Belajar Bahasa Jepun

Assalamualaikum
Bismillah

Japanese Script
Terdapat 3 jenis huruf dalam bahasa Jepun iaitu hiragana (ひらがな) , katakana (カタカナ) dan (漢字) kanji  (Chinese characters). 


Hiragana and katakana are phonetic representations of sounds, and each letter basically corresponds to one mora (a unit of sound). Kanji convey meanings as well as sounds. (source : Minna no Nihongo Lesson 1-13).

In Japanese Script, all three types of letters are used together. Katakana are used to write foreign names and loan words. Hiragana are used to write particles, the inflectable parts of words. (source : Minna no Nihongo Lesson 1-13).


Walaupun aku sebelum ini 2 kali mengulang bahasa Jepun tidak salah kan kongsi ilmu yang kita pernah belajar. Jangan risau, aku kongsi perkara asas sahaja. Kalau bab grammar semua tu aku pun tak berani nak ajar. 

Semoga bermanfaat~



7 comments:

  1. Dulu masa rajin layan cerita jepun ada juga belajar sikit2. Belajar sendiri je. Bila dah stop layan cerita jepun lupa terus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha sy pun suka layan drama jepun.. tp lebih cenderung dgn anime

      Delete
  2. Berulangkali gk baca nk phm. Tp xphm2 lg.. adei..cite jepun tgk tp tgk subtitle..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha .. next entri maybe faham dah kot..

      Delete
  3. Hi Nurul salam perkenalan dari Kak Ayu.
    TQ visit dan tinggalkan komen kat blog Kak Ayu :)

    Oh teringat zaman ambik subjek Japanense Languangu untuk subject koko masa kat MMU dulu. sudahhnya kena reset supplementary paper haha. syukur lulus akhirnya kah kah. Orang subjek koko leh dapat A, kak ayu dapat C terus hihi

    ReplyDelete
  4. dulu masa belajar hiragana and katakana rasa susah dah tapi rupanya ada lagi susah lol *nangis*

    ReplyDelete

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.