya buat aku walaupun dalam keadaan aku yang tidak berapa sihat secara fizikal. Sebenarnya aku sakit apa? Aku hanya dimaklumkan yang aku mengalami muscle pain. Muscle pain saja, tetapi rasa sakit yang aku rasakan setiap hari dan setiap masa. Tidak kira sama ada ketika duduk, baring, buat kerja ataupun tidak buat kerja langsung. Ketika aku sedang menaip pun aku hanya menahan sakit. Dan bayangkan setiap hari aku terpaksa sapu ubat di badan. Dah macam bau ubat sudah badan aku. 

Ubat apa lagi yang aku tidak sapu? Minyak hijau, yoko-yoko, salonpas, vicks, minyak gamat, minyak geliga, fresh care aromaterapi dan macam-macam sudah ubat aku sapu. Di belakang, di bahu, di tengkuk, di lengan, dan di pinggang. Panadol, ubat tahan sakit, ubat dari hospital, klinik pun aku banyak dah telan. Palinglah seksa semasa period. Ya Allah, aku rasa macam tercabut pinggang aku. Aku pernah cerita aku kerja part time dua hari sahaja dan terpaksa berhenti kerja. 

Sedar tak sedar hampir 2 tahun dah aku rasa sakit tanpa diketahui punca datang dari mana. Kadang-kala aku rasa sedikit terkilan, apabila aku mengadu mahu minta urut, adik aku mengadu penat sudah balik-balik urut tetapi tidak pandai sembuh. pakai minyak urut pun tiada kesan apa-apa. Tipulah kalau aku tidak rasa tersinggung apabila adik aku kata macam tu. 

Selama ini aku tinggal menyewa, jadi aku menahan sakit seorang diri. Sometimes aku mengadu juga dengan roommate aku. Tetapi respon dorang "Aku pun tidak tahu macam mana mahu bantu Nurul". Dorang tolong juga sapukan ubat dan urut-urut belakang aku. Apabila tidak diurut, sakitlah balik. 

Sekarang ni aku habis dah belajar, habis dah praktikal. InsyaAllah, Bulan November nak konvo. Sepanjang beberapa bulan ini, tergerak hati mahu cari kerja sebab bosan duduk di rumah. Tiada yang nak bagi duit. Nak beli apapun kena tunggu parents gaji. Kalau kena bagi duit pun bolehlah untuk duit topup. Sebab di rumah saja tiada ke manan-mana. Bukan tak nak minta duit lebih dengan parents, tetapi banyak lagi keperluan rumah nak dibeli. 

Tipulah kalau aku cakap aku tidak mahu kerja. Selepas habis belajar mestilah nak kerja. Tidak kisahlah gaji murah ke yang penting pengalaman kerja dan ada jugalah duit simpanan bayar PTPTN. Takkan nak harap parents lagi kan? Tetapi aku pun dua hati mahu kerja dengan keadaan aku. Aku mahu kerja tetapi aku takut semakin bertambah sakit sebab kurang rehat. Even masa praktikal pun aku terpaksa ponteng sebab sakit belakang. Kalau hari ini aku terlampau penat, keesokkannya aku rasa sakit sangat mahu bangun buat kerja. Aku terbayang macam manalah keadaan aku ada masa akan datang kalau sakit ini berterusan? 

Aku sedih sebenarnya. Sebab aku berharap sangat dapat kerja. Aku kasihan dengan parents aku. Walaupun dorang tidak berkata apa-apa. Walaupun dorang tidak juga paksa aku untuk kerja tetapi boleh nampak juga duit tidak cukup nak tanggung perbelanjaan rumah dan persekolahan adik-adik aku. Aku bukan minta simpati. Tetapi aku rasa simpati dengan diri aku sendiri.


Assalamualaikum
Bismillah

Belum terlambat untuk update prestasi blog sepanjang Bulan September. Walaupun belakangan ini mood berblog agak slump sedikit tetapi aku gagahkan juga untuk menulis benda wajib ini sebagai pencetus motivasi untuk terus menulis gitu~



Straight to the point, Top 5 Entry Pada Bulan September adalah 

3. DIY Gambar Polaroid (2212 views)

Kadang ada tulisan yang kita kongsi tu tidak sangka selalu jadi rujukan orang lain. So, teruskan berkongsi benda yang baik-baik. Baiklah, merujuk kepada Google Analytic, jumlah pelawat (pageviews) untuk Bulan September adalah sebanyak 14 373 orang. Manakala Bounce Rate pula adalah 9.29%. Bulan ini aku hanya mampu menulis sebanyak 10 entry sahaja.

TOP 10 COMMENTATORS 
yang bertuah tersenarai dalam bloglist selama sebulan


Terima kasih semua~ 
Semoga setiap perkongsian memberi manfaat kepada semua pembaca 

Assalamualaikum
Bismillah

Sejak belakangan ini, aku dah jarang nak berkongsi cerita di blog. Nak cakap sibuk tidak juga. Cuma tak tahu nak mula dari mana. Semua benda aku rasa mahu share. Perasaan gembira, sedih, ketawa dan menangis aku. Aku suka bercerita dengan orang. Hari ini aku mahu cerita lagi.


Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana diberikan usia yang panjang untuk aku habiskan perjalanan sebagai seorang pelajar "degree". Walaupun pelbagai halangan yang mendatang, cabaran dan ujian. Aku bersyukur sangat-sangat kerana aku tidak sangka akan sampai ke tahap ini. 

