Assalamualaikum
Bismillah

Hai kalian. Dah nak hujung bulan ni, jangan lupa bayar bil air dan elektrik rumah. Jangan biarkan bil-bil tersebut tertunggak berbulan-bulan nanti diri sendiri yang penat membayar tau. Kadang-kadang dalam kesibukan kita bekerja, kita lupa nak bayar bil. Nak bayar di kaunter pembayaran pula, kena berbaris dan menunggu giliran.



Panas, sesak, ramai orang lagi, buang masa, tenaga dan minyak kereta ulang-alik bayar bil. Tetapi dengan kemudahan teknologi moden sekarang, dah ramai yang bayar bil secara online kerana ianya lebih mudah dan cepat. Semuanya di hujung jari. 

Baiklah, di sini aku ingin berkongsi Cara Bayar Bil SESB Secara Online Melalui Cimb Clicks. Ikuti langkah yang berikut ya~


Langkah 1: Masukkan User ID CIMB Clicks korang dan kata laluan dengan betul


Langkah 2: Selepas log masuk ke akaun, korang akan dibawa ke muka hadapan CIMB Clicks. Klik pada menu "Pay Bills"


Langkah 3: Untuk pembayaran bil elektrik taip SESB untuk SABAH ELECTRICITY SDN BHD. Maukkan no akaun bil yang tertera pada bil. 

(Maaf yg nie bil bulan lepas, korang hanya rujuk KOD STESEN  & NO AKAUN sahaja)

Langkah 4: Masukkan nombor KOD STESEN dahulu, diikuti dengan nombor AKAUN. Contoh : 310110196905. Masukkan amaun yang ingin dibayar.


Langkah 5: Pastikan nama bil tersebut adalah betul iaitu merujuk kepada "Sabah Electricity Sdn Bhd(SESB)" serta nombor akaun untuk bil juga tepat. Klik "Make Payment" untuk confirm pembayaran.


DONE! Pembayaran Bil SESB Secara Online Melalui Cimb Clicks telah berjaya. 

Alhamdulillah, aku sekarang memang bayar bil elektrik secara online ja. Hopefully post ini sedikit sebanyak membantu korang. Kita mudahkan urusan orang, InsyaAllah, Allah permudahkan urusan kita. :)



Assalamualaikum
Bismillah

Cara Download Video Facebook Dengan FBDOWN.net adalah sangat mudah dan cepat kerana korang tidak perlu download software ataupun mana-mana aplikasi. Tapi sebelum itu, korang kena log in facebook dulu dan pilih mana-mana video yang ingin di download.


Cara Download Video Facebook Dengan FBDOWN.net


Langkah 1: Klik link https://www.fbdown.net/



Langkah 2: Klik mana-mana video di Facebook yang mau di download.



Langkah 3: Klik Right Click dan Copy URL video



Langkah 4: Paste URL link tersebut di https://www.fbdown.net/

Langkah 5: Download video in normal quality atau HD quality


Done! Hopefully bermanfaat~
Assalamualaikum
Bismillah

Seriusly aku nie tak pandai nak buat review movie. But I try my best okay. Aku tak buat review melainkan aku puas hati dengan movie tu. Hari tu aku dah pergi tengok movie Jumanji, but jujurnya aku tak berapa minat sangat haha. I mean aku takda feeling yang excited gitu mungkin sebab aku tidak pernah tengok Jumanji yang sebelum ini membuatkan aku jadi blur sikit.


Tapi aku nak share yang aku sangatlah puas hati dengan Maze Runner,The Death Cure. Maigadd! I couldn’t explain myself betapa aku terlalu menghayati movie tu hahaha. Every scene really makes me satisfied. 

Kalau korang ada tengok Maze Runner, The Scorch Trials sebelum ini kamu mesti tau kan yang Minho kena tangkap oleh Wicked? Ya, kali ini cerita tentang bagaimana Thomas, Newt dan Frypan cuba untuk menyelamatkan Minho. Awal minit lagi dah excited sebab Thomas dan rakan-rakannya cuba untuk merampas salah satu gerabak keretapi yang terdapat sekumpulan manusia yang dijadikan experiment untuk menghasilkan penawar kepada virus flare. Dan Minho merupakan salah seorang daripada bahan experiment Wicked.  Namun percubaan Thomas untuk menyelamatkan Minho gagal apabila mereka tersalah train. 



