Assalamualaikum
Bismillah

Dewasa ini dengan wujudnya laman-laman sosial seperti facebook, instagram, twitter dan lain-lain adalah sangat mudah untuk kita "stalk" atau dalam erti kata lain "menghendap" sahabat-sahabat kita dan juga ahli keluarga yang lain.

source image HERE


Laman sosial ini memudahkan kita untuk berkongsi dan juga tahu perihal di mana kita berada, apa kita tengah buat, kita nak makan kat mana, kita dalam perjalanan dari utara ke selatan. Hal ini memberikan ruang kepada kita untuk menggunakan medium ini sebagai diari kehidupan. 

Dengan adanya aplikasi ini, menjadi kebiasaan apabila kita ter'stalk orang yang kita suka, ataupun mengetahui sahabat-sahabat kita yang dah lama tak jumpa, ahli keluarga serta selebriti yang diminati atau sesiapa sahaja yang kita mahu tahu tentang perjalanan atau aa sahaja yang berlaku dalam hidup mereka. 



Tetapi, sedar atau tidak sedar perbuatan "stalk" atau "menghendap" di laman media sosial ini apabila dilakukan di aras yang agak ekstrem boleh membawa kemudaratan kepada orang yang kena stalk. Perbuatan ini juga boleh dikategorikan sebagai salah satu perbuatan jenayah.

Ternayata adalah sangat senang untuk kita stalk seseorang tu. Malah tidak ada pula undang-undang yang membendung perkara ini. Ada sesetengah pihak mengatakan bahawa perbuatan ini tidak boleh dianggap remeh.

Baru-baru ini ahli parlimen daripada pelbagai parti politik telah menggesa agar perkara ini dikira sebagai salah satu perbuatan jenayah. Hal ini dibangkitkan pada sesi perbahasan rang undang-undang keganasan rumah tangga pindaan 2017 di dewan rakyat. Dr Siti Mariah binti Mahmud  ahli parlimen Kota Raja ada menyatakan bahawa ada kes yang melibatkan seorang lelaki yang menghendap bekas isterinya bertujuan untuk menakutkan dan mengganggu mangsa. 

Tambahan pula, ramai penyenayah menggunakan laman media sosial untuk menghendap dan mengganggu mangsa. Perbuatan menghendap atau stalking ini telah diikhtiraf sebagai salah satu jenayah di negara-negara seperti Singapura, India, Filipina dan Jepun.

Apapun, aku percaya bahawa kebanyakkan pengguna media sosial sedar akan risiko memuat naik infomasi peribadi seperti gambar dan lokasi tempat tinggal di dalam media sosial yang ternyata boleh dilihat oleh sesiapa sahaja. Dan kita tidak mungkin akan pernah tahu apa yang orang lain niatkan.

Oleh sebab itulah, berhati-hatilah dalam berkongsi. Jujurnya, aku sendiri pun tidak terkecuali dalam memuat naik gambar ataupun maklumat peribadi di laman media sosial. Sebab selalunya kita hanya rasa macam nak kongsi tetapi demi menjamin keselamatan diri sendiri memuat naiklah dan kemas kini laman sosial kita dengan penuh kesedaran dan penuh hemat.

Akhir kata, kalau nak stalk crush tu biarlah berpada-pada. ngee~


Assalamualaikum
Bismillah

Mari sama-sama memeriahkan Giveaway Mrs Pip :)

klik banner

nak join GA ni, mrs pip letakkan beberapa syarat mudah:-

1/ buat entry bertajuk "Birthday Giveaway by Mrs Pip" , copy paste dan backlink kan banner di atas

2/ wajib follow blog mrs pip

3/ ada IG, wajib follow instagram mrs pip : www.instagram.com/mrspip18 

4/ ada FB, wajib follow FB page mrs pip : web.facebook.com/MrsPip18

5/ dah siap, sila letak link penyertaan korang kat kotak komen di bawah


GA ni akan tamat pada 8 April 2018, dan pemenang akan diumumkan, insyallah dalam masa seminggu selepas GA tamat. 

Pemilihan pemenang akan dibuat sama ada melalui random.org atau pemilihan cabutan bertuah oleh mrs pip sendiri , dan keputusan muktamad.