Aku sebenarnya sudah berputus asa untuk sambung belajar sejak dapat keputusan SPM aku. Sebab yang pertama kerana keputusan aku yang tidak berapa baik. Walaupun sebenarnya lulus. Tetapi bagi aku tetap tidak memuaskan. Sebab yang kedua, keluarga tidak mampu nak tanggung persekolahan aku lagi. Kami ada ramai adik-beradik. Dan semuanya bersekolah pada masa itu. Aku kasihan dengan ibu bapa aku, that's whylah aku sanggup mengalah dan tidak mahu sambung belajar dah. 

Sebaik mana perancangan kita buat, ALLAH dah atur perjalanan hidup kita dengan cantik. ALLAH hantar Cikgu Addmaths aku, pujuk aku untuk sambung belajar ke Tingkatan 6. Dan tahun 2018 ini juga, cikgu aku telah meninggal dunia. Aku menangis apabila tahu tentang berita kematiannya akibat kanser. Aku rasa sedih sebab ada lagikah cikgu yang sanggup datang ke tempat kerja kau, pujuk supaya kau sambung belajar?

Kata-kata cikgu yang masih terpahat dihati aku :
"Nurul, cikgu mahu kamu sambung belajar. Cikgu tahu kamu ada potensi untuk melangkah lebih jauh. Sambunglah study dan ambil aliran yang kamu betul-betul minat dan kamu yakin boleh angkat."
Atas nasihat beliau aku sambung ke Tingkatan 6. Aku mula dengan ambil subjek di luar bidang aku masa SPM. Dulu aku ambil aliran sains dan akaun. Sejujurnya, aku rasa berat sangat subjek tu, tetapi aku gagahkan juga belajar walaupun kurang minat. Syukurnya aku mempunyai ramai kawan yang tidak lokek dengan ilmu. Sentiasa bagi nasihat dalam study. Dan mereka sangat memahami. Masuk tingkatan 6, aku ambil subjek Ekonomi, Pengajian Perniagaan, Pengajian Am dan Bahasa Melayu.

Aku mengalami perubahan yang drastik sejak masuk Tingkatan 6. Mungkin sebab kawan-kawan masa SPM dah takda, semua benda aku belajar sendiri. Memandangkan aku sambung belajar tanpa restu keluarga. It's hard for me actually~ Tiada yang support aku masa Tingkatan 6. Tapi aku ada kawan-kawan dan cikgu yang memahami. Aku belajar sambil bekerja. Isnin hingga Jumaat aku sekolah, hujung minggu aku bekerja. Walaupun penat, I'm happy! Mulanya family aku tidak bersetuju aku sambung study, mungkin sebab utama adalah kewangan. Maybe, because they saw my effort~ Akhirnya, family aku dah boleh terima aku sambung study. Everyday I felt so hard back then.

Alhamdulillah, aku habis Tingkatan 6 dengan keputusan yang memuaskan walaupun tidak cemerlang. Aku menangis. You know what, feeling bila kita betul-betul study sampai tidak tidur malam. Actually, ia satu kepuasan buat aku.


After that, aku dapat peluang ke Negeri Sembilan for the first time in my life sebab dapat naik kapal terbang. Hahaha~ Aku ikut kursus Bahasa Inggeris selama 3 bulan. Walaupun family tidak setuju, tetapi aku pergi juga sebab bukan selalu dapat peluang macam tu. Pengalaman pergi ke negeri orang merupakan pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Banyak perkara yang aku pelajari. Budaya, makanan, dan ragam manusia yang berbilang bangsa. I want to travel again~ 

Tidak sampai sebulan aku di sana, aku dapat tawaran di Universiti Malaysia Sabah. Aku ambil bidang Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga, Fakulti Psikologi dan Pendidikan. 3 tahun di UMS, banyak perkara yang telah dipelajari, pengalaman suka dan duka aku dengan Geng Crazy Rival BFF aku~ Seronoknya waktu muda. Cepat betul masa berlalu. Sedihnya sebab zaman belajar dah habis.

Alhamdulillah. Thank Allah for all this blessing~
Assalamualaikum
Bismillah



Deep down in my heart 
I want to cry

Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Anta Permana - Dato Sri Siti Nurhaliza

Bicara minda
dendangan hati
Jiwa dan raga yang melengkapi
Bagaikan~ bagaikan hangat mentari
cinta yang sejati

Jauh di mata dekat di hati
jika dirindu jangan curangi
Ke mana~ ke mana kan terbawa pergi
terduga diuji

Oh bila tersedar semuanya
Sempadan ilusi

Andai bintang kan tak lagi berseri
Janji kasih yang takkan terkhianati
Andai habis nafasku yang terakhir
Masih ku cinta
kerna ku pasti
Kau tiada pengganti

Sedangkan lidah tergigit jua
inikan pula cinta manusia
Melayang~ melayang
dibawa pawana
iringi cintamu

Biar dikenang budi kasih dan sayang
Biar~ Biarkan cinta anta permana

Assalamualaikum
Bismillah

Hai kalian, lama dah tidak merapu dalam blog. Hari ini terdetik dalam hati aku mahu menulis panjang sikit. To be honest, aku takda kakak pun sebab akulah kakak yang paling sulung antara semua adik beradik. Beza umur aku dengan adik selepas aku adalah 5 tahun. Beza umur aku dengan adik perempuan pula 11 tahun. 