Di sinilah bermulanya pengembaraan apabila Thomas, Newt dan Frypan membuat keputusan untuk menyelamatkan Minho. Sebelum mereka sampai ke lokasi di mana Minho di tempatkan untuk menghasilkan penawar virus, Thomas serta rakannya terpaksa melepasi sebuah terowong lama yang terdapat Cranks, humans zombified by the Flare. Kalau korang tengok scene nie memang dup dap dup dap lahr sebab Frypan memandu kereta time tu slow sangat. Aiisshh memang mendebarkan dengan munculnya tiba-tiba Cranks mengejar mereka. Mereka dikejarkan oleh Cranks tapi malangnya kereta yang dipandu terbalik. Aku yang dalam panggung tu Ya Allah, kenapalah time ni pula kereta terbalik. Apapun mujurnya Brenda dan Jorge datang untuk selamatkan mereka. Fuuhh, lega~

Thomas dan rakan-rakannya akhirnya sampai ke destinasi iaitu "Last City", walau bagaimanapun mereka tidak dapat melepasi tembok malah Thomas telah dikesan oleh pihak Wicked berada di kawasan tersebut. Di situ berlakunya scene tembak-menembak dan Thomas dan rakan-rakannya telah diculik oleh sekumpulan lelaki yang memakai topeng dan dibawa ke tempat persembunyian.

Hah! Di sini memang unexpected lah sebab aku sangka Gally dah tak wujud. Hahaha~ Tapi siapa sangka watak Gally yang ditikam oleh Minho sebelum ini muncul dalam movie ini. Kata Gally selepas Thomas dan rakan-rakannya meninggalkan Gally di Maze tersebut, kumpulan Lawrance telah menjumpai Gally dan merawat dia. Gally cuba untuk menolong mereka untuk menyelamatkan Minho dengan menunjukkan Thomas dan Newt secret entrance untuk masuk ke dalam bandar tersebut. Walau bagaimanapun, mereka tidak dapat memasuki bangunan tersebut tanpa bantuan daripada Teresa kerana hanya Teresa sahaja kunci mereka untuk access ke dalam bangunan tersebut.

Akhirnya, setelah berbincang dengan Teresa, mereka dapat memasuki bangunan tersebut namun, macam biasalah terpaksa mengharungi pelbagai halangan dan cabaran. Apa yang aku faham kenapa movie ini dinamakan sebagai "The Death Cure" sebab Teresa telah menemui penawar kepada virus tersebut, bukan sahaja penawar tetapi cara menghapuskan virus tersebut dengan menggunakan darah Thomas. So, di sini Thomaslah penawar virus tersebut. Ini pemahaman akulah. 

Dalam Movie Maze Runner, The Death Cure kali ini salah seorang rakan Thomas iaitu Newt disahkan telah dijangkiti virus tersebut. Huhu seriously sedih part yang ni. Aku berharap yang watak Newt ini akan terus hidup dalam cerita ini. Tapi tak sangka pula dia pun dijangkiti virus. Akhirnya, Newt meninggal dunia tertusuk pisau apabila bergelut dengan Thomas. Teresa pula meninggal dalam kebakaran bangunan kerana tidak dapat menyelamatkan diri selepas menyelamatkan Thomas.

Penawar telah diperoleh. Minho selamat. Hmm sedih berbaur gembira maybe. We lost Newt! Ohh part tu yang sedih sebenarnya. Overall memang puas hati walaupun sedih sebab watak Newt dah takda. 



Meh tengok Trailer Maze Runner dulu hehe~
Assalamualaikum
Bismillah

Memandangkan dah masuk cuti semester, agak molek jika aku cuba Resepi Kek Pisang. Sebelum tu, kalau korang tak tahu nak buat apa sepanjang cuti. Boleh baca Aktiviti Yang Boleh Dilakukan Sepanjang Cuti Semester

Aku bab baking ni aku paling sukalah. Tak tahulah kenapa. Bukannya teringin nak makan sangat pun, cuma saja je nak mencuba dengan bahan-bahan untuk membuat Kek Pisang pun mudah dan simple. Sukatan pun menggunakan cawan ja tak payah nak timbang.

