Terima Kasih Wayne Harraz, Iklan Adsense Dah Muncul di Blog

Assalamualaikum
Bismillah

Beberapa minggu yang lalu, Iklan Google Adsense Tidak Muncul Di Blog. Aku menulis blog pun jadi macam kurang motivasi sikit huhu. Dah cuba pelbagai tips tetapi tetap tak keluar iklan adsense tu. Aku taklah rasa macam tekanan sebelum ini sebab dulu aku tulis blog tu tak kisah pun iklan ada atau takda, income ada atau takda. 

Tetapi apabila aku dah buat keputusan untuk berblog dengan lebih serius aku rasa terkesan dengan ketidakhadiran iklan kat blog aku tu kerana income mostly datang daripada adsense. Dalam erti kata lain, aku nak jadi blogger sepenuh masa. 


Walaupun iklan takda aku gigihkan diri juga untuk tulis blog sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Mungkin ini ujian aku yang baru nak berjinak-jinak dengan blog. Kalau nak jadi blogger sepenuh masa apapun kemungkinan boleh berlaku termasuklah iklan kat blog hilang tiba-tiba. 

Okay, pendekkan cerita aku pun tanya dan minta bantuan beberapa rakan blogger untuk selesaikan masalah yang aku hadapi. Terima kasih diucapkan kepada sahabat Sabahan Blogger iaitu Mrs Pip yang cadangkan kepada aku untuk bertanya kepada Wayne Harraz, pakar Google Adsense.

Sejujurnya aku malu nak mengaku yang aku tak kenal Wayne Harraz ni pada mulanya. Dah lah tak kenal tiba-tiba ja email minta bantuan pasal adsense. Aduhh~ malu weii... Sabo ja lah. Malu bertanya memang tak selesailah masalah ini. Alhamdulillah, dengan pertolongan Wayne Harraz akhirnya iklan adsense dah kembali muncul kat blog. 

Buat pengetahuan korang yang baru kenal Wayne Hazrraz (macam aku), Abe We ini orangnya sangat peramah dan banyak tahu berkenaan adsense. Boleh dikatakan pakarlah dalam adsense. Kalau nak tahu lebih banyak lagi tentang adsense boleh rujuk kat Tips Google Adsense.

Bagi yang belum follow, boleh follow :

Blog Wayne Harrazhttp://www.wayneharraz.com/
Twitter : https://twitter.com/wayneharraz
Instagram : https://instagram.com/wayne_harraz

Selain bantu untuk selesaikan masalah yang aku hadapi tu, Abe We juga ada bagi tips dan pesanan penting berkenaan blogging. Antaranya ialah kena rajin update blog, tukar domain, dan target cashout adsense setiap 6 bulan. InsyaAllah, semuanya dalam perancangan. 

Terima kasih sekali lagi kepada Wayne Harraz kerana sudi bantu dan luangkan masa dengan aku untuk selesaikan masalah adsense ini walaupun pun ada banyak perkara lagi yang perlu diutamakan. Terima kasih tidak terhingga juga buat sahabat blogger yang lain atas keprihatinan dan cadangan yang diberikan. 

Terasa kerdil sebab rupanya ramai lagi blogger yang aku belum kenal. Boleh letakkan link blog kat bawah untuk aku follow okay. 

Lirik Lagu Suaramu Syairku - Sheryl Shazwanie & Ayie Floor 88

Assalamualaikum
Bismillah


Lirik Lagu Suaramu Syairku - Sheryl Shazwanie & 
Ayie Floor 88

Pandanglah aku
Hembuskan nafasmu
Kerana aku amat rindukanmu
Janganlah jangan
Kau jauh dariku
Tanpa wajahmu kelam duniaku

Bisikan aku
Katakan cintamu
Kerana suaramu
Bersyair laguku
Dendangkan aku
dengarkan padaku
Dakaplah aku wahai kekasihku

Bila bermimpi kamu
Jaga dari tidurku
Aku sebut namamu
Aku seru cintamu
Engkaulah kekasihku
Hanya engkau nyawaku
Akulah perindumu
Akulah pencintamu
Bawaku bersamamu
Agar hilang resahku
Eratkan dakapanmu dekatlah padaku
Cinta berpadu