Aku ada 8 orang adik-beradik. Aku anak yang kedua. Di bawah aku pula ada 6 orang adik. So, tanggungjawab sebagai seorang kakak bagi aku amat berat. Kalau boleh kita mahu bagi contoh yang baik dengan adik-beradik yang lain. Walaupun aku bukanlah anak sulung, tetap juga aku jadi role model bagi dorang. Kami adalah abang dan kakak. 
"Aku mahu jadi besar dan cantik macam kakak" 
"Aku mahu pandai dan masuk Universiti macam kakak"
Kalau kamu ada adik, cuba perhati dan dengar perbualan adik-adik kamu apabila bermain dengan kawan-kawan mereka. Adakah mereka bangga punya kakak atau abang macam kamu? Atau adakah mereka selalu mengutuk atau mengeluh punya kakak atau abang macam kamu?


Adik-adik aku selalu kata "kakak aku garang" Hahaha~ Walaupun begitu, apa-apa masalah atau keperluan mereka yang ingin dibeli, akulah orang pertama yang dorang akan cari. Pelik kan.

Aku tidak mempunyai seorang kakak. Aku hanya ada abang dan adik-adik. Aku rasa beruntungnya apabila ada seorang kakak. Kalau aku ada kakak, dialah yang tolong sediakan pakaian sekolah aku, dulu. Yang selalu tegur aku apabila aku buat silap. Yang selalu membebel apabila malas buat kerja. Kakak yang tempat aku bermanja dan cerita aku ada suka dengan seseorang ni. Boleh cerita hal-hal perempuan. 

Oleh kerana aku dibesarkan bersama seorang abang. Aku selalu jadikan abang aku sebagai role model. Abang aku nakal aku pun nakal juga. Hari-hari kena cuci telinga dan kena marah mama bapa. Hahaha~ Malah aku lebih mudah bergaul dengan lelaki berbanding perempuan. Abang aku pandai, aku pun mahu pandai juga. Apatah lagi apabila selalu dibandingkan antara aku dengan abang aku. Walaupun begitu, aku tidak pernah rasa cemburu, malah aku bangga lagi sebab aku rasa macam abang aku apapun dia boleh buat. Aku nak jadi macam dia.


Aku rasa adik-adik aku pun fikir macam tu juga. Apa aku buat dorang akan perhati. Kadang-kadang adik aku selalu kata "Nanti aku dah besar, aku dapat sudah kalahkan kakak" Kalahkan aku dari segi ketinggian katanya. Hahaha~ 

Aku pun tak tahu apa yang aku nak kata sebenarnya. Aku cuma lihat yang adik aku terlalu manja sehingga memaksa aku untuk jadi garang. Kalau belikan barang, dorang tidak hargai, sebab dorang tahu aku pasti akan belikan juga apabila diminta. Apa sahaja kemahuan dorang, aku turutkan sebab dulu aku sedar, ibu bapa aku tidak dapat penuhi apa yang aku mahu kerana kehidupan yang susah dulu. 

Jadi aku tidak mahu dorang rasa susah seperti mana aku rasa dulu. Cuma apabila terlalu merasa kesenangan, dorang mula tidak menghargai. Apabila aku mula tidak turutkan kemahuan dorang, aku dilabel sebagai kakak yang garang sebab aku selalu marah-marah dan membebel. Hahaha~

Assalamualaikum
Bismillah

Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga adalah program yang menawarkan kursus-kursus yang memberi pengetahuan mengenai kanak-kanak dan keluarga. Kanak-kanak dan keluarga digabungkan dalam program ini kerana perkembangan kanak-kanak banyak dipengaruhi oleh keluarga dan perkitarannya. 


Fokus utama program ini adalah perkembangan bayi dan kanak-kanak, asuhan kanak-kanak dalam berbagai budaya, perkahwinan dan keluarga, keibubapaan, kanak-kanak dalam keluarga bermasalah serta analisis kepada ibubapa yang mempunyai kanak-kanak kurang upaya. Program ini juga menawarkan fizikal dan kongnitif kanak-kanak serta beberapa teknik teraputik untuk membantu kanak-kanak yang bermasalah dari segi fizikal, kognitif dan sosial.

Antara subjek yang dipelajari selama 3 tahun, 6 semester di UMS adalah :

Semester 1
1. Pengenalan kepada Psikilogi Kanak-Kanak
2. Pengenalan Psikologi Perkembangan
3. Penghantar Psikologi

Semester 2
1. Psikolgi Perkembangan Bayi & Kanak-Kanak
2. Kaedah Penyelidikan
3.  Sistem & Teori
4. Personaliti & Perbezaan Individu

Semester 3
1. Perkahwinan & Keluarga
2. Kanak-Kanak dalam Keluarga Bermasalah
3. Psikologi Industri & Organisasi
4. Psikologi Organisasi
5. Statistik Sosial
6. Kemahiran Menemuduga & Pemerhatian

Semester 4
1. Pengenalan kepada Keibubapaan & Keluarga Bukan Tradisional
2. Isu-isu dalam Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga
3. Analisis Data
4. Penghantar Psikologi Eksperimen
5. Psikologi Fisiologi
6. Asas Perubahan Tingkah Laku

