Assalamualaikum
Bismillah

Terdapat 21 jenis pewangi FLUER pelbagai aroma yang memukau mampu memberi ketenangan kepada para pengguna FLUER. Packaging yang comel, bersaiz kecil dan ringan sesuai digantung di mana-mana sahaja.


Apa yang menjadikan pewangi FLUER ini mempunyai keunikan tersendiri daripada pewangi kereta yang lain adalah kerana kotak pembungkusan yang direka bersama dengan wangian yang mana boleh terus digantung tanpa perlu mengeluarkan botol daripada kotak Fleur yang disediakan. Fluer sangat sesuai digunakan di dalam kereta dan rumah kerana baunya yang wangi harum semerbak dan tahan lama. 






Cara untuk menggunakan adalah dengan buka penutup minyak wangi, terbalikkan sekejap agar pati meresap ke penutup gabus kemuadian masukkan kembali ke dalam kotak dan gantung. 

Kotak pembungkusan wangian juga sentiasa berubah mengikut musim untuk menampakkan keunikan produk tersebut. Sebagai contoh, pada Hari Raya Aidilfitri, kotak FLUER direka sesuai dengan sambutan tersebut dimana kotaknya berbentuk masjid ataupun ketupat. Sempena dengan Hari Raya Aidiladha yang bakal disambut tidak lama lagi, nantikan keunikan kotak yang direka khas. 

CEPAT dapatkan FLEUR❗

✿ 100% pati yang diimport daripada FRANCE.
✿ packaging SUPER CUTE!!!
✿ FREE METHANOL
✿Tahan sehingga 45 HARI!!
✿ JIMAT!!!RM12 Ja!!
✿ Prevent ALLERGY
========❤❤=========

Whatsapp untuk info lanjut atau berminat mahu BOOKING :

#FLEUR
#BORNEOLEGACY

Assalamualaikum
Bismillah

Apa khabar pembaca sekalian, aku nak kongsi something berkenaan dengan Pewangi Kereta FLUER yang semakin mendapat tempat di hati pembeli. Siapa yang sensitif bab bau? Macam aku sendiri memang sensitif tentang bau wangi atau busuk. 

Apatah lagi yang ada masalah bau busuk dalam kereta. Terutama yang ada ramai anak lagi memang tidak dapat dielakkan. Macam-macam harta karun yang ditinggalkan di dalam kereta sehingga mengundang bau yang kurang menyenangkan.

Mungkin ada yang tidak tahu bahawa wangian itu memberi satu terapi yang baik untuk otak dan minda. Oleh sebab itu, apabila ada bau yang kurang menyenangkan, secara automatik kita akan memberi respon dan mimik muka yang lain macam. 

Apa keistimewaan Pewangi FLUER ini?
🍄100% pati original yg di import dari france
🍄tanpa methanol
🍄tanpa bahan campuran lain
🍄anggaran tahan selama 45 hari.
🍄dan yang paling penting selamat digunakan seisi keluarga.
🍄boleh digunakan dimana2 sahaja seperti di dalam kereta, rumah/office, ruang tamu/makan, tandas, almari baju/kasut,dan locker/drower/store

Terdapat 21 jenis wangian FLUER

Apa Yang BEST SANGAT?
🍄harga murah hanya RM12 sekotak/seunit
🍄sangat-sangat wangi. 
🍄anggaran bertahan selama 45 hari
🍄Packing & Botol yang menarik.
🍄Bole dijadikan Gift & DoorGift



Whatsapp untuk info lanjut atau berminat mahu BOOKING :

#FLEUR
#BORNEOLEGACY
#MANAMANAPUNWANGI
Assalamualaikum
Bismillah

Apa khabar sahabat bloggers. Hari ini aku nak share tentang ranking alexa blog pada Bulan Ogos punya. Aku nak update blog sebenarnya supaya nampak blog ini aktif biarpun dah jarang dapat luangkan masa dengan blog. haha~

Kepada yang masih tak tahu tentang ranking blog korang, boleh klik https://www.alexa.com/siteinfo untuk semak ranking alexa korang. Baiklah, seperti yang korang lihat, nampaknya blog ini ada sedikit peningkatan daripada bulan lepas. 

Secara global ranking blog ini di tangga yang ke 5, 638, 915 

Ranking di Malaysia pula berada di tangga ke 61, 310


Assalamualaikum
Bismillah

Salam Ogos. Apa khabar sahabat bloggers sekalian? Semoga kalian dalam perlindungan ALLAH SWT. Maafkan aku kerana tidak berkesempatan untuk membalas komen dan blogwalking. Insya'Allah akan dibalas semua kunjungan korang. Cuma buat masa sekarang masa tidak mengizinkan. 

Seperti bulan sebelumnya, mari kita lihat bagaimana prestasi blog ini pada Bulan Julai. Top 5 Entry Pada Bulan Julai 2018 dan Top 10 Commentators yang tersenarai akan dimasukkan dalam bloglists Bulan Ogos. 