Bahan-Bahan
1.  5 biji pisang emas
2. ¾  cawan gula
3. 1 cawan minyak masak
4. 3 biji telur
5. 2 cawan tepung
6. Secubit garam
7. 1 camca esen vanilla

Cara membuatnya
1. Letakkan pisang ke dalam pemutar.
2. Kemudian letakkan gula dan telur yang dicampurkan dengan minyak masak
3. Selepas itu, masukkan tepung dan gaulkan
4. Bakarkan ke dalam ketuhar dengan kepanasan 180 darjah celcius.
5. Bakar selama 40 minit

Tips tambahan
- Boleh tambah 1 sudu soda bikarbonat dan 1 sudu baking powder.
- Gantikan minyak masak dengan melted butter pun boleh.
- Kalau korang nak guna brown sugar pun boleh ataupun gula kastor.

Selamat Mencuba!

Assalamualaikum
Bismillah

Cuti semester ini adalah masa untuk pelajar mencari tempat untuk menjalankan latihan praktikal. Aku pun sekarang dalam proses mencari tempat yang sesuai untuk praktikal. Dalam pemilihan tempat untuk menjalankan latihan praktikal adalah penting bagi pelajar untuk memilih tempat yang sesuai dengan bidang yang diambil di Universiti. Bagi pelajar yang mengambil bidang Psikologi Kanak-Kanak dan Keluarga di Universiti Malaysia Sabah, mungkin ada yang tertanya-tanya apakah tempat yang sesuai untuk menjalankan internship?


Biasanya tempat yang dicadangkan oleh pensyarah adalah seperti Pusat Jagaan Kanak-Kanak, Institusi Kebajikan seperti Rumah Kanak-Kanak, Rumah Tunas Harapan Rumah Perlindungan (RP) ATIP, Asrama Akhlak dan Sekolah Rendah Pendidikan Khas (OKU), serta Hospital.

Apa itu Pusat Jagaan Kanak-Kanak?

Pusat jagaan kanak-kanak (juga dikenali sebagai pusat jagaan harian atau nurseri) adalah tempat di mana kanak-kanak dijaga dalam persekitaran yang selamat dan merangsangkan. Jumlah kanak-kanak dalam setiap pusat jagaan adalah berbeza, bergantung kepada jumlah pekerja yang berkelayakan dan ruang yang diperlukan untuk menjaga kanak-kanak dalam keadaan selesa.




Di sini aku telah senaraikan Pusat Jagaan Kanak-Kanak Di Sabah yang berdaftar di Jabatan Kebajikan Masyarakat.

1. PUSAT JAGAAN KANAK-KANAK TCH LIKAS
BATU 3 1/4, JALAN TUARAN, LIKAS, 
88805 Kota Kinabalu, Sabah

Tel : 088 265 443
Faks : -
Emel : -

2. PUSAT JAGAAN KANAK-KANAK SAN YUK
SAN YUK BUILDING, KM 3, JALAN KOLAM, 
P.O BOX 20989, LUYANG
88767 Kota Kinabalu, Sabah

Tel : 088 224 166
Faks : -
Emel : -

3. PUSAT JAGAAN RUMAH ANAK YATIM AL AMAN BEAUFORT
PETI SURAT 707, BEAUFORT
89808 Beaufort, Sabah

Tel : 087 224 362
Faks : -
Emel : -

4. PUSAT JAGAAN RUMAH ANAK YATIM DAN ASNAF ASSAKINAH (LELAKI)
NO. 503, JALAN PANDAN, TAMAN PANTAI LOK KAWI, PAPAR
89600 Papar, Sabah

Tel : 088 750 401
Faks : -
Emel : -

5. PUSAT JAGAAN RUMAH ANAK YATIM DAN ASNAF ASSAKINAH (PEREMPUAN)
NO. 504, JALAN PANDAN, TAMAN PANTAI LOK KAWI, PAPAR
89600 Papar, Sabah