Semester 5
1. Asuhan Kanak-Kanak Pelbagai Budaya
2. Analisis Ibu Bapa Kepada Kanak-Kanak Kurang Upaya
3. Kerjaya & Penempatan
4. Kaunseling Industri
5. Psikologi Abnormal
6. Ujian & Pengukuran Psikologi

Semester 6
1. Penaksiran Fizikal & Kognitif Kanak-Kanak
2. Teknik Teraputik Dengan Kanak-Kanak
3. Kerja Sosial Gerontologi
4. Kerja Sosial Di Institusi Pemulihan
5. Psikologi Sosial
6. Psikologi Pembelajaran & Kognisi
7. Latihan Praktikum

Sebarang pertanyaan berkenaan Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga boleh email di nurulatikayunus23@gmail.com 
Assalamualaikum
Bismillah

Lirik Lagu Roadblock Hatiku by Baby Shima & Floor 88 

(Kau telah roadblock hatiku sayang) 
(Kau telah roadblock hatiku sayang) 

(Hey!)

(Ayie-floor88)
cerita ini bermula
ketika aku keluar
berjalan di kota raya
melihat sini sana
dengan E kali lima
hingga ku sedar dompetku di lain celana
nasibku menjadi parah
pabila ada polis di depan mata

(Syima)
hatiku rasa bergetar
bagaikan petir menyambar
saat engkau menghampiri
kaku kaki terkunci
bagai disumpah jampi
hingga perlahan-lahan ku mendekatinya

(Ayie-floor88)
dia memandangku..

(Syima)
terasa panahan percikan api cinta

(semua)
kau telah roadblock hatiku sayang

(Syima)
dengan pandangan cinta yang pertama
pabila kau melihatku, jatuh gugur imanku

(Ayie-floor88)
terdiam ku terpaku

(Semua)
kau telah roadblock hatiku sayang

(Syima)
dengan pandangan cinta yang pertama
pabila kau melihatku, jatuh gugur imanku

(Ayie-floor88)
terdiam ku terpaku

(Syima)
ku koya-ya-yak kan saman cinta
(Yak-yak-yak-yay!)

(Ayie-floor88)
ku tak kisah kau nak samanku berjuta

music

haa-hooo--hoooo

(Syima)
ku telah roadblock hatimu sayang
dengan pandangan cinta yang pertama
pabila kau melihatku, jatuh gugur imanku
terdiam ku terpaku

(Semua)
kau telah roadblock hatiku sayang

(Syima)
dengan pandangan cinta yang pertama
pabila kau melihatku, jatuh gugur imanku

(Ayie-floor88)
terdiam ku terpaku

(Syima)
ku koya-ya-yak kan saman cinta
(Yak-yak-yak-yay!)

(Ayie-floor88)
ku tak kisah kau nak samanku berjuta



Assalamualaikum
Bismillah

Nama aku adalah WANG. Nama panggilanku adalah DUIT. Nama popular pula adalah MONEY. Kalau di Malaysia aku dikenali dengan Ringgit, di Indonesia aku digelar Rupiah. Manakala di Singapura aku terkenal sebagai DOLAR. 

Aku tidak ke mana-mana, tetapi aku ada di mana-mana. Seluruh pelosok dunia aku berada. 


Wajahku nampak biasa, mempunyai fizikal yang lemah. Namun, aku mampu mengawal KUASA dan DUNIA. Aku mampu merubah tingkah laku bahkan sifat manusia. Hal ini kerana manusia sering memuja aku.

Kerana aku, manusia sanggup berubah keperibadian dan tingkah laku. Mengkhianati sahabat, memusuhi keluarga, menjual tubuh. Bahkan, ada yang sanggup meninggalkan agama dan keyakinannya demi aku! Aku tidak mengenali dan membezakan orang yang baik mahupun yang jahat. Tetapi manusia yang memakai aku menjadi penanda aras insan dan kemewahan. 

Aku bukan IBLIS, tetapi seringkali orang melakukan kekejian demi aku! Aku juga bukan orang ketiga, tetapi ramai suami isteri yang berpisah gara-gara aku. Kakak dan adik berbalah dan saling membenci kerana aku. Anak dan orang tua berselisih .. gara-gara aku!

Jelas sekali aku BUKAN TUHAN. Tetapi manusia menyembahku seperti Tuhan. Bahkan, kerap kali manusia lebih menghormatiku dari Tuhannya. Padahal Tuhan sudah berpesan jangan di perhamba oleh wang...Seharusnya aku melayani manusia... Menjadi hamba manusia... Tetapi kenapa manusia pula yang mahu jadi hamba aku...?

Aku tidak pernah mengorbankan diriku untuk sesiapapun... Tetapi ramai orang yang rela mati demi aku...

Perlu diingat...Aku hanya mampu menjadi alat bayar ramuan ubat anda...Namun, aku tidak mampu memanjangkan hidup kalian. Kalau suatu hari nanti kalian di panggil Malaikat, Aku tidak akan dapat menemani. Apalagi jika ingin menjadi penebus dosa-dosa kalian. Aku takkan mampu.

Pesanku, jangan terlalu cintakan aku! 