1. DIY Gambar Polaroid (704 views)
2. Muat Turun Aplikasi Boost & Dapatkan RM8 Secara Percuma (1112 views)
3. Lirik Lagu Jodohku by Khai Bahar (221 views)
4. Resepi Kek Pisang (645 views)
5. Apa Yang Aku Belajar Dalam Psikologi? (480 views)

Bilangan entry yang ditulis pada Bulan Julai adalah sebanyak 11 entry sahaja. Untuk Bulan lepas nampaknya tidak mencapai target untuk update blog 15 entry per month. Insya'Allah untuk bulan ini aku cuba untuk update lebih banyak lagi.

Manakala untuk pageviews amat mengejutkan kerana mendadak naik adalah sebanyak 3 835 pageviews. Bounce Rate pula adalah 12.00%. I don't know am I supposed to be happy or not. Haha~ Aku cuma risau ianya adalah spam semata-mata dan akan memberi impak buruk kepada blog ini. Harap-harap tidaklah.

Setakat ini apa yang aku perhatikan sejak awal Bulan Januari, blog ini telah mencapai 1k ~ 2k sebulan. Cuma pada Bulan Julai paling tinggi pelawat yang datang sehingga mencecah 3k dalam masa sebulan. Bagi aku suatu peningkatan yang baik. 

A token of appreciations for those who read my blog and blogwalking here. Semoga apa yang ditulis memberi manfaat kepada pembaca. Semoga apa yang dikongsikan menjadi bekalan buat diri sekiranya suatu hari nanti aku telah tiada. 


Terima kasih semua. Kalau ada salah dan silap sepanjang aku mula berblog jangan rasa segan untuk menegur. Insya'Allah aku akan terima dengan berlapang dada segala teguran dan silap. Sesungguhnya, aku hanya insan biasa yang terlalu banyak kelemahan. 

Apa yang dikongsi tidak semestinya betul. Apapun tidak salah juga untuk kita memberi pandangan dan komen yang membina sesama kita. Semoga kita semua menjadi insan dan blogger yang berjaya di dunia dan akhirat. 



Assalamualaikum
Bismillah

Hai semua, hari ini baru terasa macam mau berblog. Haha. Sebenarnya aku agak sibuk sikit untuk beberapa bulan ini sebab nak lebih fokus dengan kajian kes untuk internship dan juga Bahasa Jepun Tahap 3 aku.


Tak mau tulis panjang sangat, so ini post paling ringkas punya. Sebelum ini kononnya mau update alexa rank setiap bulan hahaha~ Tapi mungkin lepas nie tidak kot. Hehe~ Klik https://www.alexa.com/siteinfo untuk semak ranking alexa korang. 

Secara global ranking blog ini di tangga yang ke 6, 670, 945 

Ranking di Malaysia pula berada di tangga ke 97, 914

Assalamualaikum
Bismillah

Semalam mood rajin sikit mahu memasak. Teringin mahu makan kek batik. Memandangkan ada lebihan bahan-bahan kat rumah, kek batik antara resepi paling mudah untuk dibuat. Hahaha. 


Resepi Kek Batik kali ini mudah sahaja kerana aku telah sertakan gambar sekali. 


Bahan-bahan

1 cawan serbuk koko
2 peket milo
15 bungkus biskut marie
1/2 susu pekat 
1 cawan majerin

Cara-cara memasak


1. Panaskan majerin.

2. Masukkan susu pekat. 

3. Gaul sehingga cair dan sebati.

4. Masukkan milo dan serbuk koko.


5. Masukkan biskut marie.

6. Gaul sehingga sebati. 

7. Masukkan biskut yang telah digaul ke dalam loyang atau bekas.

8. Kalau ada lebihan coklat boleh tuang kat atas kek batik tersebut. (option).

9. Sejukkan 1 malam. Dan boleh dihidang untuk makan bersama keluarga.


Simple sahaja. 
Kalau malas nak baca, boleh tengok gambar hehe. 
Semoga bermanfaat.
Assalamualaikum
Bismillah

Kita tahu bahawa ais krim adalah sejenis makanan yang sedap untuk dimakan terutama pada waktu panas. Namun, aiskrim juga dapat digunakan sebagai salah satu alat untuk mengajar kanak-kanak tentang konsep mengira dalam Matematik.  


Aktiviti ini dilakukan dengan membina sebuah kon aiskrim sekali gus melatih kanak-kanak dalam kemahiran mengira (counting skills).

Bahan-Bahan

  • Kertas lukisan 
  • Kertas berwarna coklat
  • Kertas warna (3 jenis warna)
  • Gam 
  • Gunting
  • Pensel
  • Pen marker

Cara Aktiviti Dilakukan 

1. Gunting 9 helai kertas berwarna coklat bersaiz segi tiga. Pastikan size kon aiskrim betul-betul muat di atas kertas lukisan nanti.