Tel : 088 750 401
Faks : -
Emel : -

6. CARING FOR THE FUTURE (MALAYSIA) CHILDREN HOME
MILE 8, JALAN ULU KIMANIS,
LINGAN BARU, P.O BOX 326, PAPAR
89608 Papar, Sabah

Tel : 088 422 938
Faks : -
Emel : -

7. PUSAT JAGAAN RUMAH ANAK YATIM NUR TAQWA
KM.4, Kg. Kayu Putih, 
Peti Surat 593, Jalan Rampayan Laut, 
89158 Kota Belud, Sabah

Tel : 0138582070
Faks : -
Emel : -

8. PUSAT JAGAAN IVY
LOT 101, LORONG 2, SRI TAMAN,
BATU 3 1/2, SRI TAMAN
90000 Sandakan, Sabah

Tel : 089-216493
Faks : -
Emel : -

9. PUSAT JAGAAN ANGELS
BATU 1 1/2, JALAN CHI HWA, 
P.O BOX 2197
90725 Sandakan, Sabah

Tel : 0198136941
Faks : -
Emel : -

10. PUSAT JAGAAN HUA YU
LOT 4, JALAN BUNGA BOTAN,
BATU 1 1/2, JALAN UTARA
90712 Sandakan, Sabah

Tel : 089-219 637
Faks : -
Emel : -

11. PUSAT JAGAAN PERTUBUHAN PENGURUSAN RUMAH AMAL SELAWAT NABI
B 162, B 22, LORONG 9, FASA 4, 
PERUMAHAN TERAS, TAMAN SEJATI UJANA, BATU 7,
JALAN AIRPORT
90000 Sandakan, Sabah

Tel : 018 316 4628
Faks : -
Emel : -

12. PUSAT JAGAAN KANAK-KANAK STELLA MARIS
LOT T.L, 1528, JALAN MURNI,
TANJUNG ARU
89457 Kota Kinabalu, Sabah

Tel : -
Faks : -
Emel : -

13. PUSAT JAGAAN DARUL BAKTI
KG. BOBOT, 
JALAN KUDAT
89158 Kota Belud, Sabah

Tel : 088-975341
Faks : -
Emel : -

14. RUMAH ANAK YATIM/MISKIN AL YAKIN
TL 423, JALAN BUNGA ROTAN,
BATU 1 1/2, JALAN UTARA
90000 Sandakan, Sabah

Tel : 089-201401
Faks : -
Emel : -

15. TABITHA
C/O GEREJA YESUS BENAR,
BATU 4, JALAN UTARA, PETI SURAT 2324
92076 Sandakan, Sabah

Tel : 089-226727
Faks : -
Emel : -

16. YAYASAN KEBAJIKAN SURIA
KOMPLEKS YAYASAN KEBAJIKAN SURIA,
KG. PANJUT, BERUNGIS
89208 Kota Kinabalu, Sabah

Tel : 088-432954
Faks : -
Emel : -

17. SUPERKIDS DAYCARE CENTRE
TB 6801 & TB 6882, TAMAN SETIA, 
JALAN CHONG THIEN VUN
91000 Tawau, Sabah

Tel : 012-8149681
Faks : -
Emel : -

18. PUSAT JAGAAN ANAK YATIM DAN TAHFIZ QURAN DARUL YATAMA YACOB KHAN
P.O BOX 127, KG.PADAS,
JALAN RANCANGAN MAWAO,
MEMBAKUT
89728 Beaufort, Sabah

Tel : 088-250932
Faks : -
Emel : -

Sumber : Jabatan Kebajikan Masyarakat


Selamat menjalankan latihan praktikal. Wish me good luck! 
Assalamualaikum
Bismillah

Today I'm going to share a very clear direction and that is to tell you the types of Malaysians who really get into your nerves. Every part of it. And for your information there are actually quite a number of bad Malaysian's behavior which is truly unbearable.