Assalamualaikum
Bismillah

Alhamdulillah, baru hari ini berpeluang untuk update blog.  3 bulan sudah berlalu, semester pendek Bahasa Jepun sudah habis, Laporan praktikum sudah siap. Pembentangan kajian kes sudah selesai. Latihan praktikum sudah sampai ke penghujungnya~ Syukur sangat-sangat. Allah SWT permudahkan semuanya. Walaupun banyak halangan, dugaan, dan cabaran sepanjang menjalani praktikum. 


Tanpa melengahkan masa, berikut adalah Senarai Peserta Giveaway FLUER Perfume. Jangan lupa ikut syarat yang telah ditetapkan. Kalau tidak memenuhi syarat, peluang untuk mendapat HADIAH FLUER PERFUME sangat tipis. 

1. https://thisni3zahata.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html 

2. http://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

3. http://ejulz.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

4. http://kasihkuamani.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

5. http://adna2029.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

6. http://www.shikinrazali.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

7. https://iammasitahsamsudin.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

8. http://jom-santai-aje.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

9. http://www.suriaamanda.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-siinurul.html

10. http://www.syamimisaad.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

11. http://penselduabee.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

12. http://hiphiphorray15.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

13. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

14. http://stnrsyfh.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

15. http://www.mialiana.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

16. http://muslimahsejati96.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

17. https://rabiadawiyah21.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

18. http://cikcappuccinolatte.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-siinurul.html

19. https://z3tty.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

20. http://www.shuhaidasaad.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

21. https://www.cikash.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul_17.html

22. http://www.sayidahnapisah.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

23. http://ladyinredplanner.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

24. http://www.raydahalhabsyi.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

25. http://www.zianaeunos.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html?m=1

26. http://aerillhassan.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

27. http://zzzyy.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html

28. http://blingblinglove.blogspot.com/2018/09/giveaway-fluer-perfume-by-sii-nurul.html


Thanks semua kerana sudi join Giveaway ini. Aku dah masukkan semua peserta dalam senarai Bloglist! Yang belum join, klik Giveaway FLUER Perfume untuk join :)
Assalamualaikum
Bismillah

Aku tidak suka kongsi cerita sedih sebenarnya. Tapi aku bersyukur kerana aku pernah kongsi sesuatu yang bagi aku sangatlah berharga sebelum aku kehilangan. Belum cerita dah nak menangis.. hmm~ Mungkin ada terbaca, aku pernah cerita kat blog yang aku nak balik kampung untuk berjumpa dengan nenek. Boleh baca kat SINI Aku balik pada bulan Julan 2017. Dan aku kehilangan seorang nenek yang penyayang pada bulan Ogos 2018. 


Ini adalah kehilangan kedua terbesar aku selepas kehilangan atuk aku. Syukurlah bapa aku dah ada kereta, so kami semua balik kampung untuk menguruskan pengebumian. Alhamdulillah, kerana nenek aku juga telah pergi dalam keadaan ISLAM dimana arwah seorang mualaf, kerana keluarga sebelah bapa asalnya "pagan" (tidak mempunyai pegangan agama).

Aku tak nak cerita pasal itu. Aku cuma nak kongsi bahawa itulah pertama kali aku memandikan jenazah. Satu pengalaman yang paling berharga buat aku. 

Apabila kita sendiri yang memandikan kita akan betul-betul bersihkan dan pegang dengan berhati-hati dan penuh dengan kasih sayang. Dari mula dimandikan, dikafankan, disembahyangkan dan dikebumikan. Aku bagitau adik-adik aku inilah nenek kita. Arwah telah pergi menghadap ALLAH. Suatu hari nanti kita juga begitu kerana tiada manusia yang hidup kekal di dunia melainkan ALLAH. Itulah rumah sebenar kita iaitu akhirat. 

Apabila aku cium sekujur tubuh yang pernah menjaga aku dari kecil sehinggalah sekarang aku rasa bersyukur kerana ALLAH berikan nikmat yang paling berharga iaitu sebuah keluarga.  Aku ada juga berangan apabila graduate aku nak bawa nenek aku ke majlis graduasi, ajak jalan-jalan di sekitar bandar. Aku mahu rehat untuk beberapa bulan supaya dapat jaga arwah di rumah.

Sebenarnya aku sedih jugalah bila baca nota yang aku tulis sebelum ini. Siapa sangka inilah nota terakhir aku buat nenek~

Dear my grandmother, I apologize for not visiting after grandfather passed away. I'm so sorry for not bring along my siblings to see you. They are still studying. Mom and dad sometimes busy and don't have any holiday. My elder brother also worked. So, I'm the only one whom still on semester break and have a long holiday. I've been missing you so much! Aku dah cuci gambar family untuk tatapan bila rindu, termasuk gambar arwah atuk. I'm so sorry for neglecting you for so many years. I want to meet you but I just can't. That's why this year I force myself to meet you even though they might be angry at me. Don't worry this Wednesday I will go back hometown for the first time at Banggi Island. I'm looking forward to see your happy face. Cheers~ Don't cry and sad anymore💛 Love from me

Aku bersyukur kerana Allah beri peluang untuk aku menjaganya buat kali terakhir selama seminggu. Aku bersyukur kerana berpeluang untuk bercerita, mencuci pakaiannya, menyediakan makan dan minumnya sebagai seorang cucu. Jika diberi peluang sudah tentu aku ingin menjaganya dengan lebih lama lagi. 
Assalamualaikum
Bismillah

Kelahirannya membawa misi demi menyenangkan pemandu serta penumpang kereta dengan aroma yang lembut manis memenuhi ruangan di dalam kereta anda. Pemilihan wangian kereta jenama Fleur pastinya tepat untuk kereta anda kerana apabila keadaan didalam kereta anda kemas dan bersih serta berbau wangi menjadikan anda lebih tenang dan fokus semasa memandu tanpa gangguan.

