Tempoh Tapisan Sebelum Temuduga Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) M41

Assalamualaikum
Bismillah

Baru-baru ini aku ada terbaca perkongsian daripada Ahmad Tirmizi berkenaan Temuduga Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) M41. Memandangkan aku banyak berkongsi tentang SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM [SPA] di blog ini, mari kita baca bersama-sama apakah tahap tapisan tersebut.

PENGALAMAN MENJALANI TEMPOH TAPISAN DAN TEMUDUGA SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM [SPA] - JAWATAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK [PTD] M41

Sekadar perkongsian untuk sesiapa yang bercita-cita nak jadi PTD, anda dialu-alukan untuk baca. 

Dulu tak pernah tahu pun PTD tu apa. Tapi ramai orang bercakap pasal jawatan ini. Jawatan yang agak tinggi dalam kerajaan. Apa itu PTD? Sila google~ No spoon feeding bak kata Dr Amalina. 

Sejujurnya proses nak dapat jawatan PTD ini tak sama macam dulu sebab sekarang ramai dah yang berkaliber dan berpotensi. Jadi persaingan semakin sengit. Jadi pihak SPA dah buat sistem 4 peringkat untuk betul-betul dapat title PTD ini. 

Proses pemilihan PTD ini ambil masa yang agak lama. Perlukan kesabaran dan kecekalan yang sangat tinggi. Aku merupakan antara muka-muka yang berjaya hingga peringkat akhir, tetapi terkandas akhirnya. But that's okay,  I am indeed grateful with what I have for now. So, I just want to share my so little experiences regarding this position.


As this is my first time dapat interview dengan pihak SPA,  so mungkin terdapat banyak kekurangan. But just to share. Mana tahu nanti you guys pula yang dapat interview. 

First of all, yes kita kena memohon jawatan tersebut melalui sistem SPA8i. Tak silap aku mohon masa bulan Februari 2019. Then berdoa saja lah kalau ada rezeki dapat stage yang pertama. 


Secondly, Alhamdulillah dapat email untuk jawab peperiksaan online. Peperiksaan ni mempunyai 3 bahagian. 

A)  Pengetahuan Am

Seriously,  memang dia uji general knowledge.  Satu-satu nak google. Time was our main constraint. Memang tak sempat nak google satu-satu. Tanya pasal fungsi kementerian,  mammogram,  jabatan-jabatan kerajaan dan lain-lain.  So,  kena cari geng untuk sama-sama tolong okay. I buat sorang-sorang je dulu. Nampak masa dah suntuk,  jawab ikut logik je!  Pengajarannya,  kena banyak membaca okay! 

B)  Ujian Matematik

Soalan dia macam soalan PMR dan SPM.  Ada bearing,  probability, integers and so on.  If you are good in maths,  there you go.  Tapias I mentioned  above, masa memang tidak mencukupi, tak sempat nak buat. Aku buat sorang-sorang je sebab kawan-kawan sibuk buat ulangkaji masa tu. What I did was soalan yang nak sempat jawab SEMUA TEMBAK jawapan A😂. Nasihat cikgu-cikgu dulu tembak huruf yang sama. 

C] English test

Hahah.  Kalau rasa English tak bagus cuba tanya kawan-kawan yang pandai. Yang ni siap boleh semak lagi ada masa lebih. (Ada kawan juga yang tolong)

Then alhamdulillah dapat emaill untuk ke tahap kedua. [UJIAN KECERGASAN FIZIKAL]😪

Since I am not a 'sport' person, aku turunlah pergi berlatih petang-petang kat padang selama seminggu. Yelah, kenalah berlatih supaya tak kejang-kejang or collapse nanti. Practice makes perfect! Berjogging, skipping, lari ulang-alik, tekan tubi dan lain-lain dengan bantuan 2 orang kawan.
[Syazwan dan Zikri].

Hari kejadian sebenar, ada 5 ujian kecergasan fizikal.
  • ujian tekanan darah
  • ujian jangkau
  • ujian genggaman tangan
  • ujian lompat jauh
  • ujian tekan tubi
  • Beep test - short run test [lari ulang alik dalam tempoh masa ditetapkan]

Ramai yang kecundang dekat beep test sebab takda stamina yang kuat. Thats why u need to practice. Pastikan tidur cukup,  makan dulu sebelum ujian biar ada tenaga.  Jangan paksa diri. Buat setakat mana yang mampu saja. Aku pun bukan bagus sangat ujian fizikal since I really don't like bersenam tapi takda lah teruk sangat. It was a tired day after all.