But, I have decided to show you the short list only 6 types but main types of Malaysians who we are really really hate. Let's get down to it.

1. Irresponsible drivers  (yang suka side parking)

The first types of Malaysian we hate is irresponsible drivers who parks everywhere. Parks here, parks there, side parking, double parking and so on without even a form of courtesy to leave their phone number. (kasi tinggal nombor telepon by the side of the tingkap at least). These people they think the road is own by their grandmother's cousin parent you know. It is perfectly understandable to double park if you can’t find any parking or are in a rush. 


However, it is courtesy, if not, compulsory to leave your contact details on your windshield or dashboard in case the car you are blocking needs to get out. Either that or keep an eye on your car in case the owner of the car you are blocking gets back to his or her car and needs to back out. People who do not leave their contact or even keep an eye on their car are irresponsible, inconsiderate, should surrender their license to JPJ.


2. Somebody Who Owe Money But Never Pay Back

The second one of Malaysian that we really hate is somebody who owes money from you but never pay back. (Pandai pinjam tapi tidak pandai bayar balik). The concept is very simple you owe money from somebody else, and after certain period of time you pay. If you cannot pay, you just need to tell the person. Inform the person that "I am sorry I may not be able to pay you as promise because I am still in financially problem and something bla bla. Unfortunately, I couldn't pay you". That's all FULLSTOP!


What I am going to tell is communication could heal situation. But sometimes people choose to let the operators speak to the person. (Of course lah orang akan marah bhaaa, di call ndaa mengangkat! Adooiii~) The sad things about this is that it could ruin a friendship, relationship and devastatingly it could damage your reputation image as an individual. 

3. Vapes and Smokes

The third one are these two sort of individual.The first one are smokers. And the second one are vapers. Listen here my fellow smokers and vapers, if you want to smoke or vape go ahead.


No one gonna stop you from doing what you do. But at least look at your surrounding. If there is an infant, pregnant lady or old women please and please don't smoke or vape in front of them. Because they will get disease from the smoke of nicotine do you understand?

4. Likes To Waste Food

The fourth types of Malaysian that we hate is this somebody who loves and enjoys to waste food.  (Sikit-sikit buang makanan, ayam tepi gigit tepi belum kena gigit buang, sayur daun di makan tapi tak suka batang sayur dibuang).


While there are countries in the world today who are experiencing from starvation (hunger) but we just throw all the food. Let me tell you something if you want to collect all these wasted food, you would have been able to feed a community.

5. Unpunctual

The fifth type of Malaysian you really hate but you can't hate because you are doing the same thing too (and myself sometimes hehehe~) Does not need an introduction, just TWO WORDS! Malaysian time. 



You know what the best words we use everyday that related to time? OTW (On The Way). That's our Malaysian habit. "Kau di mana sekarang ni?" ... "Jap aku tengah OTW". Padahal masih pakai "Santut" opps!

6. Scatter Rubbish Publicly

The last one is somebody who loves to throw rubbish publicly especially from out of the window. It is not because they lack awareness, people know that they shouldn’t be flushing rubbish down the toilet, but they don’t seem to care. This wrong attitude has become part and parcel of our lifestyle.


Anyone who know something ironic about this situation is when all Malaysian gather together will start saying to each other "You know Malaysia could never be develop because we are still uncivilized. Our mind and our soul is still in third class mentality." But as you know, people who throw rubbish publicly is no class bro! In Tokyo, they don't provide rubbish bin in public places. Yet their park and street are clean. However, in Malaysia, our ethic and value is still low comparable with others. Hope will be able to change. Because no rubbish bin can dispose of this weak mentality. 




Assalamualaikum
Bismillah

Hai mari join Segmen Najwa atau lebih friendly dengan panggilang Kepeng, blogger asal dari Kedah. Penyertaan akan tamat pada 5 Feb 2018 tau.


Klik Banner

Tag :



Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Sejati - Faizal Tahir 

Kau Selalu Ada,
Ku Tenggelam Dengan Dunia,
Kau Tetap Sempurna,
Ku Tak Sedar Waktu Beredar.