Ribuan testimoni mengatakan Jenama Fleur terbaik dan menepati haruman citarasa pelanggan. Jangan Tunggu lagi.. Belum Cuba Belum Tau... Sis/Bro berminat untuk cuba PEWANGI FLUER?? Terima kasih sebab berminat untuk mencuba FLEUR, Pewangi Kereta No.1 paling unik di Malaysia

=========================
🌸 FLEUR CAR FRAGRANCE 🌸
=========================
Info:

100% Pure Concentrated Fragrance
No ALCOHOL
No METHANOL (Methanol - Boleh menyebabkan Cancer)
Lulus ujian makmal & diiktiraf antarabangsa
15 Wangian (Aromatherapy, fruity, sweet citrus, soft)
UNIQUE PACKAGING
WANGIAN selesa utk dihidu sepanjang hari
45 days lasting
Affordable!
.
.
🌸 Harga - RM12/sebotol [SS] 🌸
.
.
====================
🌸 JENIS HARUMAN 🌸
====================


___
SOFT

✅ Honey Paris (Hot Selling)
✅ Le Havre (Hot Selling)
✅ La Rochelle (Hot Selling)
✅ Lyanne Reims (Hot Selling)
✅ Le Mans (Hot Selling)
✅ Lille Vanilla (Hot Selling)
✅ Nancy Strawberry (Hot Selling)
__
LEMON

✅ Caen Lemon 
✅ Orly Orange 
✅ Brest Garden
✅ Toulouse Apple (Hot Selling)
__
STRONG

✅ Lyon Air
✅ Marseile Lavendar
✅ Colombus Tobacco


Whatsapp untuk info lanjut atau berminat mahu PRE-ORDER:


#FLEUR
#BORNEOLEGACY
#MANAMANAPUNWANGI
Assalamualaikum
Bismillah

Salam Maal Hijrah 1440H kepada semua umat Islam. Semoga tahun baru ini menjadikan kita hamba Allah SWT yang lebih baik dan lebih beriman daripada tahun sebelumnya, membawa keberkatan dan kesejahteraan kepada semua. Insya-Allah. 





Top 5 Entry Pada Bulan Ogos 2018 dan Top 10 Commentators yang tersenarai akan dimasukkan dalam bloglists Bulan September. Berikut merupakan 5 entry terhangat :
  1. 5 TIPS MEMILIH BILIK/RUMAH SEWA UNTUK PELAJAR UNIVERSITI (633 Views)
  2. Cara Bayar Bil SESB Secara Online Melalui Cimb Clicks (2137 Views)
  3. Lirik Lagu Jodohku by Khai Bahar [OST Cinta Tiada Ganti] (504 Views)
  4. Terima Tawaran Ke Universiti Malaysia Sabah (UMS) Walaupun Terpaksa (455 Views)
  5. Giveaway FLUER Perfume by Sii Nurul (153 Views)
Bilangan entry yang ditulis adalah sebanyak 13 entry sahaja di mana tidak mencapai target untuk menulis sebanyak 15 entry per month. Huhu~ Manakala untuk jumlah pelawat (pageviews) yang singgah di blog pula adalah sebanyak 7 930. Semakin hari semakin meningkat mungkin disebabkan oleh entry lama. Bounce rate pula adalah 9.09%.

Sebenarnya aku masih belum faham konsep bounce rate ni. Makin lama aku tengok bounce rate semakin menurun. Bila aku tanya Google ini jawapan yang aku dapat.

Kiranya bounce rate aku ni tak berapa baguslah kan?

Tak apa, nanti kita baca kat blog yang lebih pakar pasal ni. Next, A token of appreciations for those who read my blog and blogwalking here. Semoga apa yang ditulis memberi manfaat kepada pembaca. Semoga apa yang dikongsikan menjadi bekalan buat diri sekiranya suatu hari nanti aku telah tiada.


Terima kasih semua. May Allah Bless All of Us. :D
Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Rampas by Akim & The Majistret

VERSE 1

Air mata separuh mati yang ditahan,
Diberhentikan lekuk kelopak,
Dingin tubuh terkulai diam tak bernadi,
Tangan bersaksi kita bergenggam,

CHORUS

Rampas semua,
Badan ku belahlah dua,
Ambil semua ku ada,
Ikutkan sahaja hati,
Atau apa yang kau rasa,

VERSE 2

Langkah pun lemah dalam susur pancaroba,
Lekat dipersimpangan dilema,
Cuba keluar di jalan yang tak berarah,
Tunggu serpihan bongkah cahaya,

PRE-CHORUS

Putus segala,
Hijab kau dan aku,
Sampai nanti,
Kita bertemu,

CHORUS

Rampas semua,
Badan ku belahlah dua,
Ambil semua ku ada,
Ikutkan sahaja hati,
Atau apa yang kau rasa

Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Menangislah by Syamsul Yusof & Mawi [OST Munafik 2]

Oh tuhanku
Aku mengadu
Jangan kau serahkan aku pada diriku

Oh tuhanku
Sesungguhnya aku tidak mampu dengan ujianmu
Bantulah aku
Kemaafan kamu, lebih luas dari lautanMu..