2. Gunting 45 keping kertas berwarna (3 jenis warna) bersaiz bulat. 

3. Nomborkan kon segi tiga daripada 1 sehingga 9 menggunakan pen marker.

4. Gam kertas kon tersebut di atas kertas lukisan mengikut urutan nombor menaik.

5. Bimbing kanak-kanak untuk gamkan bilangan "scoops" aiskrim mengikut nombor yang telah ditulis. 


Mudah sahaja kan? Korang boleh ajar kanak-kanak mengira mengikut bilangan scoops aiskrim tersebut. Apabila kanak-kanak boleh menjawab dengan baik, belanjalah sedikit aiskrim hehe~ Aktiviti ini dapat meningkatkan minat kanak-kanak untuk belajar kerana kanak-kanak secara semula jadinya suka belajar sambil bermain. 

Semoga bermanfaat! :)



Assalamualaikum
Bismillah

Pada Bulan November 2017, blog ini telah mencapai 200k pageviews selama  setahun aku mula aktif berblogging. Dalam masa lebih 8 bulan akhirnya blog ini mencapai 300k pageviews. Bagi aku satu peningkatan yang baik sepanjang berblog. 


Banyak pengalaman dan info yang telah dikongsi dan aku berharap agar apa yang dikongsi itu bukan sekadar dibaca tetapi memberi manfaat kepada semua pembaca. Sepanjang mengaktifkan diri dalam dunia blog ini, banyak ilmu tentang blogging aku peroleh daripada blogger yang lain. Aku belajar tentang tutorial, cara menulis artikel, berkongsi pendapat, join segmen & giveaway malah dapat kenalan yang begitu baik dan peramah daripada pelbagai latar belakang. 

Sebenarnya blog ini tidaklah sebaik blog yang lain sebab terlalu banyak kekurangan lagi yang perlu diperbaiki dari semasa ke semasa khususnya kandungan entry blog. Oleh sebab itulah aku sentiasa perbaiki tulisan entry-entry lama. Kadang-kala aku teringin juga mahu fokuskan kepada satu niche sahaja. But, I think personal blog is suit me better. 

Kalau ada yang nak tahu macam mana nak tingkatkan jumlah pageviews, boleh rujuk tips daripada bloggers kat bawah. Aku banyak apply tips daripada mereka. Alhamdulillah banyak membantu.


Sebenarnya ada ramai lagi nama-nama bloggers yang tidak tersenarai. Kalau nak bagi satu-satu memang susahlah hehe. Lagi satu, tulislah entry sebanyak mana yang korang mahu. InsyaAllah pasti akan ada 1 atau 2 entry yang menjadi carian google. Alhamdulillah setakat ini, entry yang banyak menyumbang kepada pegeviews blog ini adalah :

1. SEMAK STATUS KAD SISWA (KADS1M) - 82423 views

2. KAD DISKAUN SISWA 1MALAYSIA (KADS1M) KENA DAFTAR 2 KALI? - 20836 views

3. Resepi Telur Rebus Masak Sos - 6844 views

4. Cara Bayar Bil SESB Secara Online Melalui Cimb Clicks - 1525 views


Terima kasih semua :)
Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Original Sabahan by Atmosfera ft. Floor 88

Saya ini, Original sabahan
mantad kampung nuntunan apin apin
Jangan koti kau tidak percaya saya
menyesal nanti bila kau dengar ini

Odoi sayang , kau mahu saya sikut
tu gunung kinabalu sama sungai pagalan
baru kau mahu percaya dengan kata kataku
saya Original

Andeh kotoh mimboros oku dusun
karati ko po nangku onu ti borosonku
nokuro tu kongingis ko do nokorongou
dusun mantad keningau

Saya ini, Original sabahan
mantad kampung nuntunan apin apin

Odoi sayang , kau mahu saya sikut
tu gunung kinabalu sama sungai pagalan
baru kau mahu percaya dengan kata kataku
saya Original

Andeh kotoh mimboros oku dusun
karati ko po nangku onu ti borosonku
nokuro tu kongingis ko do nokorongou
dusun mantad keningau

Odoi sayang , kau mahu saya sikut
tu gunung kinabalu sama sungai pagalan
baru kau mahu percaya dengan kata kataku
saya Original....

Andeh kotoh mimboros oku dusun
karati ko po nangku onu ti borosonku
nokuro tu kongingis ko do nokorongou
dusun mantad keningau...



Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Apa Pun Tak Boleh by  Bunkface ft. Datuk Jeffrydin, Caprice

Berapa Banyak Kali Dah Aku Bilang
Lupakanlah Semalam Tapi Kau Tak Faham-Faham
Api Cinta Membara Nyalakannya 
Terima Zaman Dah Berubah

Mana Mereka Pergi Tak Kembali 
Pulanglah Anak Muda Mereka Perlukan Kita 
Api Cinta Membara Nyalakannya 
Terima Aku Seadanya

Biarkanlah Aku Jalan Dulu 
Telinga Aku Mahu Suatu Yang Baru 
Perhatikan Aku Buat Dulu 
Bila Ku Toleh
Engkau Apa Pun Tak Boleh! 