Seorang pemenang bertuah akan memenangi hadiah :-

  • face mask jenama b.live (fine line stoppage sheer off crease) x 3 sheets
  • Suaviss Colmado body wash 30ml x 2 bottles (random fragrance : lime, coconut, strawberry, grapefruit, mango)
  • pre-loved novel
  • hadiah misteri (wang tunai / skincare product / beauty products / shawl / atau lain lain produk)


kalau ramai penyertaan, mrs pip akan tambah seorang lagi pemenang (Pemenang Kedua) namun hadiah berbeza dgn pemenang utama ...

jadi, jomlah support mrs pip dan meriahkan GA mrs pip ni okey ...

cheers.

Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Yang Terindah - Achey 

Lihat Diriku
Aku Merayu 
walaupun secebis kasih beri kepadaku
Ia cukup bermakna sebelum ku terlena
Lena untuk selamanya

Yang Terindah
Engkau Tetap didalam ingatan
Yang Terindah manis mengatasi kepahitan

Cintaku tetap satu
Hanyalah kepadaMu
Yang tersemat diragaku

Yang Terindah
Ku pintakan di dalam doaku
Yang Terindah
Bila cercipta cinta padaMu

Setia dijiwaku
Setia dihatiku
Kaulah yang terindah

Lihat Diriku
Aku Merayu secebis kasihmu
Ia bermakna sebelum lena
Lena selamanya

Cintaku tetap satu
Hanyalah kepadaMu
Yang tersemat diragaku

Yang Terindah
Ku pintakan di dalam doaku
Yang Terindah
Bila tercipta cinta padaMu

Setia dijiwaku
Setia dihatiku
Kaulah Yang terindah

Yang Terindah
Ku pintakan di dalam doaku
Yang Terindah
Bila tercipta cinta padaMu

Setia dijiwaku
Setia dihatiku
Kaulah Yang terindah

Ku pintakan di dalam doaku
Yang Terindah
Bila tercipta cinta padaMu

Setia dijiwaku
Setia dihatiku
Kaulah Yang terindah..



Assalamualaikum
Bismillah



Lirik Lagu Comel Pipi Merah - Dato' Sri Siti Nurhaliza 

Ting Ting Tang Ting Tara
Ting Ting Ke Ting Tang Ting
Ting Ting Tang Ting Tara
Ting Ting Ke Ting Tang Ting

Ting Ting Tang Ting Tara
Ting Ting Ke Ting Tang Ting
Ting Ting Tang Ting Tara
Ting Ting Ke Ting Tang Ting

Senyumnya Manis Penyejuk Jiwa Hamba
Semanis manisnya Bak Gula
Rupa Nan Elok Penghibur Ayah Bonda
Indah Kurniaan Maha Esa

Sayang Disayang Timang Ditimang
Alahai Manja Ku Seorang
Sayang Disayangi Timang Ditimang
Cinta Hati Ku Selamanya

Ting Ting Tang Ting Tara
Ting Ting Ke Ting Tang Ting
Ting Ting Tang Ting Tara
Ting Ting Ke Ting Tang Ting

Ting Ting Tang Ting Tara
Ting Ting Ke Ting Tang Ting
Ting Ting Tang Ting Tara
Ting Ting Ke Ting Tang Ting

Dimana Dia Buah Hati Saya
Buah Hati Saya Ada Di Dalam Rumah
Dimana Dia Intan Payung Saya
Intan Payung Saya Yang Comel Pipi Merah

Can Mali Can
Can Mali Can
Can Mali Can
Ketipung Payung

Can Mali Can
Can Mali Can
Can Mali Can
Ketipung Payung

Budi Nan Elok Pekerti Nan Mulia
Panduan Hidup Hari Muka
Taat Berjasa Jadi Orang Berjaya
Penuhilah Ilmu Di Dada 

Sayang Disayang Timang Ditimang
Alahai Manja Ku Seorang
Sayang Disayangi Timang Ditimang
Cinta Hati Ku Selamanya

Can Mali Can
Can Mali Can
Can Mali Can
Ketipung Payung

Can Mali Can
Can Mali Can
Can Mali Can
Ketipung Payung

Ting Ting Tang Ting Tara
Ting Ting Ke Ting Tang Ting
Ting Ting Tang Ting Tara
Ting Ting Ke Ting Tang Ting