Menangislah
Wahai mata
Demi tuhanmu

Tiap hari kau berjalan dengan penuh sombong alpa.
Kau langsung tak peduli dengan kalamnya si Dia.
Menunggumu datang menyembah kau sujud padaNya.

Mengapa,
manusia,
kau buat2 lupa?

Neraka atau syurga seakan tiada.
Segalanya tipu daya dunia yg benar kata dusta.
Fitnah dajjal bakal tiba.
Menangislah wahai mata..aku rindu naunganNya takbir yeah!

Allahuakhbar oh Allahuakhbar ya Tuhan
(Subhanallahwalhamdulillah) 
Allahuakhbar oh Allahuakhbar ya Tuhan.

Ku tanya berbaloikah ini semua? 
Duit.
Harta.
Pangkat.
Wanita.
Penyakit jiwa.
Hina disisinya.
Nauzubillah.
(Oh kerana dunia)

Kerana dunia engkau campakkan semua? 
Mana pergi Dia juga akhirat didalam jiwa? 
Bayangan ketakutan segala dosa dan dajal bakal tiba.
Apa kau lupa aku kamu cuma hamba.
Derita seksa menanti dineraka.

(Repeat Chorus)

Air mata darah denyut nadi manusia.
Air mata tumpah bila malam datang menjelma.
Azan Masjid Al Aqsa bagai hampir kurasa.
Malangnya, mengapa manusia (kau buat2 lupa)

God bless palestine god bless syria.
God bless us all..we gotta say Alhamdulillah.
Yes i do this for the ummah.
Iluminati hey,
the devil eye.
Back off ! 
Let me say this loud!

(Repeat chorus)

Dunia bagai memijak bara..
Dunia pagar syurga neraka..
Dunia membuta mata hamba..
Dunia..menangislah wahai mata..

Kau menangis kerna siapa?
Oh oh
Kerna dia atau dunia?
Oh oh
Menangislah selagi daya.
Oh oh
Jangan mati selagi kau masih bernyawa.


OST FILEM MUNAFIK 2

TAJUK : Menangislah
ARTIS : Syamsul Yusof & Mawi
KOMPOSER : Syamsul Yusof
LIRIK : Syamsul Yusof & Dr. Anwar Fazal
ARRANGER : Wan Saleh
TERBITAN : Monkey Bone
MUZIK VIDEO : Zalhilman Ismail (@themalayatv)
Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Ragaman by Faizal Tahir

Mr Ragaman
are you home?
who's Mr. Ragaman?
Mr. Ragaman i brought my sister with me
can you tell us a stry please?

hari isnin kau berkata nak makan lasagna
dah sampai kedai nak tomyam pula
oh my god...
petang rabu nak cendol pula
biar betik...
nasiblah baik mood aku baik

puasa baru nak mula
dah mintak langsir macam nak raya
ragamanmu hanya aku yang tahu

hanya kita berdua kekal sampai tua
bagai bulan dipagar bintang
tetapkan bersama

hanya kita berdua kekal bahagia
walau gila dibuatnya
aku sayang padanya

dah berkali-kali kau buat lagi
tolong! tolong!
hanya kita berdua

dah berkali-kali kau buat lagi
tolong! tolong!
hanya kita berdua

makan malam sudah dihidang
kau masih melaram
time tengok bola kau ajak keluar

Ya Allah...
masuk kereta baru gear dua
kau nak balik
nasiblah baik muka kau cantik

bulan puasa baru nak mula
dah mintak langsir macam nak raya
ragamanmu hanya aku yang tahu

hanya kita berdua kekal sampai tua
bagai bulan dipagar bintang
tetapkan bersama

hanya kita berdua kekal bahagia
walau gila dibuatnya
aku sayang padanya

dah berkali-kali kau buat lagi
tolong! tolong!
hanya kita berdua

dah berkali-kali kau buat lagi
tolong! tolong!
hanya kita berdua

hanya kita berdua
sampai hari tua
bagai bulan dipagar bintang
tetapkan bersama

hanya kita berdua
kekal bahagia
walau gila dibuatnya
aku sayang padanya...

walau gila dibuatnya
aku sayang padanya

walau gila dibuatnya...
aku sayang padanya...
Assalamualaikum
Bismillah

Salam Hari Kemerdekaan buat semua warga Malaysia. Alhamdulillah, kerana ALLAH memberi peluang kepada kita untuk hidup di sebuah negara yang aman damai. Hari ini aku ingin umumkan kepada semua warga Malaysia yang aku nak buat giveaway. Dah lama tak menganjurkan segmen giveaway.

Klik SINI untuk copy banner

Oleh itu, buat pertama kalinya aku nak mengadakan Giveaway FLUER Perfume. Kepada yang masih tak tahu apa itu FLUER, boleh baca keistimewaan Pewangi FLUER

Seperti biasa, syarat-syarat untuk mengikuti giveaway ini simple dan mudah sahaja :

1. Follow Blog Sii Nurul  (bagi yang belum follow)

2. Like FBPage Sii Nurul  (wajib)

3. Copy Banner kat atas dan tulis entry yang bertajuk "Giveaway FLUER Perfume by Sii Nurul"

4. Publish & komen URL entry korang kat bawah. 


Giveaway bermula 31 Ogos Sehingga 25 September 2018

Penyertaan yang tidak menepati syarat tidak akan tersenarai kerana tidak adil kepada peserta giveaway yang lain sekiranya korang menang tapi tidak mengikuti syarat yang diberikan. Dan aku pun tidak rugi juga hehe. 