Bila bermimpi kamu
Jaga dari tidurku
Aku sebut namamu
Aku seru cintamu
Engkaulah kekasihku
Hanya engkau nyawaku
Akulah perindumu
Akulah pencintamu
Bawaku bersamamu
Agar hilang resahku
Eratkan dakapanmu 
Dekatlah padaku

Bisikan aku
Katakan cintamu
Kerana suaramu
Bersyair laguku
Dendangkan aku
dengarkan padaku
Dakaplah aku wahai kekasihku

Puas Hati Beli Barang di MR DIY

Assalamualaikum
Bismillah


Dulu masa zaman study, tempat fav pelajar mahu beli barang-barang murah selalunya memang MR DIY lah menjadi pilihan. Walaupun niat nak masuk kedai untuk cuci mata, nanti keluar pasti ada sahaja yang dibeli haha. Kuat sangat tarikan Mr DIY ni. Beberapa hari lepas aku ajak mumy beli barang kat Mr DIY nie. Jadi ada lah juga barang yang menarik hati aku untuk beli. 

Notebook 

Salah satu habit aku yang susah nak buang ialah suka beli atau kumpul buku nota yang comel belaka. Dah berlambak buku aku di rumah langsung aku tak sentuh hahaha >,< sebab rasa macam sayangnya nak guna. Lepas tu kalau ada kahwin ka, birthday ka memang buku ini jugalah jadi hadiah haha~ Aku beli pun sebab aku suka patern dan warna pastel buku nota ini. 

colour paper

Aku memang suka kumpul kertas warna walaupun jarang pakai. Aku suka kertas warna ini sebab dari packaging dia kita boleh nampak apa jenis warna yang ada dalam kertas tu. So tak payah lagi susah-susah nak buka. 

Colour pencils & Pens

Buat ibu bapa yang ada anak-anak yang suka hilangkan warna tu, aku cadangkan korang beli pensel warna ini sebab murah dan warna pun terang. Pensel warna ini aku belikan untuk Akim sebab warna dia sebelum ini dah hilang oleh kakak dia yang lain. 

Aku juga sangat memilih kalau nak beli pen. Tetapi pen yang aku beli ini memang best sangat. Bloma Gel Ink Pen dengan mata 0.5mm. Apa yang aku suka dengan pen ini ialah ada 3 pen + 3 ink tambahan.  Kalau habis ink boleh tukar sahaja. 

stickers

Kalau dah suka kumpul buku nota tu sudah tentu ada koleksi stickers kan. Aku tak ada jurnal tapi dalam perancangan nak buat jurnal atau buku skrap. Stickers ini murah je dalam harga RM3.00 - RM7.00 ~

washi tape

Dulu memang suka sangat dengan washi tape tapi tak tahu nak cari kat mana. Mujurlah Mr DIY ada jual washi tape. Ada banyak jenis pattern tapi aku beli yang ini sahaja buat masa ini. Mungkin akan datang akan tambah lagi koleksi washi tape.

LED Light USB

Hari tu ada nampak blogger sharing pasal LED Light USB ni. Dah tak ingat siapa yang share. Then aku pun macam nak beli juga sebab aku selalu buka laptop sampai tengah malam. Aku sangat recommend LED light kepada student just in case meja study korang takda lampu kan. Murah je RM9.90 Kalau takda elektrik boleh lah guna ini, just cucuk kat powerbank sahaja. 

Maaflah sebab tak letak harga sebab aku dah buang resit barang tu. 

Kalau korang suka beli apa kat Mr DIY?