Seterusnya aku dipanggil untuk ke peringkat seterusnya yang dikenali sebagai PAC (Program Assessment Centre). This stage was very challenging. Di sinilah kemampuan kita menulis dan soft skills kita dapat dilihat.

Dalam peringkat PAC ini ada 7 Ujian yang dijalankan. Sangat memenatkan mental kerana kebanyakkan ujian memerlukan otak kita untuk bekerja dengan pantas.

Ujian 1 - Esei Bahasa Melayu 

Cara-cara meningkatkan pendapatan per kapita negara.

Ujian 2 - Esei English

How to avoid child abuse

Kalau korang banyak membaca, ujian 1 dan 2 gonna be easy. If you are not, greng-goreng lah jawabnya. So kena banyakkan membaca isu-isu semasa okay. Dr Mahathir pun dah berusi masih kuat membaca. Kita?

Ujian 3 - Pengucapan Awam Bahasa Melayu

Ciri-ciri pekerja yang AMANAH. 

Since aku seorang pemidato waktu sekolah dulu bolehlah nak bercakap. Kena ada isi, huraian yang teratur dan contoh. Jangan main cakap je okay. Memang tak sempat sangat nak google sebab masa sangat singkat.

Ujian 4 - Pengucapan Awam English

Tell me about the last book that you read.

I am not really good in English, tetapi rezeki dapat tajuk tu. Kalau nak selamat, hafal mana-mana tajuk dan ubahsuai ikut kesesuaian. That is why we need to practice to speak in English, even in our daily life!

Ujian 5 - Perbincangan Berkumpulan BM

Pasal perbandaran alam sekitar. Tak ingat tajuk penuh.

Ujian 6 - Perbincangan Berkumpulan BI

Is online video games will lead to violence behaviour among the games?

Dalam perbincangan kumpulan ini, aku jadi moderator sebab group aku macam semuanya diam-diam saja pada mulanya. So, aku ambil peranan untuk start the conversation. Dalam perbincangan itu tidak boleh juga jadi terlalu dominant. Kalau asyik kau saja yang bercakap bila nak dengar pendapat orang lain pula kan?

Tetapi tidak boleh jadi pasif sangat. Nanti macam mana nak bergaul dengan orang luar dan lontarkan pendapat waktu bekerja kalau takut-takut dan pendiam. That's how they will intrepret your behavior in group discussion. Be moderate, simple yet full of contents. Semua orang kebanyakkan boleh bercakap tetapi ada juga yang out of topic. Keep your discussion in the circle. Don't go too far from the topic given. 

Ujian 7 - Aktiviti Berkumpulan

Buat menara pakai straw dan surat khabar.

Ujian ini sebenarnya nak tengok kemampuan kita bekerja berkumpulan. Bukan nak tengok menara tu menjadi ke tidak. Nak tengok pengurusan emosi dan macam mana kita cooperate dengan ahli kumpulan. Adakah anda seorag yang bossy? atau tak ambil part langsung? atau seorang pengikut saja?

It will revealed though this test. Jadi mesti bekerjasama dengan ahli kumpulan yang bagus. Ada seorang ketua yang jelas dalam memberi arahan. Dan just enjoy the activites, don't be too serious.
Last but not least, peringkat 4 adalah sesi inteview dengan pihak SPA. Masa ini aku tak tahu nak prepare apa. I was really busy working. So, aku cuma baca skop kerja PTD, isu-isu semasa, dasar kerajaan yang terbaru (Wawasan Kemakmuran Bersama) pernah dengar tak? 

Masa hari temuduga, aku antara calon yang paling last sampai. Akan ada stf yang ajar kita untuk susun sijil. Fail sijil tu tak perlu pun hias-hias letak tagging lah, tajuk lah. No need. Dorang suruh buang je nanti. Mereka hanya ambil sijil yang berkaitan sahaja. Aku kena susun 5 kali! oh my god! Really depressed! Dahlah smpai paling lambat,  susun sijil paling lama!  Hahahaa

Semua orang tengok saja di belakang. Of course dah sampai paling lambat dapatlah giliran paling last. Tetapi yang untungnya dapat giliran terakhir dapat tanya calon yang habis interview awal pihak SPA tanya pasal apa.

