Assalamualaikum
Bismillah

Alhamdulillah, rezeki dapat CPUV Ketiga Daripada Nuffnang. Sebelum ni aku ada kongsi tips bagaimana untuk dapatkan CPUV daripada Nuffnang InsyaAllah semoga bermanfaat.


Thanks Nuffnang. 
Jangan lupa search for Pampers Super Brand Day untuk dapatkan diskaun yang lebih menarik. 
Assalamualaikum
Bismillah

Hai bloggers sekalian, beberapa hari ini aku terpaksa senyap daripada dunia blog. Kalau nampak blog ini aktif pun sebab aku dah auto publish entry awal-awal. So that, my blog will be always updating even though I'm really busy with my practicum.

Recently I feel like lack of motivation on doing my case study. Sedangkan tarikh pembentangan dah nak dekat. Mungkin sebab aku tidak dapat buat benda yang aku suka buat beberapa hari ini. Jadi untuk menghilangkan sedikit stress daripada menghadap final report terus, aku buatlah DIY Notebook Cover (Anime).


Actually doing this help me on concentrate my report. Pelik kan? Haha~ Mungkin dah lepas gian nak buat DIY, barulah rasa segar minda dan boleh fokus. Hahaha. Baiklah, tanpa membuang masa.

Bahan-bahan yang diperlukan:

Gambar yang telah diprint.
Buku nota 
Gam 

 


Cara-cara membuatnya:

1. Gunting gambar yang telah dipilih ikut suka nak bentuk yang macam mana. Segi empat, segi tiga, bulat dll.

2. Susun gambar yang digunting di hadapan cover notebook.

3. Setelah itu, gamkan gambar tersebut setelah berpuas hati dengan susunan gambar yang diingini.

Sudah Bosan Dengan Hiasan Dalaman Rumah Yang Sudah Nampak "LAMA"? Baca DekorasiBajet.com untuk dapatkan lebih banyak teknik menghias rumah idaman. 

Untuk melindungi buku daripada basah, korang boleh balut menggunakan pembalut buku lut sinar. Itu saja tips DIY daripada aku. hehe~ 
Assalamualikum
Bismillah

Apa khabar bloggers sekalian, aku nak kongsi sedikit tentang ranking alexa blog bulan ini. Kepada yang masih tak tahu tentang ranking blog korang, boleh klik https://www.alexa.com/siteinfo untuk semak ranking alexa korang.

Secara global ranking blog ini di tangga yang ke 5, 142, 513 

Ranking di Malaysia pula berada di tangga ke 49, 108

37 Cara Mencari Idea Penulisan! Baca RahsiaPenulis.com untuk dapatkan lebih banyak tips yang menarik.

Assalamualikum
Bismillah

There are tons of things you can write on journal or blog. I just throw a bunch of ideas to you guys and then you can see and choose which one feels right or seem to stick and just run with it. 


A Daily Routine
This is probably the most old school version of journaling but people still do it. Write about what are you doing on that day. Who are you with. How are your feeling. And so for it. This is cool if you want a record of your life back then. Such as what do you do on April 2011? Instantly you will go back at the moment. The next thing you can write down are your....

Frustrations
What is bothering you right now? You wanna take out all of the emotions and feelings and just get them out of your body and write down on piece of paper or blog. A blog or journal actually can act as your personal therapist or life coach. You can do a thought download as well. This is when you set a timer 1 to 2 minutes and you just rapidly write everything that coming to your mind. It's really a great way to calm your mind

Ideas
I really recommend you getting a pocket size notebook and write down your ideas whenever you have it. Sometimes you can't even tell how many times you suddenly got an idea but you tend to say "It's okay, I will write it down later" and then you completely forget it.
“Apakah rahsia mampu menulis begitu banyak bahan dalam jangka waktu yang singkat?” Baca RahsiaPenulis.com untuk dapatkan lebih banyak tips yang menarik. 
Letters
You can write a letter to maybe an ex boyfriend or girlfriend that you feel like didn't have a closure. Or somebody that passed away that you feel like didn't have a chance to say everything that you want to say. A letter is a great opportunity to express what is your thinking and feeling and want to say to a certain somebody. Whether or not you have an intention to send it, but it's a very therapeutic either way. There are some people who write a letter and then burn it out afterward. I guess it's very symbolic for them.