Pageviews Blog Bulan Jun 2019 di Google Analytics | Sii Nurul

Assalamualaikum
Bismillah

Bulan Jun ini masih dalam mood beraya gitu. jadi blog pun kejap update kejap menghilang. Aku suka Bulan Jun sebab special birthday for us. My boyfriend & I lahir dalam bulan yang sama. Bulan ini juga aku berpeluang menduduki peperiksaan online untuk Pegawai Psikologi tetapi akhirnya gagal ujian tersebut. Belum rezeki lagi~

Pageviews Blog Bulan Jun 2019 di Google Analytics


Pada Bulan Jun aku banyak tulis tentang tips dan personal life maybe. Salah satunya ialah tips berkenaan Adsense dan tips percintaan. Secara keseluruhan aku telah publish 15 entri pada bulan ini. Akhirnya tercapai juga target nak post sekurang-kurangnya 15 entri. Antara entri yang menunjukkan views tertinggi pada bulan ini ialah Lirik Lagu Bersyukur Seadanya - Hael Husaini dengan views sebanyak 922 sahaja.

Unique Visitors : 13,989
Pageviews (Google Analytics) : 21,803
Bounce Rate : 83.76%


Terima kasih banyak yang masih setia membaca blog ini. Semoga apa yang dikongsi memberi manfaat kepada pembaca. Sebarang pertanyaan boleh email ke nurulatikayunus23@gmail.com

Shuhaidasaad.com 3rd Giveaway

Assalamualaikum
Bismillah

Bismillahirrahmanirrahim... Sempena bulan kelahiran Shu, Shu "mengistiharkan" giveaway ke-tiga bermula pada detik kelahiran Shu iaitu 04/08 6.16 pagi hingga 22/08/2019 6.16 pagi. Pemenang akan diumumkan tiga hari kemudian (25/08).


Terma dan Syarat :
1. Follow blog shuhaidasaad.com
2. Buat satu entri bertajuk Shuhaidasaad.com 3rd Giveaway
3. Letak banner dalam entri, dan link kan ke blog shu.
4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.

Pemilihan Pemenang : Random

Pemenang Pertama
Pemenang Kedua

Pemenang Ketiga & Keempat :
(akan diberitahu kelak)



jom support Shu..

Kod Verifikasi Salah Pendaftaran SPP Tidak Berjaya

Assalamualaikum
Bismillah

Sebelum ini aku pernah post Cara Memohon Jawatan dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) Melalui JobsMalaysia. Tetapi nampaknya ramai yang stuck di langkah dua dimana korang kena si MAKLUMAT DIRI seperti Nombor IC, Nama Penuh, Nombor telefon (terkini), Email, KOD Verifikasi dan klik DAFTAR. 



Pelik juga sebab aku daftarkan untuk cousin dan beberapa orang yang email minta daftarkan SPP okay je takda masalah pula. Jadi entri kali ini aku hanya fokuskan bahagian KOD VERIFIKASI masa daftar tu sahaja memandangkan ramai yang tidak berjaya daftar kat sini. 

Setelah aku buat beberapa pendaftaran untuk orang lain. Aku ada dapat kenal pasti kenapa pendaftaran SPP tersebut menjadi RALAT atau TIDAK BERJAYA, antaranya ialah :

1. Korang digalakkan untuk mendaftar menggunakan PC/Laptop

2. Pastikan korang ISI NAMA PENUH sebiji dengan dalam KAD PENGENALAN. (Misalnya kalau nama korang Aminah Binti Mohamad, tulis AMINAH BINTI MOHAMAD bukan AMINAH BT MOHAMAD)

3. Korang sudah pernah mendaftar sebelum ini (jadi just masukkan NO IC dan klik FORGOT PASSWORD)

4. Jangan gunakan EMAIL YANG SAMA

Setakat ini itu sahaja yang aku tahu. Baiklah, kita teruskan pula dengan tutorial. Baca betul-betul tutorial ini tau. Jangan tengok gambar sahaja. Kalau tak faham boleh komen kat ruangan di bawah, InsyaAllah sama-sama kita selesaikan. 

Langkah 1 : Pegi ke laman JOBSMALAYSIA Isikan MAKLUMAT DIRI seperti Nombor IC, Nama Penuh, Nombor telefon (terkini), Email, KOD Verifikasi dan klik DAFTAR (seperti gambar di bawah)

Pastikan email dan nombor telefon korang aktif. 


 Langkah 2 : Semak email setelah pendaftaran berjaya didaftarkan untuk mengaktifkan akaun. 