Ting Ting Tang Ting Tara
Ting Ting Ke Ting Tang Ting
Ting Ting Tang Ting Tara
Ting Ting Ke Ting Tang Ting

Ting Ting Tang Ting Tara
Ting Ting Ke Ting Tang Ting
Ting Ting Tang Ting Tara
Ting Ting Ke Ting Tang Ting



© 2018 Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn Bhd


Assalamualaikum
Bismillah

klik banner

Segmen ini akan bermula pada 17 Mac 2018 (Sabtu) sehingga 23 Mac 2018 (Jumaat). Segmen ini dijalankan selama seminggu. Seramai 5 orang peserta yang bertuah dan layak menjadi bloglist Ombak Bergigi.

Syarat Untuk Menyertai

1. Follow Blog Ombak Bergigi

2. Follow IG @ombakbergigi

3. Buat satu entri di blog korang bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist by Ombak Bergigi"

4. Letakkan banner segmen dan link kan ke blog ini

5. Comment link entri penyertaan di bawah



Selamat Bersegmen Guys!
Assalamualaikum
Bismillah

Mari beramai-ramai memeriahkan segmen ini. Hehe All the best guys!

klik banner

Pencarian bloglist bulan April 2018 bagi blog https://aerillhassan.blogspot.my/ bermula 19 Mac 2018sehingga 31 Mac 2018. Bertujuan untuk mengeratkan hubungan sesama blogger. Semua blogger dijemput untuk sertai pencarian ini.

Cara-cara untuk sertai :-

1. Follow, Add to Circle dan Like
2. Masukkan blog https://aerillhassan.blogspot.my/ ke dalam bloglist anda.

3. Buat entri bertajuk Pencarian Bloglist April 2018 by Aerillhassan

4. Copy Coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

15 blog bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist blog Aerillhassan. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 April 2018.

Sekian, terima kasih.
Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Dimatamu 

Apakah kau cuba untuk menafikan
Keikhlasan hatiku padamu
Betapa ku mencuba
Mendapatkan secebis kasihmu

Apakah kau tak mampu untuk menentukan
Di antara kaca dan permata
Betapa telahanmu
Memaksaku mengundurkan diri

(Chorus)
Dan tak seharusnya aku
Bertemu dirimu, didunia ini
Dan kau membuang diriku
Sesuka hatimu, dan memilih dia

Dan ku tersandar begini
Meratapi hati, yang t'lah dilukai
Aku sedar betapa hinanya
Ku dimatamu

Namun jika kudiperlukan
Dan diterima
Izinkanku menagih kasihmu
Namun jikaku ditolak
Tak diperlukan
Buang segala tentangku

(Chorus)
Dan tak seharusnya aku
Bertemu dirimu, didunia ini
Dan kau membuang diriku
Sesuka hatimu, dan memilih dia

Dan ku tersandar begini
Meratapi hati, yang t'lah dilukai
Aku sedar betapa hinanya
Ku dimatamu



Assalamualaikum
Bismillah

Pernah tak korang tertanya-tanya kenapa ada orang yang secara fizikalnya nampak tua berbanding umurnya? ataupun orang tu walaupun fizikalnya muda tetapi umurnya agak tua?

Paling simple lah kan, cuba korang tengok antara Lee Kwang Soo dan Song Joong Ki. Walaupun mereka berdua mempunyai umur yang sama tetapi secara fizikalnya Kwang Soo nampak agak tua sedikit berbanding Joong Ki. Hehe~



Umur Kronologi vs Umur Biologi

Secara umumnya, manusia mempunyai 2 perbezaan umur, iaitu Umur Kronologi dan Umur Biologi. Umur kronologi adalah usia yang diukur dalam tahun sejak seseorang itu lahir. Umur kronologi yang mana kita tahu ialah tahun sekarang ditolak dengan tahun kelahiran kita. So, di sini kita dapat melihat bahawa umur kronologi aku adalah 23 tahun.

Sebagai contoh: Tahun sekarang (2018) - Tahun kelahiran (1995) = 23 tahun.


Manakala, umur biologi pula adalah usia yang diukur berdasarkan penampilan dan kemampuan fizikal seseorang. 


Adakah umur kronologi aku sesuai dengan umur biologi?