Hanya seorang pemenang yang bertuah akan memenangi :

2 Jenis FLUER Perfume (boleh pilih jenis wangian) kerana FLUER Perfume ni ada 21 jenis wangian. 

dan 
Semua peserta akan dimasukkan ke dalam bloglist selama 2 bulan.


Assalamualaikum
Bismillah

Alhamdulillah, rezeki dapat CPUV Ketiga Daripada Nuffnang. Sebelum ni aku ada kongsi tips bagaimana untuk dapatkan CPUV daripada Nuffnang InsyaAllah semoga bermanfaat.


Thanks Nuffnang. 
Jangan lupa search for Pampers Super Brand Day untuk dapatkan diskaun yang lebih menarik. 
Assalamualaikum
Bismillah

Hai bloggers sekalian, beberapa hari ini aku terpaksa senyap daripada dunia blog. Kalau nampak blog ini aktif pun sebab aku dah auto publish entry awal-awal. So that, my blog will be always updating even though I'm really busy with my practicum.

Recently I feel like lack of motivation on doing my case study. Sedangkan tarikh pembentangan dah nak dekat. Mungkin sebab aku tidak dapat buat benda yang aku suka buat beberapa hari ini. Jadi untuk menghilangkan sedikit stress daripada menghadap final report terus, aku buatlah DIY Notebook Cover (Anime).


Actually doing this help me on concentrate my report. Pelik kan? Haha~ Mungkin dah lepas gian nak buat DIY, barulah rasa segar minda dan boleh fokus. Hahaha. Baiklah, tanpa membuang masa.

Bahan-bahan yang diperlukan:

Gambar yang telah diprint.
Buku nota 
Gam 

 


Cara-cara membuatnya:

1. Gunting gambar yang telah dipilih ikut suka nak bentuk yang macam mana. Segi empat, segi tiga, bulat dll.

2. Susun gambar yang digunting di hadapan cover notebook.

3. Setelah itu, gamkan gambar tersebut setelah berpuas hati dengan susunan gambar yang diingini.

Sudah Bosan Dengan Hiasan Dalaman Rumah Yang Sudah Nampak "LAMA"? Baca DekorasiBajet.com untuk dapatkan lebih banyak teknik menghias rumah idaman. 

Untuk melindungi buku daripada basah, korang boleh balut menggunakan pembalut buku lut sinar. Itu saja tips DIY daripada aku. hehe~ 
Assalamualikum
Bismillah

Apa khabar bloggers sekalian, aku nak kongsi sedikit tentang ranking alexa blog bulan ini. Kepada yang masih tak tahu tentang ranking blog korang, boleh klik https://www.alexa.com/siteinfo untuk semak ranking alexa korang.

Secara global ranking blog ini di tangga yang ke 5, 142, 513 

Ranking di Malaysia pula berada di tangga ke 49, 108

37 Cara Mencari Idea Penulisan! Baca RahsiaPenulis.com untuk dapatkan lebih banyak tips yang menarik.

Assalamualikum
Bismillah

There are tons of things you can write on journal or blog. I just throw a bunch of ideas to you guys and then you can see and choose which one feels right or seem to stick and just run with it. 


A Daily Routine
This is probably the most old school version of journaling but people still do it. Write about what are you doing on that day. Who are you with. How are your feeling. And so for it. This is cool if you want a record of your life back then. Such as what do you do on April 2011? Instantly you will go back at the moment. The next thing you can write down are your....

Frustrations
What is bothering you right now? You wanna take out all of the emotions and feelings and just get them out of your body and write down on piece of paper or blog. A blog or journal actually can act as your personal therapist or life coach. You can do a thought download as well. This is when you set a timer 1 to 2 minutes and you just rapidly write everything that coming to your mind. It's really a great way to calm your mind

Ideas
I really recommend you getting a pocket size notebook and write down your ideas whenever you have it. Sometimes you can't even tell how many times you suddenly got an idea but you tend to say "It's okay, I will write it down later" and then you completely forget it.
“Apakah rahsia mampu menulis begitu banyak bahan dalam jangka waktu yang singkat?” Baca RahsiaPenulis.com untuk dapatkan lebih banyak tips yang menarik. 
Letters
You can write a letter to maybe an ex boyfriend or girlfriend that you feel like didn't have a closure. Or somebody that passed away that you feel like didn't have a chance to say everything that you want to say. A letter is a great opportunity to express what is your thinking and feeling and want to say to a certain somebody. Whether or not you have an intention to send it, but it's a very therapeutic either way. There are some people who write a letter and then burn it out afterward. I guess it's very symbolic for them.

Ideal day
This is when you allow yourself to daydream a little bit. You imagine what you want or real life looks like for 5 to 10 years out. Then you write all about it from the time you wake up until the time you go to the bed a very vivid details and descriptions.

Gratitude
Write down all the things that you grateful for today. It can be a simple bullet point list of things or you can choose three to four things and get a little bit specific with them. 


Check this out 50 IDEAS FOR WRITER'S BLOCK