Andai Dipisah Engkau Dari Aku,
Gelap Gelita Musnah Semua,

Biar Mati Ku Mencuba,
Demi Bahagia,
Biar Sakit Dilukai,
Dapat Ku Rasa,
Biar Nadi Ku Terhenti,
Demi Ke Syurga,
Biar Selamanya Mencari,
Cinta Sejati,
Sejati.

Kau Selalu Ada,
Kau Tak Pernah Hilang Percaya,
Kau Tetap Sahaja,
Kau Cahaya Dalam Gelita.

Andai Dipisah Engkau Dari Aku,
Gelap Gelita Musnah Semua,

Biar Mati Ku Mencuba,
Demi Bahagia,
Biar Sakit Dilukai,
Dapat Ku Rasa,
Biar Nadi Ku Terhenti,
Demi Ke Syurga,
Biar Selamanya Mencari,
Cinta Sejati.
Sejaati

Sedar,
Sedar Aku Kau Yang Satu,
Tunjuk,
Tunjukkan Ku Jalan Kepada Mu,
Diri Mu Yang Satu.

Biar Mati Ku Mencuba,
Demi Bahagia,
Biar Sakit Dilukai,
Dapat Ku Rasa,
Biar Nadi Ku Terhenti
Demi Ke Syurga
Biar Selamanya Mencari,
Cinta Sejaati,
Sejaati, Sejaati,

Hanya Kau Satu Cinta Sejati,
Kau Selalu Ada.

xxxxx


Listen on Spotify: http://bit.ly/FTSpotify

Written & Produced by: Faizal Tahir & Mike Chan

Executive Producer: Darren Choy
Creative Producer: Faizal Tahir & Mike Chan
Producer: Anum Hamid
Directed by: Khairul Hezman

A Production of FAITHWORKS for WARNER MUSIC MALAYSIA

Like & Follow Faizal Tahir:

Faizal Tahir is an artiste under Warner Music Malaysia
SUBSCRIBE TO FAIZAL TAHIR: http://bit.ly/SubscribeFaizalTahir
Assalamualaikum
Bismillah

Hanya orang yang pernah rasa kehilangan tahu rasa perit menghadapinya. Dan pengalaman merasa kehilanganlah yang buat kita lebih menghargai. Awak pun mesti pernah merasainya, kan? Aku juga pernah merasai kehilangan, yang mana sampai sekarang masih terasa kehilangannya. We Love Him A Lot But Allah Loved Him More



Sudi kongsi #CeritaHilang awak dengan IMAN? 


Maka mencari-cari yang telah hilang akan penuh dengan rasa risau dan debar. Takut. Takut tak jumpa atau susah nak jumpa pengganti yang serupa. Dan lebih sakit lagi bila memang takkan wujud pengganti yang betul-betul serupa. - Murahikah

Kongsikan #CeritaHilang anda untuk diterbitkan di #PBAKL2018! 

Anda pernah kehilangan...

- ahli keluarga
- sahabat
- barang kesayangan
- binatang peliharaan
- identiti diri
- keupayaan
- pekerjaan
- jiwa
- dan sebagainya

Kongsikan! Bagaimana?

1) Karang cerita anda 5000 hingga 7000 patah perkataan. 
2) Fiksyen boleh, bukan fiksyen pun boleh
3) Pastikan gaya bahasa santai dan mudah difahami ramai orang.

Macam mana nak tahu? Test, bagi kawan-kawan anda baca

Kemudian emelkan ke manuskrip@imanpublication.com dengan tajuk #ceritahilang



Format standard :

1. Jenis font: Calibri
2. Spacing: 1.15 
3. Saiz font: 12pt

Tarikh tutup: 18 Februari 2018 (Ahad) 

Selamat menulis!
Assalamualaikum
Bismillah

Writing your very first resume is a very challenging task. You don’t know what to include, what to leave out and if you’re a student or recently graduated, you don’t know how to deal with experience section. What You Should Know About Writing a Resume?

Resume in French language is summary. Curriculum Vitae (CV) in Latin language is field of life – ‘course of life’. Resume or Curriculum Vitae (CV) is the candidate's personal information (individual looking for work) to enable prospective employers to review candidate information applying for a job or position offered.