Langkah 3 : Sila klik pada "pautan pengaktifan"


Langkah 4 : Korang akan dibawa terus ke laman ini. Taip ID anda (NO IC korang). Buat password baru dan masukkan KOD VERIFIKASI tersebut. Klik submit. 


Itu sahaja. Lepas tu korang dah boleh isi maklumat lain seperti yang aku dah nyatakan di entri sebelum ini. Baca kat sini → Cara Memohon Jawatan SPP

Lagi satu, Jobsmalaysia ini hanyalah cara kita untuk memohon jawatan di SPP sahaja. Kalau nak semak permohonan korang, boleh semak di Portal Rasmi SPP.




Iklan Google Adsense Tidak Muncul Di Blog

Assalamualaikum
Bismillah

Akhirnya aku post juga pasal benda ini. Penat nak selesaikan sendiri, jadi lebih baik tanya kepada yang lebih berpengalaman. Iklan kat blog ini dah lebih seminggu tak muncul. Sedih tiba-tiba saja hilang. 


Aku ada cuba cara daripada Tuan Hasrul Hassan tentang Cara Atasi Iklan Google Adsense Tidak Keluar tetapi tidak berjaya. Then aku cari info daripada blogger yang lain tetapi masalah ini belum dapat diselesaikan lagi. 

Cara yang aku cuba supaya iklan adsense ini muncul :

1.  Mengaktifkan ads.txt di Blog. Cara ini aku dah buat sebelum ini apabila aku dapat notifikasi berkenaan  "Earnings at risk". Alhamdulillah dah settle. Kalau korang ada masalah yang sama boleh cuba Cara Atasi Masalah "Earnings at risk" Google Adsense

2. Ada kesalahan CRAWLER. Kalau nak tahu samada blog kita mempunyai kesalahan crawler google akan maklumkan kat Google Adsense kita. Cara nak lihat adalah seperti berikut :

Login Google Adsense Pilih Account Status Crawler Error 


So di sini kita dapat lihat tiada kesalahan crawler. Kalau korang ada mempunyai crawler error boleh padam URL tersebut melalui webmaster. Nanti setelah url dipadam iklan akan muncul seperti biasa Biasanya memakan masa antara 12-24 jam.

3. Melanggar Peraturan yang ditetapkan oleh Adsense. Yang ini pun kita semua sedia maklum, tidak boleh klik iklan sendiri dengan sengaja, trafik yang kurang jelas dan sebab yang lain google dah tetapkan. 

Login Google Adsense Pilih Account Policy center 

Kalau ada sebarang pelanggaran berlaku, maka boleh tengok kat Policy center. Memandangkan tiada berlaku pelanggaran, so akaun aku takda masalah. 

4. Memasang kod adsense yang sama lebih dari tiga. Yang ini aku baru tahu. Jadi aku semak balik mungkin ada iklan yang sama aku pasang. Sejak iklan tak muncul aku hanya pasang 1 unit iklan sahaja. 

5. Belum Verifikasi PIN. Permohonan adsense aku diluluskan pada tahun 2017. Aku terima verifikasi pin pada tahun 2018. Surat Verifikasi Alamat Google Adsense Dah Sampai setahun yang lalu jadi dah vefiry lama dah. 


6. Belum Memasang ROBOTS.TXT. Korang boleh baca setting custom Robot.Txt dalam blog di blog Tuan Hasrul Hassan memang sangat membantu. 

Setakat ini aku dah cuba kesemua cara-cara di atas tetapi iklan dalam blog masih belum muncul. Hilang sikit motivasi nak menulis apatah lagi apabila income mostly datang daripada adsense. Kalau nak tolong terus tengok akaun adsense boleh juga hehe. Email saja nurulatikayunus23@gmail.com

Mungkin ada para blogger yang lain pernah menghadapi masalah seperti ini bolehlah beri cadangan. 

