Syarat Kemasukan Fakulti Psikologi dan Pendidikan (Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga)

Assalamualaikum
Bismillah


Syarat Kelayakan Untuk Program Pengajian Sarjana Muda Psikologi Dengan Kepujian (Psikologi Kanak-Kanak dan Keluarga) dengan tempoh pengajian 6 Semester (3 Tahun) di Universiti Malaysia Sabah (UMS)

1. Kelayakan Minimum STPM
Mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.50 pada peringkat STPM dan sekurang-kurangnya Gred C pada peringkat SPM bagi subjek :
  • Matematik/Matematik Tambahan
  • Sains/Biologi/Fizik/Kimia
  • Bahasa Inggeris
  • Tahap 2 (Band 2) dalam MUET

2. Kelayakan Minimum Matrikulasi/Asasi
Mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.50 pada peringkat Matrikulasi/Asasi dan sekurang-kurangnya Gred C pada peringkat SPM bagi subjek :
  • Matematik/Matematik Tambahan
  • Sains/Biologi/Fizik/Kimia
  • Bahasa Inggeris
  • Tahap 2 (Band 2) dalam MUET

3. Kelayakan Minimum STAM   
Memiliki Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan mendapat sekurang-kurangnya pangkat Jayyid dan sekurang-kurangnya Gred C pada peringkat SPM bagi subjek :
  • Matematik/Matematik Tambahan
  • Sains/Biologi/Fizik/Kimia
  • Bahasa Inggeris
  • Tahap 2 (Band 2) dalam MUET

4. Kelayakan Minimum Diploma
Memiliki Diploma dalam bidang Psikologi/Kaunseling/Kerja Sosial dari Institusi Pendidikan yang diiktiraf olei Senat Universiti Malaysia Sabah dan sekurang-kurangnya PNGK 3.00 pada peringkat Diploma dan sekurang-kurangnya Gred C pada peringkat SPM bagi subjek :
  • Matematik/Matematik Tambahan
  • Sains/Biologi/Fizik/Kimia
  • Bahasa Inggeris
  • Tahap 2 (Band 2) dalam MUET
➽Calon tidak cacat penglihatan (buta/rabun)
➽Lulus ujian kelayakan yang ditetapkan oleh Fakulti (Ujian Psikometrik)

Sebarang pertanyaan berkenaan Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga boleh email di nurulatikayunus23@gmail.com 

22 comments:

  1. Best jugak kalau dapat sambung belajar mengenai psikologi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea kak.. 😊 dalam belajar byak tentang tingkah laku manusia.

      Delete
    2. assalam.. hi.. nak tnye , macam mana kita nak mendalami tentang tingkah laku manusia, dan solution utk sesetengah masalah manusia... tp untuk org yang xde peluang nak belajar exact faculty or mcm pekerja dan nak belajar tambah ilmu sambil2.. ada cara dan tips x ? terima kasih..

      Delete
    3. Walaikumsalam.. hmm susah juga nak jawab soalan ini sbb manusia ini byak ragam. Ada tingkah laku yg kita bole baca tp ada juga yg tidak langsung. Lgipun bergantung dgn situasi, setiap org memberi respon yg berbeza terhadap sesuatu masalah.

      Apa yg sy belajar dlm psikologi yg semua org boleh belajar walaupun x ambil bidang ini ialah belajar utk jadi lebih memahami. Tidak kira apapun masalah cuba utk memahami sekiranya kita berada di situasi mereka. Manusia kurg memahami sbb kita expect org mesti faham keadaan kita.

      Then, komunikasi juga penting. Konflik byak berlaku kerana kurg komunikasi. Bukan komunikasi melalui whatsapp, media sosial atau calling. Tp komunikasi face to face.

      InsyaAllah apa saja masalah kalau kita amalkan dua perkara ini semuanya akan dipermudahkan.

      Delete
  2. Nice info untuk yang nak sambung belajar. Lebih² lagi orang yang share nya punyai pengetahuan dalam psikologi. Rugi tak ambik peluang untuk tahu. Kan. Good job...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah kak, dr semasa ke semasa sy akan lebih byak b'kongsi ttg psikologi 😊

      Delete
  3. Masa remaja bercita-cita jadi ahli psychology tapi tak tercapai..
    Sekarang suka baca buku berunsur psychology untuk tambah ilmu dalam bidang ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. X dapat jd psikologis pun x apa.. Byak buku2 psikologi yg d'jual kat pasaran dan kita boleh pelajari.. 😊

      Delete
  4. tengok ni tingat zaman nak apply masuk uni hehe.. kalut cari macam2. skrng senang banyak references. hujung jari je semua maklumat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. Dulu kena tanya jiran, ahli keluarga lain yg dah masuk U.. Skrg ramai dah yg kongsi maklumat..

      Delete
  5. Serious x boleh rabun ? ? Kenape ye,bole saya tau?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rabun yg teruk tu ja.. Kalau rabun biasa bole lagi. Sbb akan ada ujian psikometrik lg..

      Delete
  6. Kalau dari diploma accounting boleh sambung degree psychology tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kat UMS hanya pengambilan bagi lepasan diploma pendidikan, kaunseling atau kerja sosial..

      Delete
  7. Kena ambik subject add math, bio, kimia, fizik juga ke klau yg f4, f5? Klau subject klas biasa je boleh? Math, eng, bm, bi, sn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak semestinya.. kalau kelas biasa at least Gred C SPM bagi subjek sains, maths dan BI.. Sekiranya aliran sains sekurang-kurangnya salah satu daripada subjek sains (kimia, fizik atau Biologi) dapat Gred C Maths atau Addmaths dan BI Gred C..

      Delete
  8. Saya nak tanya,okay tak kalau sambung psikologi di ums?Setahu saya awak sambung di ums dan mesti lebih tahu byk tentang ums.Saya kurang buat research pasal ums,jadi saya rasa lebih baik tanya kpd yg berpengalaman.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai.. Okay yg mcm mana tu ya awak maksudkan? Dari segi pengajaran dan pembelajaran ke? Kos pengajian?

      Delete

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.