It facilitates employers to examine the skills and qualifications candidates include experience acquired by candidates in short period of time, accurate and comprehensive. 

Therefore, candidate resume should be simple, concise and interesting. This is because it is the 'first impression’ on prospective employers either attracted to a candidate or not.

Good and effective resume has a clear focus of qualifications required in a job or position offered. Sensitivity to highlight potential Requirements / Conditions as required by the employer to make a resume is better and more effective.

Candidates should also have information about potential employers offering vacancies and not just focus to the positions offered by them only. This reflects the passion and enthusiasm from candidate for the position he / she to held.



Matter of Concern:
1. Normal resume usually much less two pages. However its depend on what info to list down on resume.
2. Must be look tidy and easily readable.
3. Clearly stated the strength and expertise, by the candidate and owned the ability to fulfill requirements of potential employers.
4. The language used should be clear with no weaknesses or errors of language, do not use slang or use bombastic language.
5. Information about work experience, education, skills and volunteer work must be written the date and a summary of the given task.
6. State clearly the objectives or goals of the candidate.
7. Please list all the activities have attended by the candidate chronologically by date or years. In addition, state interest and candidate susceptibility (related to the position offered) including reference list and the referee.

The Things To Avoid By Candidate in Preparing A Resume:
1. DO NOT prepare a resume without reference to the proper format.
2. DO NOT use the same beginning sentences or start with 'I or My'.
3. DO NOT underline or italic word.
4. DO NOT use different types of shapes, font or letters.
5. DO NOT state the reason why resignation for those who have to work / have work experience.


The Approach Used in Producing Resume:
1. Chronological:
1. Listing the work experience in order. Most individuals use this type to apply for any position.
2. Commonly used by individuals who have work experience to apply for other jobs or better one

This format used when:
  • The applicant are always involve in any activities consistently and experience acquired give credit to he / she for new position applied or owned position now.
2. Functional:
This type of resume lists the specific skills of applicants, experience, and preferences available to the applicant. It is suitable to the applicant or student who has never had any official work experience.

This format used when:
  • For those who are new to apply for any job or newly graduated.
3. Scanable and Electronic:
This is the latest type that was introduced in line with the development of technology.

Tips to produced such resume:
  • For those who are new to apply for any job or newly graduated.



RESUME CONTAIN THE FOLLOWING ITEMS:

1. Passport photo.
2. Personal particulars.
3. Educational level.
4. The courses have been followed.
5. List out of skills (if any).
6. Name of reference (referee).


If you have any tips about how to write a good resume, you can share in the comment :)

Assalamualaikum
Bismillah

Hai haii~ hehe seperti yang telah dijanjikan dalam entry sebelum ni Cara Tambah Boost Wallet ke Dalam Aplikasi Boost. Kali ini aku amat berbesar hati untuk berkongsi Cara Nak Tambah Nilai (Topup) Melalui Aplikasi Boost Dengan Mudah & Cepat. 


Apa itu Boost?

Boost adalah aplikasi 'mobile wallet' yang merevolusikan bagaimana anda melakukan transaksi dalam dunia digital yang semakin pesat membangun. Dengan menggabungkan gaya hidup dan teknologi canggih. Boost menjadikan transaksi lebih mudah, pantas, selamat dan memberikan ganjaran pada pengguna.

Dengan Boost, anda boleh membuat pembayaran kepada penjual yang mengambil bahagian hanya menggunakan telefon bimbit anda tanpa menggunakan bayaran tunai. Anda juga boleh membuat tambah nilai kredit prabayar, membayar bil dan membeli pelbagai pilihan baucer digital dengan tawaran hebat menerusi Digital Shop kami.



Sumber : Boost

Ayat paling mudah Aplikasi Boost (MyBoostApp) ini adalah aplikasi yang mana membantu korang untuk tambah nilai kredit (Topup) dengan sangat mudah serta menjimatkan masa melalui smartphone korang!