Berapa Banyak Kali Dah Aku Bilang? 
Terus Maju Ke Depan Bukan Undur Ke Belakang, 
Ini Tahun 2018 Gaya Baru Cara Baru 
Buat Suka Hati Aku

Biarkanlah Aku Jalan Dulu 
Telinga Aku Mahu Suatu Yang Baru 
Perhatikan Aku Buat Dulu 
Bila Ku Toleh
Engkau Apa Pun Tak Boleh! 

Semua Nak Sembang Lupa Aku Bang Bang 
Tapi Tolong Jangan Sembang Letup Bang Bang 
7 No. 1s, Ini Satu Lagi Homie
Kalau Tak Tahu, Tolong Pergi Ngaji Homie 
Satu Ratus, Satu Ratus Ribu Download
Abang Gurau, Abang Gurau On The Down Low 
Ruff To The Neck, Always On The Grind Bro 
Ruff To The Neck, Do It Anytime Though 
F With A Guy Like Me
You Don’t Wanna Mess With A Guy Like Me

I Could Make Hits, Yeah Most Likely, Uh 
7 No. 1s Yeah Don't Come Like Me, 
Yo I Could Turn A 1 night stand, To A Song Hot Damn, 
Turn Your Girlfriend To A Fan, Godamn, 
We Don't Follow Trends Yo, 
We Set The Trends, 
Caprice & Bunkface, Hope You Understand Biaatchh…

Biarkanlah Aku Jalan Dulu 
Telinga Aku Mahu Suatu Yang Baru 
Perhatikan Aku Buat Dulu 
Bila Ku Toleh
Engkau Apa Pun Tak Boleh! 
Engkau Apa Pun Tak Boleh!

Perhatikan Aku Buat Dulu 
Bila Ku Toleh
Engkau Apa Pun Tak Boleh!

Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Jodohku by Khai Bahar 

Tak mungkin kau ubah
Jika Tuhan telah berkehendak
Semua pasti akan terjadi
Sekarang mungkin saat nanti

Oh kasih
Biarkan hatimu yang menuntun jiwa
Oh cinta
Kupercaya ini arah terbaik engkau dan aku

Engkaulah jodohku
Yang tertulis di dalam dasar hatiku
Dan lama kunanti 
Tuk sempurnakan hidupku

Benci yang kau pendam
Bahkan cair menjadi cinta
Jika itu yang Tuhan mau
Jalanmu kan jadi jalanku

Oh kasih
Biarkan hatimu yang menuntun jiwa
Oh cinta
Kupercaya ini arah terbaik engkau dan aku

Engkau..lah
Jodohku
Yang tertulis di dalam dasar hatiku
Dan lama kunanti 
Tuk sempurnakan hidupku

Tertulis dalam hidupku
Jodohku hanyalah dirimu
Tak kuasa untukku hapuskan
Kerana cinta hanya milik Tuhan




Assalamualaikum
Bismillah

Ketahuilah hidup ini sangat singkat untuk kedengkian, kemarahan, kebencian dan memutuskan hubungan kerana esok semuanya hanya tinggal kenangan. Maka, senyumlah, berlapang dadalah, maafkanlah sesiapa yang menyakitkan kamu lantaran kita tidak tahu bila kita akan berangkat meninggalkan' dunia yang fana ini.


Fahamilah 7 perkara dalam hidup kamu:

1. Apabila meninggal dunia ayah kamu, maka matilah pimpinan dan nasihatnya.

2. Apabila meninggal dunia ibu kamu, maka terpadamlah cahaya kelembutan belaian dan tunjuk ajar nya.

3. Apabila meninggal dunia abang kamu, maka longlailah cita-cita yang dikongsi bersama.

4. Apabila meninggal dunia kakak kamu, maka hilanglah senyuman kasihnya.

5. Apabila meninggal dunia adik-adik kamu, maka hilanglah tempat tumpang kasih, nakal, gurauan dan keceriaanya.

6. Apabila meninggal dunia pasangan kamu, maka pudarlah perkongsian harapan, perasaan dan keceriaannya.

7. Apabila meninggal dunia sahabat kamu maka pudarlah sinar nasihat dan doa tulus dari bersih hatinya.

Andai kamu melihat kanak-kanak yang sedang bermain, itulah masa silam kita. Andai kamu melihat org tua yang berjalan menggunakan seluruh kudrat kerana tidak larat. Maka, itulah masa depan kita. Andai kamu melihat pula jenazah yang sedang diusung ke tanah perkuburan. Maka, ingatlah itulah nanti pengakhiran hidup kita di dunia ini.

