Resepi Ringkas Sosej Masak Sos

Assalamualaikum
Bismillah

Resepi Ringkas Sosej Masak Sos ini walaupun aku tahu resepi ini sudah berlambak di google, tetapi pasti ada sedikit perbezaan juga kan? hehe~ Lain orang itu lain selera mereka. 


Bahan-bahan
  • 1 ulas bawang besar (hiris/blend)
  • 2 ulas bawang putih (hiris/blend)
  • 1 bungkus sosej (potong ikut suka)
  • sos tiram
  • sos cili
  • sos tomato
  • kicap manis
  • Gula dan garam secukup rasa
Cara-cara memasak 
  • Panaskan kuali dan letakkan minyak
  • Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dihiris
  • Masukkan sosej ke dalam kuali dan gaul sampai rata
  • Masukkan sos tiram, cili, tomato serta kicap manis. 
  • Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tambah sedikit air. 
  • Gaul hingga sebati.
  • Sedia untuk dihidang.
Simple as that. Ada orang yang suka goreng dulu sosej tu. Ada juga yang campur dengan ikan bilis dan bahan lain. Aku cuma masak dengan bahan yang sedia ada kat rumah saja. 

#ResepiSosejMasakSos
#ResepiRingkas Sosej Masak Sos

14 comments:

  1. resepi sosej masak sos? tak pernah ekin dengar lagi.. tapi boleh try resepi ni.. sosej pun sedap gak nihh, heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah dgar ke? haha.. Nti bole lah cuba.. rasa masam manis pedas gitu haha

      Delete
  2. Selalu sha goreng je sos tu.. tak pernah pula buat masak camnie.. cam sedap je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pun selalu goreng cuma kdg2 budak pandai bosan makan haha

      Delete
  3. Nampak simple tetapi sedap, Terima kasih share resipi

    ReplyDelete
  4. hmmmmm kelainan ni, nurul.
    tak pernah lagi aida masak sosej gini.
    macam masak sweet sour kot ni ekk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha yea ke.. ingatkan masakan nie dah biasa org dgar.. yea.. 3 rasa mcm tu kot.. manis, masam, pedas haha

      Delete
  5. lauk fav ni, time2 malas masak dan bulan tua mmg ini la jd pilihan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha yeaa.. kalau xda lauk, inilah yg selalu jadi lauk di rumah

      Delete
  6. bila tak ada makanann boleh laa masak sosej nii hehe

    http://mylittlestoryi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. salam kunjung balik dari jiran :)
    sosej ni nampak sedap. terima kasih sudah berkongsi resepinye

    ReplyDelete
  8. Bikin lapar juga itu kalau nampak😂😂

    ReplyDelete

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.