Resepi Sandwich Telur Paling Simple [VIDEO]

Assalamualaikum
Bismillah


Dah lama sebenarnya mahu buat ni sandwich telur. Pertama kali buat masa Kem Kepimpinan di Universiti dulu, aku jadi AJK untuk Makanan dan Minuman. Memang penat dah, nak beli barang lagi, kena berjaga dan bangun awal. Lepas tu yang masak 2-3 orang sahaja. 

Tak nak cakap banyak, ini Resepi Sandwich Telur Paling Simple aku buat. 

Bahan-bahan 
Telur yang dah direbus
Mayonis
 Serbuk lada hitam
 Roti
Garam (cukup rasa)

Tambahan : Boleh letak sayur kobis, tomato dan bahan lain. 
Tetapi untuk resepi ini, aku hanya gunakan bahan-bahan di atas sahaja. 

Cara Membuatnya 

1. Hacurkan telur rebus menggunakan garfu.



2. Letakkan mayonis, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa. Gaul sehingga sebati.



3. Potongkan bahagian tepi roti. Tak bak buang tepi pun boleh lagi jimat.

4. Sapukan inti pada roti. 



5. Potong segi tiga. 


Siap! Sedia untuk dihidang. Kalau nak lagi jelas boleh tengok video youtube tersebut. 

Giveaway-01 by Ematunz

Assalamualaikum
Bimillah

Jom korangss join Giveaway by ematunz.blogspot.com . Serius senang sangat syarat dia (follow dan copy paste tak sampai 5 minit). Tarikh tamat 25.08.2019 11.59 malam.

Klik gambar dibawah untuk join:

Hadiah? Nama pun giveaway, mesti lahh ada. Hadiahnya, Bawal Kaca bernilai RM25 untuk seorang pemenang yang akan dipilih melalui Cabutan Bertuah. Pemenang boleh pilih nak corak apa, kaler apa. Mix and match gittuw

Info hadiah: Bawal kaca ini dipenuhi manik kaca ori gred AAAA, ala-ala batu Kristal Swarovski. Kualiti kain jenis Airis Premium rank no.2 selepas Bawal Original, ofkos laa senang bentuk. Setiap butir kaca sangat merelipp, paling penting melekat kuat. 

Ada 60 pilihan warna, dan berpuluh puluh design menarik. Berpinar mata tengok tau. Nak tengok lagi banyak, gambar ada di Bawal Kaca.





150+ Blog Post Ideas For Future Blog Updates | Part 2

Assalamualaikum
Bismillah

There is a time when we were stuck on writing because of writer's block. Here are 150+ ideas for blog post in case you need to update but don't have any idea what to write. 


1. Activities
  • Free coloring pages
  • Printable coloring pages
  • Good books
  • Paper flowers
  • Must read books
  • Fine motor skills
  • Gross motor skills
  • Valentine gift for him
  • Birthday gift for her
  • Cool science experiments
2. Art
  • Art for kids
  • Boys growth chart
  • Wall art ideas
  • Arts and crafts ideas
  • Baby development chart
  • Baby milestones chart
  • Art projects for teens
  • Melted crayon art ideas
  • Alphabet games for kindergarten
  • Balloons darts game

3. Baby
  • Baby names
  • Baby shower ideas
  • Baby food maker
  • Best baby gifts
  • Baby sunscreen
  • Best baby car seat
  • Flying with a baby
  • Baby developmental milestones
  • Introducing solids
  • How to get baby to sleep

4. Beauty
  • Eyelash extensions
  • How to clean makeup brushes
  • Quotes about beauty
  • How often should you wash your hair
  • How to get rid of dark circles under eyes
  • Natural makeup look
  • How to clean a hairbrush
  • Homemade lip balm
  • How to put on eyeshadow
  • Headbands for girls

5. Breastfeeding
  • Best breast pump
  • Breastfeeding in public
  • Benefits of breastfeeding
  • Breastfeeding pain
  • Breastfeeding problems
  • Breastfeeding myths
  • Breastfeeding pain relief
  • Breast milk facial
  • Breastfeeding superfoods
  • Breastfeeding exhaustion