Semoga bermanfaat. 
Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Selamat Tinggal Sayang by Haqiem Rusli

Bertahun lama
Dalam menyemai cinta
Terbakar saat kau nyalakan ia
Aku tidak berdaya
Tuk beri segalanya cinta

Selamat tinggal sayang
Kuucapkan kepadamu
Pergi kau dari hidupku
Ku tak ingin disakiti

Tersedar dari mimpi
Langkah menyusun pergi
Melihat kau bersama yang lain
Terseksa jiwa ini
Terluka hati ini
Sayangku

Selamat tinggal sayang
Kuucapkan kepadamu
Pergi kau dari hidupku
Ku tak ingin disakiti

Hapus segala derita yang ada
Tidak lagi ku hampir ke lubuk hatinya
Bisa yang ku terima
Kini hilang semuanya

Selamat tinggal sayang
Kuucapkan kepadamu
Kini ku punya kisah yang baru
Pergiku dari hatimu

Selamat tinggal kasih
kuucapkan kepadamu
Pergi kau dari hidupku
Selamat tinggal 
Selamat tinggal sayang


Composer: Haqiem Rusli 
Lyricist: Haqiem Rusli 
©2018 FMC Music Sdn Bhd 
Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Untuk Kamu by Nastia

Hari ini ku kembali
Membawa cerita
Anak muda yang bermimpi
Menawan dunia

Ditolak ditarik 
Jatuh ku bangkit
Percaya pada-Nya

Ditolak ditarik 
Jatuh ku bangkit
Percaya pada-Nya

Ku impikan semuanya sempurna
Tak pernah takut aku dengan dunia
Biarpun jalan berliku
Tetap ku tiba disitu
Untuk kamu
Untuk kamu

Untuk kamu

Esok pasti ku kembali
Membawa cerita
Anak muda yang berjaya
Menawan dunia

Ditolak ditarik 
Jatuh ku bangkit
Percaya pada-Nya

Ditolak ditarik 
Jatuh ku bangkit
Percaya pada-Nya

Ku impikan semuanya sempurna
Tak pernah takut aku dengan dunia
Biarpun jalan berliku
Tetap ku tiba disitu
Untuk kamu
Untuk kamu

Ditolak ditarik 
Jatuh ku bangkit
Percaya pada-Nya

Ditolak ditarik 
Jatuh ku bangkit
Percaya pada-Nya (2x)

Ku impikan semuanya sempurna
Tak pernah takut aku dengan dunia
Biarpun jalan berliku
Tetap ku tiba disitu
Untuk kamu
Untuk kamu

Biarpun jalan berliku
Tetap ku tiba disitu
Untuk kamu
Untuk kamu


Assalamualaikum
Bismillah

Hai guys, jom kita lihat Top 5 Entry Pada Bulan Jun 2018 dan Top 10 Commentators blog Sii Nurul. Bulan Jun aku agak kurang update kerana membuat persediaan sebelum praktikal.




1. Pageviews Blog Jatuh Mendadak (132 views)
2. Resepi Biskut Florentine (132 views)
3. Resepi Popia Seaweed (112 views)
4. Top 5 Entry Pada Bulan Mei 2018 | Sii Nurul (99 views)
5. Kadang Kala Hidup Tidak Seperti Apa Yang Dirancang (92 views) 

Bilangan entry pada Bulan Jun adalah sebanyak 17 sahaja. Manakala untuk pageviews adalah sebanyak 2 316 pageviews. Bounce Rate pula adalah 50.83%. I'm a little bit surprise because it's decreased from 70 % to 50% hehe~

Top 10 Commentators


Thanks a lot guys!

Assalamualaikum
Bismillah

Alhamdulilah, Misi Mencari Tempat Praktikal Tamat! Kini tiba masanya untuk lapor diri di tempat praktikal. Aku dan coursemate telah diterima di Seri Mengasih Centre untuk melakukan Latihan Industri selama 3 bulan. Perjalanan ke Seri Mengasih Centre mengambil masa selama 20 sehingga 20 minit bergantung dengan kesesakkan jalan raya. 


25.06.2018 (Isnin)
Kami berjumpa dengan Penyelia Lapangan Praktikum (PLP) untuk lapor diri. PLP menjelaskan latar belakang organisasi dan membincangkan tentang program yang akan dilakukan di tempat praktikal. Kami dibawa melawat ke kawasan praktikum seperti kantin, dewan ASD, Multisensory Room (MSR), bengkel (bakery, art & craft, gardening). Kami dipisahkan dan ditempatkan di kelas yang berasingan. Aku ditempatkan di "transition class" manakala kawan aku pula ditempatkan di "egret class". Pada waktu tengah hari, selepas rehat kami ditempatkan di "Art & Craft class" dan diberi tugas untuk membantu pelatih menggunting hasil kraf tangan mereka.


26.06.2018 (Selasa)
Aku ditempatkan di "Egret Class" yang terdiri daripada 7 orang pelatih yang berumur 18 tahun kebawah. Pada awal pagi, aktiviti yang dilakukan adalah aktiviti akademik dimana cikgu mengajar pelatih jenis perayaan hari raya dan mengenali tentang baju yang sering dipakai ketika perayaan aidilfitri. Pelatih juga diajar tentang mengira atau membaca kalender, tarikh, hari dan masa. 