Cara mahu mengira umur biologi 

Biological-age adalah laman web dimana mengira umur biologi kita berdasarkan gaya hidup serta pemakanan yang diamalkan. Hanya perlu menjawab 25 soalan yang berbentuk kuiz pilihan dan korang akan dapat keputusan bagi umur biologi korang.

Semasa menjawab kuiz tersebut, part "Where do you live", korang just pilih China sahaja, kerana Malaysia tidak disenaraikan dalam pilihan jawapan. 

Keputusan akan jadi seperti gambar dibawah:


Tadaa~ secara biologinya, aku berumur 11 Tahun hahaha xD


My point is..“Age is just a number.”

Walaupun umur 23 Tahun (kronologi) tetapi kalau muda macam nie dah berpenyakit, sakit pinggang, cepat penat, asyik pergi klinik ja, menunjukkan kemampuan fizikal kita seperti orang yang berumur 70 tahun.

Nenek yang tua di kampung pun masih bertenaga nak bekerja. Malu lah kita~ Kita nie jalan 1km saja pun dah mengeluh penat. Oleh itu, pentingnya untuk menjaga pemakanan yang seimbang dan sihat, sentiasa bersenam dan amalkan gaya hidup yang sihat.


Assalamualaikum
Bismillah

Tahniah kepada Farhana Jafri kerana telah mencapai target PV yang diinginkan~ Dah lama tak mengaktifkan diri untuk join mana-mana giveaway. So, hari ini aku ingin join giveaway yang dianjurkan oleh blogger comel ini.

klik banner to join

Syarat-syarat untuk join GA :
1) Follow blog ni
2) Buat entri bertajuk 'Cash Giveaway by FarhanaJafri' dan backlink kembali ke entri ni.
3) Letak link di bahagian komen dan share juga di semua social media you guys

Selain itu, hadiah istimewa juga turut disediakan kepada Top Commentors! Huhu~ Jom join guys! All the best~
Assalamualaikum
Bismillah

Children, quite naturally,come in all different shapes and sizes. But if your child is classed as clinically overweight, it puts her at increased risk of becoming obese in the future and makes it much more likely she may develop a host of serious diseases such as arthritis, stroke and several other serious diseases are linked to obesity.




How Can I Stop My Child Becoming Overweight?
If you are concerned about your child's weight there are two issues that need to be highlight. The first is exercise. According to research, today's children eat fewer calories than their predecessors, but they are heavier because they're much more sedentary.

Computer games, too much TV, driving your child everywhere and a lack of organised sport at school all needed to be highlighted if you want your child to be a healthy weight.

The second way to prevent your child piling on excess pound is to make sure her calories intake matches her calorie expenditure. The healthy eating suggestions must be appropriate to your child's age.
Tips :"Keep an eye on portion sizes. The easy way to do this is to buy slightly smaller dinner plates"
In addition:
  • Encourage your child to recognize when she is full. Which mean that you have to stop encouraging her to finish up everything on her plate.
  • Look at the eating habit of the whole family. Perhaps there are broader changes you need to make.
  • Remember that what you don't buy, your child can't eat. Healthy eating begins with the way you fill your shopping trolley.

Assalamualaikum
Bismillah

As I mention before in my entry HERE I was so busy manage my internship placement. Calling sana sini, tanya itu ini. Hantar surat by email. Ada tempat yang nak kita hantar surat by manual. Lain lagi nak cari tempat yang sesuai dengan assignment for internship. Nak cari tempat yang dekat dengan rumah lagi memang sangatlah mencabar.


Hospital Queen Elizabeth II

Bagi pelajar yang mengambil Kursus Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga di UMS, you must choose the place for internship wisely because it will effect your grade for LP (Latihan Praktikum).

Selepas taklimat praktikal dijalankan bulan lepas, pelajar berebut mencari tempat praktikal kerana satu tempat hanya memuatkan 1 orang pelajar internship (Hanya pelajar psikologi kanak-kanak & keluarga sahaja). Seriously sangatlah susah nak cari tempat praktikal di bandar Kota Kinabalu ini. Tempat praktikal itu sangatlah banyak TETAPI mahu cari tempat yang menepati syarat itu sangatlah payah.

I'm writing this entry untuk panduan khusus kepada junior yang mengambil Kursus Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga di Universiti Malaysia Sabah. Hopefully dengan panduan ini sedikit sebanyak membantu korang untuk mencari tempat praktikal yang sesuai. Mungkin pada masa akan datang akan berlaku perubahan tetapi at least korang ada bayangan lah macam mana nak mengurus praktikal nanti.