6. Crafts
  • Paper crafts
  • Popsicle stick crafts
  • Pumpkin painting ideas
  • Valentine crafts
  • Easy crafts for kids
  • Christmas craft ideas
  • Thanksgiving crafts for kids
  • Easy crafts
  • Fall crafts for kids
  • Mothers day crafts for kids

7. DIY
  • How to sew
  • Super Popular
  • Diy room decor
  • Garage organization
  • Homemade carpet cleaner
  • How to tie dye
  • How to carve a pumpkin
  • How to make a snowflake
  • Diy shelves
  • How to press flowers
  • How to make a paracord bracelet

8. Education
  • Kindergarten reading worksheets
  • Name writing practice
  • Kindergarten art projects
  • Lesson plans for toddlers
  • Kindergarten readiness assessment
  • Kindergarten round up
  • Lesson plan for toddlers
  • Homeschool websites
  • Learn letter sound
  • Learn letter sounds

9. Fashion
  • Minimalist wardrobe
  • Inexpensive wedding dresses
  • Family clothesline
  • Toddler snow boots
  • Most comfortable flats
  • How to tie a tie video
  • How to pack dress shirts
  • Maxi skirt pattern
  • How to calculate bra size
  • Girls dress patterns

10. Fitness
  • Walking
  • Lower back stretches
  • Tricep workouts
  • Stretching
  • Tricep exercises
  • Kettlebell workouts
  • Stretches
  • Stretching exercises
  • Types of yoga
  • Proper squat form

11. Food
  • Pancake recipe
  • Banana bread recipe
  • Kimchi
  • Tiramisu
  • Peanut butter cookies
  • Ground beef recipes
  • Shrimp scampi
  • Stuffed peppers
  • Cheesecake recipe
  • Chocolate chip cookie recipe

12. Gardening
  • Pretty flowers
  • Hydrangea care
  • Gardening tools
  • How to compost
  • Indoor garden
  • Garden party
  • Shade plants
  • Shadow boxes
  • Indoor plants low light
  • Outdoor plants

13. General
  • Patience
  • Motivation
  • Mini fridge
  • Real
  • Free samples
  • Gratitude
  • Gifts for mom
  • Palm reading
  • Free printable calendars
  • How to measure ring size

14. Gifts
  • Gifts for boyfriend
  • Valentine gifts for him
  • Cool gifts
  • Homemade christmas gifts
  • Gifts for girlfriend
  • Valentines day gifts for him
  • Teacher appreciation gifts
  • Teacher gifts
  • Traditional anniversary gifts
  • College graduation gifts

15. Health
  • Whole 30 diet
  • What causes hiccups
  • Exercise ball
  • Fitness motivation
  • How to deal with anxiety
  • Neck stretches
  • Double jointed
  • Early signs of dementia
  • How to stretch lower back
  • Symptoms of gestational diabetes

I hope this will help you. 

Cara Daftar Bank Islam Secara Online | Sii Nurul

Assalamualaikum
Bismillah

Dulu aku ada akaun Bank Simpanan Nasional saja. Apabila dah masuk universiti kena buka CIMB pula. Lebih kurang setahun aku guna CIMB Bank, then pihak universiti suruh tukar lagi ke Bank Islam. Kalau tak tukar tak masuk lah PTPTN. Aku ingat bila dah tukar Bank Islam ni macam kecewa juga lah sebab aku ingat Bank Islam ni tak ada perbankan internet macam Cimb Clicks atau Maybank2U. Rupanya ada juga.


Cara Daftar Bank Islam Secara Online 

Langkah 1 
Pergi ke laman web BANK ISLAM → https://www.bankislam.biz/ Klik "First Time User" untuk pengguna yang pertama kali mendaftar. (Rujuk gambar di bawah)


Langkah 2
Baca terma dan syarat seperti yang dinyatakan di bawah. Kemudian, tandakan ( / ) pada petak yang disediakan memandakan anda bersetuju dengan terma & syarat tersebut. Setelah itu, klik "continue".


Langkah 3
Pastikan anda telah membuka akaun Bank Islam di cawangan Bank Islam yang terdekat. Ini kerana pendaftaran secara online memerlukan Kad ATM/Debit Kad Bank Islam. Klik "continue" untuk langkah seterusnya. 