Setelah itu, kami bergerak ke Multisensory Room (MSR) untuk melakukan aktiviti terapi. 2 jenis terapi yang dilakukan pada hari tersebut. Pertama adalah mencari batu dan guli di dalam bekas yang berisi beras dan memasukkannya ke dalam botol mineral sehingga penuh. Manakala aktiviti yang kedua adalah memasukkan tali ke dalam objek yang mempunyai lubang yang kecil dengan memadankan tali dan objek tersebut.

Jangan biarkan kanak-kanak melakukan aktiviti ini bersendirian tanpa pengawasan daripada orang dewasa.

Aktiviti ini adalah untuk melihat kemahiran motor halus dan koordinasi mata pelatih semasa melakukan aktiviti tersebut. Kedua-dua aktiviti dijalankan selama 30 minit. Apa yang aku lihat semasa aktiviti ini berlangsung, cikgu memberikan peneguhan (galakan atau pujian) kepada pelatih apabila berjaya melaksanakan aktiviti seperti yang diarahkan.

27.06.2018 (Rabu)
Pada hari Rabu aku ditempatkan di "EDD Class". Di sini kebanyakkan pelatih terdiri daripada pelatih yang berumur 25 tahun ke atas dan tidak mempunyai masalah down sindrom dan autisme yang teruk. Kelas EDD adalah untuk membantu pelatih dalam membuat kerja-kerja bengkel untuk memberi peluang kepada mereka dalam pekerjaan kelak. Pelatih kelas EDD kebanyakkan berada di bengkel seperti membuat kerja farming, bakery, car wash, laundry, art & craft. Tugas aku hanya membimbing pelatih membuat kerja-kerja bengkel. Contohnya, mengajar langkah demi langkah cara mencuci kereta. 

28.06.2018 (Khamis)
Pada hari Khamis pula aku berada di kelas Merpati yang terdiri daripada 6 orang pelatih. Pada waktu pagi kami menjalankan aktiviti morning walk di Pantai Tanjung Aru. Tujuan aktiviti ini adalah untuk membantu menguatkan otot-otot pelatih dalam pergerakkan tubuh badan. Hal ini demikian kerana pelatih yang mempunyai masalah OKU-I ini kebanyakkan menghadapi kesukaran untuk bergerak. Selain itu, kami ke MSR untuk melakukan Muzik Terapi.

29.06.2018 (Jumaat)
Tiada sebarang aktiviti yang dijalankan kerana kami mengadakan Sambutan Hari Raya Aidilfitri bersama staff dan pelatih.


Sekian itu sahaja minggu pertama aku di tempat praktikal. Sebenarnya terlalu banyak yang perlu dipelajari sepanjang 1 minggu berada di Seri Mengasih. Secara keseluruhan, staf di sini sangat baik hati dan peramah. Mereka memberikan banyak tunjuk ajar dan kata-kata motivasi kepada kami. Alhamdulillah, Penyelia Lapangan Praktikum (PLP) juga seorang yang bertimbang rasa dan baik hati. Aku mula memahami bahawa tugas seorang cikgu yang mengajar golongan OKU-I (Intellectual and Development Disabilities) bukan tugas yang mudah kerana kita hendaklah sabar dengan karenah, tingkah laku, tantrum mereka.

Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Makcik Bawang by ACHEY

Apabila isu ditiupkan
Ada berita nak disampaikan
Apabila isu di sebarkan
Ada cerita nak di bincangkan

Datanglah!
Berkumpulah!
Ayuh!
Bertukar!

Makcik bawang
Makcik bawang kembali
Makcik bawang
Makcik bawang kat sini

Makcik bawang
Makcik bawang kembali
Makcik bawang
Makcik bawang kat sini

Al kisah
Makcik bawang
Dia datang
Semua benda nak bincang
Bila mula nak menyembang
Topik akan menyimpang
Tak kira mana simpang
Asalkan hati lapang

Eh betul lah…
Apa pulak tak betul
Eh betul lah…
Cerita dia je betul

Eh betul lah…
Yang tak sahih pun betul
Eh betul lah…
Yang tak betul pun betul?

Yang sini nak bincang
Yang sana nak sembang
Yang sini nak bengang
Yang sana nak menang

Makcik bawang
Makcik bawang kembali
Makcik bawang
Makcik bawang kat sini

Makcik bawang
Makcik bawang kembali
Makcik bawang
Makcik bawang kat sini

Media social
Jadi ruang untuk lebarkan sayap
Buka buku IG Twitter
Habis semua dia hinggap
Niat hati nak betulkan
Apa yang sudah silap

Salah kata
Salah ayat
Habis semuanya sentap

Aduhhh…
Makcik bawang tersilap
Aduhhh…
Ada yang pulak backup
Aduhhh…
Ayat tiada adab
Aduhhh…
Macam mana nak cakap

Yang ini dah bimbang
Yang itu menyerang
Yang ini tak tenang
Akhirnya berperang

Makcik bawang
Makcik bawang kembali
Makcik bawang
Makcik bawang kat sini

Makcik bawang
Makcik bawang kembali
Makcik bawang
Makcik bawang kat sini

Makcik bawang
Makcik bawang
Makcik bawang
Makcik!!!