Pakaian pula pakai naju cerah, blazer, kasut berkilat, ramput disikat rapi dan memakai tali leher. Resume mesti mantap dan tidak terlalu panjang. Mereka pun tak nak terlalu banyak warna dekat resume. Orang yang nak interview ada dua orang panel. (Both berpangkat Dato'). They were very friendly.

Antara soalan-soalan yang ditanya (semuanya dalam Bahasa Melayu kecuali soalan terakhir) :

  1. Kenapa nak jadi PTD sedangkan belajar health science?
  2. Bagaimanakah nak kurangkan rasuah/meningkatkan kesedaran integriti di negara kita?
  3. Namakan negara-negara di benua Afrika.
  4. Namakan negara-negara yang terdapat di Bahagian Scandinavia.
  5. Siapakan mantan KSU?
  6. Negara Malaysia penuh dengan bantuan kebajikan bagi mereka yang memerlukan. Tetapi kenapa masih ada golongan yang hidup bawah jambatan/kais pagi makan pagi, kais petang makan petang? Kalau anda dipilih sebagai wakil rakyat apa yang akan anda lakukan?
  7. Bilakah sukan Olimpik dan di mana?
  8. Huraikan pasal BREXIT?
  9. Anda ada kawan yang berada di luar negara dan macam mana nak pujuk dia datang ke Malaysia? (In English) - Pujuk seolah-olah kalau dia tak datang Malaysia dia akan menyesal. 

All in all,  I have done my very best.  Kita mungkin rasa ada satu soalan sahaja yang tak dapat jawab masa temuduga mungkin taklah teruk sangat. Tetapi mungkin kerana satu soalan senang itu kita tak dapat jawatan? Wallahualam. Mungkin bukan rezeki di sini.

At least pengalaman mendewakan kita. I learnt so many things along this tiring journey. Sejujurnya tak adalah sedih sangat pun sebab memang tak berharap. Sekadar mencuba sesuatu yang baru. Alhamdulillah dapat kenal ramai mereka yang bagus-bagus, berpengetahuan dan berilmu.

Pengajarannya dunia di depan semakin mencabar. Kita mesti mempersiapkan diri dengan ilmu dan kemahiran yang istimewa untuk menjadikan kita bernilai dan berbeza daripada orang lain. Jangan tutup pemikiran dengan dakyah yang kolot. Bukalah ruang untuk menerima pembaharuan dan mencabar diri melakukan benda yang baharu. Bnaykkan membaca dan sentiasa belajar benda baru. Selebihnya biar ALLAH hanya tentukan. 

Wallahualam.

By the way lepas lulus interview,  kena buat Diploma Pentadbiran dekat INTAN selama sepuluh bulan tak silap.  Lepas LULUS diploma tu baru dapat dilantik jadi PTD.  So,  total ada 5 STAGES!  

Perkongsian ini ditulis sepenuhnya oleh Ahmad Tirmizi di laman Facebook beliau.

Aku hanya berkongsi untuk pengetahuan diri dan memberi info kepada mereka yang mungkin terpilih dalam temuduga ini. Semoga perkongsian ini memberi manfaat.


15 comments:

  1. woww panjang jugak ya proses untuk dapatkan jawatan ptd tu.. kalau saya, entah lepas entah tidak lepas ujian fizikal haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea..kalau sy pun mungkin x lepas ujian fizikal.. Hahaha

      Delete
  2. kak tak pernah lulus temuduga. haha. takpa lah, sekarang kekal kat agensi swasta ja la :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. Bukan rezekit.. Agensi swasta pun apa kurgnya kan.. Yg penting ada kerja..

      Delete
  3. mmg byk tapisan nk jd PTD ni..sy dlu pernah jd urusetia pengambilan PTD. Bukan mudah nak jd PTD ni..apepon nice sharing

    ReplyDelete
  4. nak jadi PTD memang banyak tapisan, ni belum lagi tapisan kecergasan kan

    ReplyDelete
  5. banyak betul ujian dan halangan nak kena tempuh demi mu PTD.

    ReplyDelete
  6. Pernah lalui sekali je. Sampai ukjk dah lepas, tapi tak pergi pun pac. Tak sempat

    ReplyDelete

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.