Syarat Latihan Praktikum:
1. Bekerja minimum 5 jam sehari atau lebih.
2. Bekerja sekurang-kurangnya 5 hari dalam seminggu.
3. Tempat praktikal mempunyai 20 orang kanak-kanak atau lebih
4. Pemilihan tempat berdasarkan pilihan (Mini kajian, Kajian Kes, Menjalankan Program)



Pemilihan tempat berdasarkan pilihan (Mini kajian, Kajian Kes, Menjalankan Program) maksudnya, semasa menjalankan internship, korang bukan hanya bekerja gitu-gitu sahaja tau. Ada tugasan (task) yang perlu dibuat semasa praktikal. Tugasan korang berdasarkan 3 pilihan tersebut. 

Sekiranya korang pilih Mini Kajian, so pemilihan tempat praktikal itu mestilah sesuai dengan tugasan yang korang pilih di mana pelajar memerlukan ramai responden untuk menjalankan mini kajian (mengedarkan soal selidik) Sebagai contoh, sekiranya pelajar ingin membuat tugasan program, semasa menjalankan internship itu, pelajar dikehendaki untuk melaksanakan 3 program sebagai tugasan semasa praktikum. 

Dalam erti kata lain, korang bekerja seperti biasa tetapi dalam masa yang sama ada tugasan yang perlu diselesaikan. Thats why lah aku rasa sangat susah untuk mencari tempat yang sesuai untuk praktikal.

I'm not sure about others course, ada kursus yang tidak memerlukan syarat seperti di atas. Senior aku yang mengambil Kursus Perhutanan hanya perlu cari tempat yang sesuai dan kerja seperti biasa sahaja. Buat report thats all. Walaupun kursus yang aku ambil ini agak mencabar, tetapi aku anggap sahaja ini merupakan satu cabaran sebelum betul-betul berada di alam pekerjaan pada masa akan datang. 

Masa internship inilah kita kena betul-betul praktikkan apa yang dipelajari dan tunjukkan kemahiran yang kita ada. Bukan setakat praktikal then tunggu masa untuk graduate sahaja. Sekarang ini masih dalam pencarian mencari tempat praktikal yang sesuai. InsyaAllah semoga dipermudahkan. Doakan aku ya. 

Assalamualikum
Bismillah

Hi, today I just make a simple entry. Macam biasa setiap bulan aku akan buat entry wajib which is Top 5 Entry Pada Bulan Februari 2018 beserta top commentors.

So this is a Top 5 Entry Pada Bulan Februari 2018~ Dari segi views ada sedikit penurunan bagi setiap entry. Last month I was so busy mengurus tempat praktikal, ditambah dengan laptop yang rosak beberapa minggu lalu. Honestly I really miss my blog.

1. 5 Cara Kawal Anak Daripada Ketagihan Gadget (432 views)

2. Penderaan Fizikal Terhadap Kanak-Kanak (513 views)

3. Kes Dera Kanak-Kanak Berumur 9 Tahun, Nur Aina Nabihah Muhammad Abdullah (712 views)

4. Tips Cinta: Jatuh Cinta Dengan Kawan Sendiri (627 views)

5. Lirik Lagu Kata Akhirmu - Ariff Bahran [OST Drama Cinta Hati Batu] (268 views)

Pada Bulan Februari 2018, aku telah menulis sebanyak 15 entry. Bulan ini nampaknya aku agak kurang up entry disebabkan aku sangat sibuk mengurus tempat praktikal. Sibuknya tu sampaikan aku tak dapat buka blog pun dalam sehari. Balik rumah ja terus tidur. Huhu ~

Jumlah pageviews pun menurun berbanding bulan lepas, iaitu 1 623 visitors sahaja pada Bulan Februari. Begitu juga dengan User Visitors sebanyak 750 sahaja. Namun begitu, dari segi Bounce Rate (BR), Alhamdulillah nampak penurunan di situ iaitu 71.81% satu peningkatan yang baik.



Seperti biasa, terima kasih buat Top Commentors Bulan Februari 2018. Aku hargai sangat dengan bloggers yang sudi singgah dan komen kat blog ini. Senarai di bawah akan dimasukkan ke dalam Bloglist Bulan Mac selama sebulan.