Aduhai!!!
Mohon berhenti di situ
Saja nak bagi tahu
Pepatah melayu
Lain dari mulutmu
Lain dari hati mu
Murahnya di mulutmu
Mahal di timbangan mu

Apa makna tu?
Tak kan tu pun tak tahu
Guna internet mu
Nanti di bagi tahu

Ok lah…
Sudah lah…
Yang sudah tu sudah
Kita manusia
Silap itu lumrah
Jika saya salah
Maafkan saja lah
Makcik jangan marah

Assalamualaikum
Bismillah

Hai guys, aku baru terbaca twitter daripada Aiman Psikologis berkenaan dengan beberapa istilah ataupun perkataan daripada cabang psikologi yang selalu disalahgunakan tanpa mengetahui maksud sebenar perkataan tersebut.


Sadist 
A person who gets pleasure, sometimes sexual, by being cruel to or hurting another person. Dalam erti kata lain, seseorang yang mempunyai masalah personaliti dimana individu tersebut berasa seronok melihat penderiaan orang lain samada secara seksual ataupun berlaku kejam dengan mencederakan orang lain. Selalunya kita akan cakap "Sadis betul aku tengok kawan aku ini makan sorang-sorang". Tetapi sebenarnya kebanyakkan orang ingin mengatakan "sedih betul atau kasihan" dan yang sama maksud dengannya. 

OCD (Obsessive-Compulsive Disorder)
Obsessive–compulsive disorder (OCD) is a mental disorder where people feel the need to check things repeatedly, perform certain routines repeatedly (called "rituals"), or have certain thoughts repeatedly (called "obsessions"). Untuk lebih mudah memahami seseorang yang menghidap OCD adalah seseorang yang sentiasa berfikiran obsesif dan bertingkahlaku yang bersifat kompulsif. Individu ini mempunyai simptom ketakutan yang tidak masuk akal (obsesi) menyebabkan tingkahlaku kompulsif (berulang). 

Contohnya, kerap membasuh tangan kerana beranggapan bahawa tangannya sentiasa berasa kotor atau berkuman. Ataupun individu yang berfikiran sentiasa lupa untuk mematikan dapur gas atau kunci pintu menyebabkan ia berulang kali memeriksa pintu tersebut lebih daripada 3 kali sebelum keluar daripada rumah. Hal ini demikian untuk mengurangkan perasaan gelisah dan takut kerana ia berasa tidak selamat.

Kerap kali kita terdengar kawan kita kata "Tolong susun kasut semua tu ikut warna ya, aku OCD sikit bab-bab macam ni". Kadang-kala kita selalu tersalah anggap antara OCD dengan perfectionist. Sifat perfectionist seperti menjaga kebersihan atau kerapian yang berlebihan bukan bermaksud individu itu menghidap peenyakit OCD kerana OCD adalah sejenis penyakit mental. So, jangan pandai-pandai nak melabel diri anda ada penyakit mental.  hehe

Depress (Depressive disorder/kecelaruan mental)
A depressive disorder is an illness that involves the body, mood, and thoughts. It interferes with daily life, normal functioning, and causes pain for both the person with the disorder and those who care about him or her. Depressive disorder adalah individu yang menghidapi penyakit kesedihan teruk atau melampau yang menyebabkan gangguan pada tubuh badan, mood dan pemikiran. Selain itu, individu yang berasa depress akan kehilangan minat atau apa jua aktiviti seharian yang dilakukan. Kebanyakkan individu yang mempunyai penyakit ini mempunyai keinginan untuk membunuh diri yang tinggi.

Kadang-kala aku sendiri selalu tersilap walaupun dah belajar benda ni berulang kali. Hahaha. Mungkin kerana penggunaan kata ini dah sebati dalam masyarakat kita. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua. :)
Assalamualaikum
Bismillah

Salam syawal~ Hehe walaupun aku dah habis beraya, mungkin ada ynag masih dalam mood perayaan kan? Apapun jangan lupa support segmen rakan blogger kita yang ohsem nie ya.

klik banner

Tarikh Segmen
5 Jun - 5 Julai 2018

Komen tentang blog

Tahniah diucapkan atas pencapaian blog Sayidah. Bukan mudah untuk sampai ke tahap macam tu. Rasa macam diri ini begitu kerdil apabila dibandingkan dengan blogger yang berpengalaman ini. Nak komen apapun aku tak tahu. Hahaha~ 

Apapun teruskan menulis dan menjadi inspirasi kepada para blogger yang lain. Banyak yang perlu dipelajari daripada Sayidah. :) 

Assalamualaikum
Bismillah


 klik banner 



Giveaway berlangsung :

23 June 2018 hingga 29 June 2018.
Assalamualaikum
Bismillah

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, pada 04.06.2018 (Isnin) Misi Mencari Tempat Praktikal Tamat! Bemula dengan permohonan internship yang pertama ditolak sehinggalah pencarian tempat praktikal yang mengambil masa selama seminggu dan menunggu dengan sabar maklum balas daripada permohonan internship yang kedua selama lebih sebulan, akhirnya berakhir!


