DIY Gambar Polaroid

Assalamualaikum
Bismillah

Sebenarnya aku tak tahu dari mana datangnya idea nak memandai buat gambar polaroid sendiri ni. Haha~ But, who cares. Sebab lepas ni dah boleh cuci gambar sendiri. hehe


Aku tertanya-tanya juga sebenarnya macam mana nak print atau cuci gambar sendiri. Apa materials yang diperlukan untuk print gambar ini. Selepas minta tunjuk ajar daripada pakcik Google dan Youtube, akhirnya aku berjaya cuci gambar polaroid sendiri. 

Seriously, memang puas hatilah. Sebab kita sendiri yang tetapkan kualiti gambar yang macam mana, kertas photo yang macam mana kita mahu guna. No wonder lah ramai student yang cari pendapatan sampingan dengan ambil order sesiapa yang mau cuci gambar polaroid. 

Hari ini aku just share saja bahan-bahan yang digunakan untuk cuci gambar polaroid ni. Insya'Allah lain hari aku ajar step by step cara nak buat gambar polaroid nie ya. 


Bahan-bahan yang diperlukan adalah :

Komputer
Printer
Glossy paper
Photoshop/Photo editor/Canva (untuk edit gambar)
Gunting

Part yang susah tue bila nak edit gambar. Haha~ Sebab aku tak tahu size polaroid nie yang macam mana. Memang ambil masa beberapa jam jugalah nak siapkan untuk pertama kali. Alhamdulillah, once dah siap tue kan memang puas hatilah. 


Glossy paper yang aku guna adalah 
Kodak (Photo glossy paper for Inkjet Prints). 

Korang boleh juga beli glossy paper jenama lain. Aku suggest beli online sebab lagi murah. Kalau cari kat kedai pula susah sikit. Tapi rasanya kat kedai-kedai komputer glossy paper ini mudah untuk didapati. Aku beli murah saja RM10. Sekeping kertas boleh print gambar 5-6 keping. Tengok size gambar juga. Dari segi editing gambar pula aku guna CANVA. Sangat simple dan cepat. Yang nie kemudian aku share pada entry yang akan datang ya.



19 comments:

  1. Hehehe Mai pun terjebak beli gambar polaroid ni haritu, haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tu lah.. rasa mcm nak bwat kerja part time bwat polaroid

      Delete
  2. Menarik ni nurul.
    Aida memang tgh planning nak print gambar tau.
    Emak abah dah bising, mana gambar cucu-cucu? ha ha ha...
    Nak anjurkan album fizikal in shaa Allah.

    ReplyDelete
  3. kaella pun lama dah fikir nak buat gambar polaroid ni, berguna sangat ciknurul bagi tips. nnt boleh survey glossy paper dekat online

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe thanks you~
      Happy kalau ia bermanfaat kepada semua :)

      Delete
  4. Part nak edit gambar tu yang tak berapa nak rajin.. kikiki

    ReplyDelete
  5. Waahhhh tak payah susah-susah beli polaroid. memang affordable untuk Najihah yang masih student ini huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe yeaa .. lepas nie dah boleh bwat sendiri :)

      Delete
  6. Wahh boleh try lepas ni.. baru ja beli printer sendiri heheh

    ReplyDelete
  7. Rabia tak guna gambar polaroid. biasa cuci gmbr dkt kedai.rabia minta gmbr saiz gmbr tu 4R. Suka letak dalam album.kdg3.letak dlm frame.photobook famous jgk skrg kan.

    ReplyDelete
  8. dah lama rasanya tak cuci gmbr..one day i will..ehehe

    ReplyDelete
  9. Printer tak kisah yg mana kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeaa printer apapun boleh :)

      Delete
    2. Kalau boleh pakai printer yang jenis inkjet sbbnya kualiti gambar lebih baik dari printer laser. . :D

      Delete

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.