Assalamualaikum
Bismillah


Most of parents have been asking about how to helping children deal with difficult feelings? How to get your kids to do what you tell them to do. Not that we don’t care about how our kids feel. It’s just not generally the first priority for frazzled parent.



We think that, if they did as they were told, things would go so smoothly we’d all feel great! The problem is there’s just no shortcut to getting cooperative kid.

There were times when you were feeling tired, stressed or upset about something else entirely. All human being can’t behave right when they don’t feel right. Same as well as our kids! If we don’t take care of their feeling first, we have little chance of engaging their cooperation.

Most of the parents have difficulty accepting our children express negative feeling. We don’t want to accept negative feeling because they are negative. We don’t want to give them any power. We want to correct them. Our intuition tells us to push those feelings away as fast and hard as possible.

When their feeling acknowledged, they feel relieved: 

She understand me. 
I feel better. 
Maybe it’s not bad. 
Maybe I can handle it.



Do we actually talk to our kids this way? Or we are trying to correct them, scold and lecture them when they express a negative feeling?

“Why did you throw sand when I just told you not to?”

“Why do you always want a toy as soon as your brother starts playing with it?”

“You should be more patient with your little brother”

We can’t treat our children like we treat our adult friends. Good feelings can’t come in until the bad feelings are let out. If you try to stuff those bad feelings back in, they will marinate and become more potent.

When a child says “I hate my friends. I’m never playing with them again!” Instead of denial their feelings, try to say 

“Boy, sounds like you’re really angry with your friends right now” or “Something they did really annoyed you”

You are giving your child a crucial vocabulary of feelings that he can resort to in times of need. All feeling can be accepted. Some action must be limited.

When we were accepting those feelings it doesn’t mean that you stand by and cheer your child slugs his friends in the nose. Just accept the feeling.


Here are quotes for you~

“Prepare your child for the road, not the road for your child.”

'"We parents take great pride in our children. When they succeed, it makes us happier than if we’d done it ourselves."

"Raising the child we want, not the child we have. Forcing our dreams on them won’t work. Only when we see them for who they are can we impact their life powerfully.

"It’s hard to see our children fall, but sometimes we have to."



Assalamualaikum
Bismillah



Lirik Lagu Selamat Tinggal Masa - Syamsul Yusof & Black Hanifah 

Yang putih nampak hitam,
Semua mahu benam,
Tak senang kau dipuncak,
Acah mahu berpencak,
Simpan pedang jangan tayang masa berperang,
Sampai masa dalam tenang baru kau serang.

Dalam hatiku ada sesuatu tapi kau tak perlu tahu,s
edangkan perkara itu cuma aku dia tahu,
pernahkah kau menangis dalam hati tiada yang tahu.
Mata berkaca atas sejadah,
Mereka berkata apa kejadah,
Lagak maharaja,
mahalnya setitis air mata mereka.

Pejamkan mata bisik kejiwa aku harus tabah.
Mereka kaki kutuk kaki kecam mahu kamu makan dalam keyboard warrior 
hati jangan sampai jadi hitam.
Pejamkan mata bisik kejiwa aku ada Dia.
Siapa kamu tanya? Manusia punya asa tapi 
Dia punya kuasa, engkau rasa berkuasa? 
Maruah diperkosa! 
Hinalah apa saja dalam hatiku Dia yang bertakhta.

(Chorus)
Biar datang bertubi-tubi atas bawah kanan dan kiri,
Panah musuh mencari titik dan paksi,
Mahu kamu jatuh sembah ke bumi,
Motivasi..cukup hanya mati.

Masuk perang bukan bawa pedang,
Sorok tempik simpan palu gendang,
Selangkah musuh masuk bertandang,
Lima langkah depan dah dirancang,
Terus tenang,Misi menang,
Jangan banyak sembang.

Lidah bercabang,engkau memang pandai sembang,
Lidah bercabang enkau selalu kaki gebang,
terbang,hey bang lu gebang.
What? Haha pecah tembelang.
Jangan sampai kena lempang aku bimbang pokok tumbang,
orang atau Wang aku tak goyang,
engkau kalah dalam menang woo!