Perasaan apabila kau seorang saja yang belum dapat tempat tu hanya ALLAH sahaja yang tahu. Sampaikan semasa taklimat praktikum ketua program dah siapkan tempat backup buat pelajar yang masih belum ada tempat untuk internship. Sebenarnya bukan tidak boleh sabar. Cuma kadang-kadang annoying juga apabila ada sesetengah orang yang balik-balik tanya benda yang sama. 

"Apasal kau belum dapat?"
"Bukan hari tu dah diterima ke?"
"Aku memohon tak sampai seminggu dorang dah bagi feedback"
"Kenapa pula organisasi tu reject permohonan kau?"

Betul-betul menguji tahap kesabaran aku guys huhu~ Sometimes aku just diam saja. Kalau aku balas pun. "Tak tahulah, takda rezeki".  Setiap minggu pula aku kena update aku punya permohonan tu samada diterima atau tidak. Ramai juga yang risau dan prihatin tetapi masa tu kalau aku kena tanya ja pasal internship memang bad mood dan emotional~ So, kawan-kawan aku dan family just diam-diam saja tunggu sampai aku dapat tempat.

Ada yang dapat tempat tetapi jauh. Ada yang dapat tempat tiada elaun. Siap mahu tukar tempat lain lagi. Ya Allah, aku rasa kalau aku dah dapat tempat pun kira dah bersyukur. Sebab dorang tak tahu feeling orang yang masih tiada tempat. Jauh atau dekat tu dah tak kisah. Sebab nak cari tempat bukannya senang. Nak demand lagi susahlah. 

Alhamdulillah. Tiada kata yang terucap bila dah dapat. Aku rasa macam dalam drama pula tau. Menangis apabila aku call penyelia lapangan berkenaan tempat yang aku memohon tu bahawa mereka dah terima.

Penyelia lapangan aku pun tanya "Bila lagi memohon?" Aku kata "Sebelum PRU lagi aku dah memohon di tempat puan". 

Katanya dia rasa serba salah juga kerana terlalu lewat bagi maklum balas. Penyelia lapangan aku tak dimaklumkan berkenaan permohonan aku tu. Lagipun aku email kat organisasi punya email. Jadi dia minta maaf dan dia pun ambil cuti emergency juga masa tu. 

Bagi aku it's okaylah as long aku dah confirm diterima. Semoga pengalaman ini menjadi memori pahit dan manis aku sepanjang di Universiti. 

Akhir kata, wish me all the best in my internship~ :)
Assalamualaikum
Bismillah

Beberapa hari selepas aku dapat CPUV daripada Nuffnang, aku terus menghantar personal messengger kepada pihak Nuffnang untuk bertanyakan tips bagaimana untuk dapatkan CPUV daripada Nuffnang.


Thanks for writing in.

For your information, the selection of blogs for CPUV ads is entirely dependent on the advertisers' requirements. The advertising industry is also highly seasonal, therefore there might be times when there are no advertisers looking for a particular group of bloggers.

At the same time, your blog competes with many other blogs out there with similar blog demographics. As the campaigns are spread out evenly to all blogs, it is not surprising that every now and then your blog is not chosen for any particular CPUV campaigns. :)

As you have all your ad units placed optimally, I'd suggest the next thing you do would be boosting your visitors count as the higher number of visitors, the higher you'll get paid when your blog is selected for campaigns!

Thank you and have a nice day! :)

Berdasarkan maklum balas daripada Nuffnang, pemilihan untuk iklan CPUV tu bergantung dengan keperluan pengiklan. Ada masa penaja iklan tidak membuat sebarang pengiklanan kepada blogger. Macam kat shopping mall, tidak semestinya setiap hari ada sale. 

Memandangkan bilangan blogger yang ramai, maka kita terpaksa bersaing dengan blogger lain kat luar sana. Oleh itu pihak Nuffnang mencadangkan agar kita meningkatkan bilangan pelawat (pageviews) kerana semakin tinggi jumlah pageviews maka semakin tinggi juga bayaran yang diperoleh apabila blog kita terpilih untuk kempen. 

Itu tips yang diberikan oleh Nuffnang sendiri. 

Kalau korang ada tips yang lain, boleh share kat komen. :D






Assalamualaikum
Bismillah


klik banner

Hai guys! Jom support Giveaway Byzura Halifah :)






Assalamualaikum
Bismillah

Hari raya pertama buat blog adalah baju baru (template baru) lagi. Hahaha~ Padahal baru berapa minggu tukar template. Nak buat macam mana, si ketul Nurul nie masih tak puas hati dengan template sebelum ini. 



Selamat Hari Raya Aidilfitri buat rakan blogger sekalian 😊


Jangan makan banyak sangat nanti sakit perut. Jaga kesihatan dan keselamatan semasa hari perayaan. Maaf zahir dan batin andai terkasar bahasa. Selamat bergembira bersama keluarga tersayang.