Baca sini untuk Muat Turun Aplikasi Boost & Dapatkan RM8 Secara Percuma

Baiklah, tanpa melengahkan masa dan tenaga. Di sini aku dah screenshotkan Cara Nak Tambah Nilai (Topup) Melalui Aplikasi Boost Dengan Mudah & Cepat. 

Step 1


Korang pergi ke laman profile untuk lihat wallet balance. Seperti yang ada dalam gambar, wallet balance aku ada sebanyak RM18 sebelum menambah nilai topup.

Step 2

Langkah 2 korang pergi ke laman prepaid dan pilih topup yang korang nak. Dalam aplikasi boost ada topup RM5, RM10, RM30, RM50 dan RM100. Pilih ja mana yang korang nak.



Step 3


Once dah topup, automatik balance korang akan ditolak. Boleh nampak juga dalam gambar RM5 telah ditolak untuk Topup mobile credit.

Step 4

Step yang seterusnya, Klik "Shake Reward" untuk dapatkan reward korang. Setiap kali pembelian topup dilakukan korang akan dapat ganjaran daripada 10sen sehingga RM5.

Step 5


Jangan lupa shake it up! 

Step 6



Mudah sahaja. Sebenarnya Aplikasi boost ini ada pelbagai lagi jenis perkhidmatan dan produk di dalam Boost seperti Pembayaran bil pascabayar Celcom, Baucer Fahion Valet, Zalora, Chicken Rice Shop dan lain-lain. 

Setakat ini aku hanya menggunakan aplikasi boost untuk pembelian topup sahaja. Haha~

Sesiapa yang berminat boleh SIGN UP di Google Playstore sekarang. Jangan lupa masukkan (INVITE CODE nurb4kq) 



Assalamualaikum
Bismillah

Hai semua, aku ingin menjemput sesiapa yang ingin memeriahkan giveaway yang dianjurkan oleh dua orang blogger yang comel ini~


Klik Banner 


Syarat untuk giveaway ini sangat mudah. Just follow blog dan instagram serta post gambar yang paling menawan, tercantik, menarik dan paling disukai sepanjang tahun 2017.



Memorable picture with best friend! 


Sedih.. Sebab inilah pertama dan terakhir join annual dinner! Huhu T^T





Assalamualaikum
Bismillah
www.sishawa.com

Hai awak awak semua. Kalau nak tahu SIS HAWA sedang meraikan ulangtahun blognya yang pertama sekarang ini. Awak semua turut di undang untuk memeriahkan lagi suasana dengan menyertai contest HAPPY BIRTHDAY SIS HAWA DOT COM yang awesome!

Contest ni terbuka pada semua blogger Malaysia dan hadiah yang di tawarkan adalah sangat-sangat lumayan. Antaranya, WANG TUNAI $$$ dan lain-lain hadiah sampingan yang menarik dan best!! Seramai 10 pemenang akan di cari dan hadiah akan di tambah sekiranya jumlah peserta berjaya melepasi sasaran yang telah di tetapkan. Yang lebih menariknya lagi, semua peserta yang mengambil bahagian akan di masukkan ke dalam bloglist SISHAWA.COM untuk tahun 2018.   


SYARAT UNTUK MENYERTAI
1. Buat entry yang bertajuk - " HAPPY BIRTHDAY SISHAWA DOT COM "

2. Follow blog SIS HAWA dan SISHAWA DESIGN

3. Follow semua blog dan IG milik sponsor yang terlibat dengan contest ini:

FOLLOW BLOG ( Wajib!! klik icon untuk follow) :
          

FOLLOW INSTAGRAM (jika ada akaun IG)


6. Publish entry dan tinggalkan URL ENTRY , URL IG bersertaEMAIL ke ruangan komen di bawah.

7. Jangan lupa Share entry contest ini ke facebook masing-masing berserta dengan hashtag #sishawadotcom . untuk mengajak rakan-rakan yang lain

Senarai semua hadiah akan di umumkan dalam masa yang terdekat. Yang pasti, hadiah untuk contest kali ini akan ada wang tunai $$$$ untuk di rebut. Tunggu apa lagi, jom join segera beramai-ramai.


CONTEST AKAN TAMAT PADA : 08 FEBRUARI 2018