Pejamkan mata bisik kejiwa aku harus tabah.
Mereka kaki kutuk kaki kecam mahu kamu makan dalam keyboard warrior 
hati jangan sampai jadi hitam.
Pejamkan mata bisik kejiwa aku ada Dia.

Engkau cemuh engkau keji,
Tapi aku masih disini,
I'm still the same OG,
Whatever that maybe,
Number 1 making movie making hits,
Making history..In this industry.Come on!

(Chorus)

Dalam hatiku ada sesuatu tapi kau tak perlu tahu,
sedangkan perkara itu cuma aku dia tahu,p
ernahkah kau menangis dalam hati tiada yang tahu.

Tiada yang tahu,
Hanya padaMu..aku merayu!

(Chorus)

Sejauh manapun manusia mengejimu,
Sejauh manapun manusia memujimu,
Tidak bererti jika tiada ikhlas dihatimu,
Tanya saja dirimu,siapakah aku disisi Tuhanku? 
Apakah tujuan hidupku?
Masa berlalu,laju laju laju tinggalkan aku!

Tinggalkan aku,masa berlalu,
Tinggalkan aku jauh,
Masa berlalu tinggalkan aku,
Selamat tinggal masa.




  PENYANYI : Syamsul Yusof & Black Hanifah
KOMPOSER : Syamsul Yusof
LIRIK : Syamsul Yusof / Dr Anwar Fazal
ARRANGER/MIXING : Wan Saleh
TERBITAN : Monkey Bone
MUZIK VIDEO : Zalhilman Ismail (@themalayatv)

Assalamualaikum
Bismillah

Hilang selera makan apabila aku yang baru sahaja siapkan assignment tiba-tiba merasai seperti pintu diketuk yang agak kuat. Tiba-tiba housemate yang baru lepas mandi keluar dan bertanya 

"Tikah.. kenapa aku rasa bergegar nie?" Ocha berkata dengan cemas

"I think it's earthquake!" Queenie berkata.


Tanpa berfikir panjang aku dengan pantas capai beg yang berisi dompet dan laptop bergegas turun daripada bangunan Tingkat 2. Dengan handphone di tangan bateri hanya 9% sahaja terus called family tanya kalau dorang pun rasa gegaran tersebut.
GEMPA bumi berukuran 5.2 skala Richter dengan kedalaman 5 kilometer dilaporkan berlaku di Ranau, 9.06 malam tadi. Jabatan Meteorologi Malaysia menerusi satu kenyataan berkata, gegaran berpusat di lokasi 6.1 Utara 116.6 Timur, kira-kira 16 kilometer Barat Laut Ranau. - Sumber Harian Metro
Selepas pengalaman daripada gempa bumi 3 tahun yang lalu bersamaan 5 Jun 2015, malam Jumaat yang penuh rahmat ini penduduk Sabah merasai lagi gegaran kedua yang terkuat. Trauma gempa bumi kali ke-2 menyebabkan aku tidak dapat tidur lena malam ini. Rasa mahu berjaga sepanjang malam. 


Seriously, aku jenis yang cepat panik. Gempa sebelum ini pun ambil masa 2 bulan untuk aku tidur lena balik. Trauma. Bila tinggal asrama semasa tahun pertama di UMS, aku tidur kat katil double decker dan aku kat atas. Kawan di bawah katil gerak sikit aku terbangun. Huhu~

Hopefully everything is okay. 5.2 is quite strong. 
Stay safe everyone.
Assalamualaikum
Bismillah

Therapists... How do you respond when a parent says... 

"All you do is play. When are you going to teach him to talk?"

photo kredit to https://thechampatree.in 

Here's what I say...

Play is important for language development because play is a terrific way for little kids to learn (most) everything.

Children who don’t play with toys miss vital opportunities to acquire and practice a variety of skills, including language because toddlers can’t always tell us what they know.

Play is our very best way to measure how a child is learning, more commonly referred to as IQ, or “how smart he is.” Professionals refer to this area of development as cognition.

While playing, toddlers develop important cognitive skills like thinking, planning, paying attention, trying new things, and remembering. These cognitive skills form the foundation for understanding what words mean and using words to communicate with others. So, when we teach a child to play, we’re building the foundation for words.

One of my favorite quotes about language development is this:

“We cannot do anything with words until they are built on what was there before words existed.”  (Cantania)