Ideal day
This is when you allow yourself to daydream a little bit. You imagine what you want or real life looks like for 5 to 10 years out. Then you write all about it from the time you wake up until the time you go to the bed a very vivid details and descriptions.

Gratitude
Write down all the things that you grateful for today. It can be a simple bullet point list of things or you can choose three to four things and get a little bit specific with them. 


Check this out 50 IDEAS FOR WRITER'S BLOCK
Assalamualaikum
Bismillah

Apa khabar sahabat bloggers. Hari ini aku nak share tentang ranking alexa blog pada Bulan Ogos punya. Aku nak update blog sebenarnya supaya nampak blog ini aktif biarpun dah jarang dapat luangkan masa dengan blog. haha~

Kepada yang masih tak tahu tentang ranking blog korang, boleh klik https://www.alexa.com/siteinfo untuk semak ranking alexa korang. Baiklah, seperti yang korang lihat, nampaknya blog ini ada sedikit peningkatan daripada bulan lepas. 

Secara global ranking blog ini di tangga yang ke 5, 638, 915 

Ranking di Malaysia pula berada di tangga ke 61, 310


Assalamualaikum
Bismillah

Salam Ogos. Apa khabar sahabat bloggers sekalian? Semoga kalian dalam perlindungan ALLAH SWT. Maafkan aku kerana tidak berkesempatan untuk membalas komen dan blogwalking. Insya'Allah akan dibalas semua kunjungan korang. Cuma buat masa sekarang masa tidak mengizinkan. 

Seperti bulan sebelumnya, mari kita lihat bagaimana prestasi blog ini pada Bulan Julai. Top 5 Entry Pada Bulan Julai 2018 dan Top 10 Commentators yang tersenarai akan dimasukkan dalam bloglists Bulan Ogos. 


1. DIY Gambar Polaroid (704 views)
2. Muat Turun Aplikasi Boost & Dapatkan RM8 Secara Percuma (1112 views)
3. Lirik Lagu Jodohku by Khai Bahar (221 views)
4. Resepi Kek Pisang (645 views)
5. Apa Yang Aku Belajar Dalam Psikologi? (480 views)

Bilangan entry yang ditulis pada Bulan Julai adalah sebanyak 11 entry sahaja. Untuk Bulan lepas nampaknya tidak mencapai target untuk update blog 15 entry per month. Insya'Allah untuk bulan ini aku cuba untuk update lebih banyak lagi.

Manakala untuk pageviews amat mengejutkan kerana mendadak naik adalah sebanyak 3 835 pageviews. Bounce Rate pula adalah 12.00%. I don't know am I supposed to be happy or not. Haha~ Aku cuma risau ianya adalah spam semata-mata dan akan memberi impak buruk kepada blog ini. Harap-harap tidaklah.

Setakat ini apa yang aku perhatikan sejak awal Bulan Januari, blog ini telah mencapai 1k ~ 2k sebulan. Cuma pada Bulan Julai paling tinggi pelawat yang datang sehingga mencecah 3k dalam masa sebulan. Bagi aku suatu peningkatan yang baik. 

A token of appreciations for those who read my blog and blogwalking here. Semoga apa yang ditulis memberi manfaat kepada pembaca. Semoga apa yang dikongsikan menjadi bekalan buat diri sekiranya suatu hari nanti aku telah tiada. 


Terima kasih semua. Kalau ada salah dan silap sepanjang aku mula berblog jangan rasa segan untuk menegur. Insya'Allah aku akan terima dengan berlapang dada segala teguran dan silap. Sesungguhnya, aku hanya insan biasa yang terlalu banyak kelemahan. 

Apa yang dikongsi tidak semestinya betul. Apapun tidak salah juga untuk kita memberi pandangan dan komen yang membina sesama kita. Semoga kita semua menjadi insan dan blogger yang berjaya di dunia dan akhirat.