Langkah 4
Masukkan 16 Digit nombor kad ATM atau Kad Debit dan No PIN KAD ATM/DEBIT anda. 
  • ATM Card/ Debit Card No: Masukkan Nombor 16 Digit Kad ATM/Debit anda
    (Contoh: 4799689000008888)
  • ATM PIN: Masukkan PIN Nombor anda
    (Biasanya Nombor 6 Digit untuk keluarkan duit di ATM)

Kemudian klik "Continue".


Langkah 5
Isi maklumat yang diminta seperti :
  • Customer Name : Contoh (Ali bin Abu)
  • IC/ID : Masukkan No kad pengenalan 
  • User ID : ID untuk anda guna semasa login bank islam
  • Password : kata laluan anda
  • Email : email yang selalu digunakan atau aktif
  • Nombor telefon :  Masukkan no. telefon anda pada petak pertama dan nombor seterusnya pada petak berikutnya.
  • Private Word: Masukkan kata rahsia anda, apa sahaja perkataan. Apabila anda login, anda akan nampak private word ini untuk mengesahkan akaun tersebut milik anda.
  • Select One Private Image: Pilih Gambar untuk private image akaun bank islam anda.
  • Secret Question & Secret Answer : Anda perlu memilih 3 soalan serta menjawabnya dengan betul dan jujur. Bahagian ini sangat penting bagi anda untuk proses verifikasi sekiranya akaun bank online anda dicerobohi oleh orang lain. Dengan erti kata lain, akaun anda akan selamat. 
Selesai sahaja mengisi semua maklumat, sila klik butang “Submit”.


Langkah 6
Kemudian maklumat yang anda masukkan dalam langkah 6 akan dipaparkan. Sahkan maklumat yang diterima ini dengan klik butang “Confirm”.


Langkah 7
Kini anda sudah berjaya mendaftar akaun Bank Islam Online. Anda bolehlah terus cuba login dan memeriksa baki akaun anda dan sebagainya.


Bagi yang mendaftar PTPTN dengan menggunakan Bank Islam, anda kena tunggu selama dua hari setelah buka akaun Bank Islam baru boleh buat pengeluaran. Sekarang SSPN dah boleh daftar secara online (deposit minimum RM20) yang penting ada akaun Bank Islam.

Semoga bermanfaat. 

Cara Dapatkan Kod Bar Bil ASTRO dan Bayar di 7Eleven

Assalamualaikum
Bismillah

Sekarang ni kalau nak bayar bil astro di 7Eleven perlu barcode sebelum membuat bayaran kerana tak boleh taip dah nombor melalui manual. Berikut merupakan langkah mendapatkan kod bar untuk diimbas (scan) semasa membuat pembayaran bil ASTRO di 7Eleven. Terdapat dua cara untuk dapatkan kod bar bil astro. 


CARA PERTAMA (Bil ASTRO diterima melalui SMS)

1. Rujuk pada mesej bil SMS yang dihantar ASTRO.

2. Klik pada hyperlink yang disertakan dalam SMS → contoh https://pay.astro.com.my/


3. Anda akan terus ke laman pay bills seperti di atas. Masukkan Nombor Akaun Astro dan 4 Angka Terakhir IC anda.


Sekiranya barcode tidak terpapar apabila menggunakan cara pertama, boleh gunakan cara kedua di bawah. 

CARA KEDUA (Hantar SMS untuk dapatkan kod bar bil astro)

1. SMS ASTRO <jarak> BARCODE <jarak> 10 digit no akaun astro dan hantar ke 66688
  • Contoh : ASTRO BARCODE 1234567890 hantar ke 66688



2. Klik pada hyperlink yang disertakan di SMS. Contoh http://astro.as/efd049c Cara ini tidak dikenakan caj untuk dapatkan barcode. 


3. Kod bar akan dipaparkan seperti di atas. Lepas dapat kod bar ini boleh terus screenshot. Juruwang akan imbas kod tersebut untuk membuat pembayaran. 

Semoga bermanfaat.